Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Krijgen jullie net zoals ik ook de creeps als je de etiketten van vruchtensiropen in de winkels leest ?
Of vinden jullie ook dat de smaken die in de winkels aangeboden worden dikwijls te eentonig worden en dat onze tuin/natuur meer te bieden heeft ?
Ik experimenteer als enkele jaren met vruchten/kruiden siropen of limonades als alternatief voor hetgeen de winkels aanbieden. Ik haal deze uit een ontsapper, vul ze af in glazen flessen met weckkap en kan ze gepasteuriseerd de winter door bewaren
Ik heb zo al volgende geprobeerd (vermits dit in mijn tuin groeit:
aalbessensiroop
frambozensiroop
muntsiroop (wel niet zo mooi groen, maar wel even lekker)
stekelbessensiroop (een minder gebruikelijke smaak, maar friszoet)
kersensiroop
kriekensiroop
gemberlimonade
rabarber/aardbeisiroop
Hebben jullie nog ideen, ook ideen rond combinatie van stekelbes met andere soorten is welkom ?
ik heb, naar Duits recept,; "lek" of siroop gemaakt van seringen,
de lila seringen geven hele licht siroop, de donker purpere seringen geven dieprode siroop, en goedgekeeurd door onze huisarts haar kinderen
SERINGEN SIROOP
*****************
5 vol opengebloeide seringenbloemen
1 liter water
1 kilo suiker
1 citroen
15 gr citroenzuur of 200 ml citroensap
De bloempjes wassen, en droogdeppen, zorg dat zeker geen groene steeltjes blijven zitten.
Water en suiker in een kookpot laten koken, tot de suiker volledig is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen.
Was de citroen in heel heet water,droog af, en schaaf de schil in fijne streepjes
Bloempjes, citorenzuur of citroensap met de citroenschijfkjes in een kookpot brengen
De afgekoelde suikersiroop erover gieten
Roer goed en stel koud weg voor minstens 1 nacht
De volgende dag door een fijne zeef gieten, en onder voortdurend roeren, tot koken brengen
De siroop tot op 1 cm van de rand in zuiver grazen of flessen brengen
Sluiten met gummiring en klemmen, en inkoken op 90 C° gedurende 30 minuten
hier een seringenbloem recept voor jam
SERING GELEI
**************
40 gr. Vers geplukte seringen
100 ml appelwijn of cider
500 ml water
40 ml limoensap
600 gr. Gelei suiker 1:1
De vers geplukte seringen in koud water wasssen, en alle bloemkes van de groene steeltjes halen.
Appelwijn en water in een ketel doen, de bloemkes erdoor roeren en zolang, zachtjes laten koken, tot de bloemkes hun kleur kwijt zijn.
Alles door een zift roeren
Limoensap en geleisuiker aan het seringwater toevoegen,
Alles tot koken bregen, onder voordurend roeren.
Na de aangegeven tijd op de suikerverpakking, de stollingproef uitvoeren
Direct in zuivere glazen, sluiten
En om draaien