@LT
We willen beginnen met wat diervriendelijker. Als we inderdaad gemiddeld maar 100g vlees per dag nodig hebben, en we daardoor wat dierenellende kunnen uitsparen, dan kunnen we daar best mee leven.
Ja, mensen zijn van nature omnivoren. Maar de hoeveelheden vlees die wij, Westerlingen, zijn gaan eten komen lang niet overeen met wat onze voorouders aten, of met wat we nodig hebben. Ik heb de pan in huis waarin mijn moeder ons vlees bakte. We waren met 4. Nu passen er ternauwernood 2 stukken beefsteak/koteletten/... in.
(Ook de borden waaruit we eten zijn groter geworden. We zijn geneigd om die proportioneel even vol te scheppen. Als je niet oplet, wijst de weegschaal het resultaat aan. Maar dat terzijde.)
Mijn grootvader mestte elk jaar een varken vet, zoals dat heette, en dat vlees was zowat het enige vlees dat zijn gezin (7 kinderen) over de tong kreeg.
Minder dan wat vandaag verorberd wordt kan voor ons dus best.
@Joukje
Wat rondgesurft en in melk, eieren en andere zuivelproducten zit inderdaad vitamine B12, maar in groenten en noten niet. De hoeveelheid B12 die we uit zuivelproducten kunnen halen is maar een 10% van wat we uit vlees halen. Niet zeker of het zo werkt, maar als 100g vlees de aanbevolen hoeveelheid is, zou je zowat 1kg zuivel per dag moeten eten om je behoefte aan B12 te voldoen.
Wat ijzer betreft is er blijkbaar een verschil tussen heemijzer (uit vlees) en niet-heemijzer (uit o.a. groenten). Die laatste soort kunnen we moeilijker opnemen. Aan sommige voedingswaren (zoals sommige muesli's) wordt ijzer toegevoegd, maar dan in een vorm die alleen maar mooi oogt op de verpakking, omdat ons lichaam er helemaal niks mee kan.
Dat spinazie bijzonder veel ijzer zou bevatten is vooral een hardnekkige mythe. Zie o.a.
https://www.skepsis.nl/blog/2011/03/de-komma-van-ijzer-in-spinazie-en-popeye-de-mythe/.
Tot nu toe kom ik uit op minder vlees eten. Wat ook onze ecologische voetafdruk wat zal verminderen.
(Links naar) info hoe het op een verantwoorde manier nog minder kan, zijn welkom.