menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vruchtensiroop / limonade

Ga naar meest recente reactie

baloe

Baloe

Krijgen jullie net zoals ik ook de creeps als je de etiketten van vruchtensiropen in de winkels leest ?
Of vinden jullie ook dat de smaken die in de winkels aangeboden worden dikwijls te eentonig worden en dat onze tuin/natuur meer te bieden heeft ?

Ik experimenteer als enkele jaren met vruchten/kruiden siropen of limonades als alternatief voor hetgeen de winkels aanbieden. Ik haal deze uit een ontsapper, vul ze af in glazen flessen met weckkap en kan ze gepasteuriseerd de winter door bewaren

Ik heb zo al volgende geprobeerd (vermits dit in mijn tuin groeit:
aalbessensiroop
frambozensiroop
muntsiroop (wel niet zo mooi groen, maar wel even lekker)
stekelbessensiroop (een minder gebruikelijke smaak, maar friszoet)
kersensiroop
kriekensiroop
gemberlimonade
rabarber/aardbeisiroop

Hebben jullie nog ideen, ook ideen rond combinatie van stekelbes met andere soorten is welkom ?

dinsdag 22 december 2015 - 12:38
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Ja vlierbessen siroop is ook lekker en gezond. Als je er jam van maakt dan kan er nog wat banaan door.
dinsdag 22 december 2015 - 16:53
kerstkind

Tekst aangepast

Kerstkind

Of siroop van de bloesem van vlierbessen? "Holunder" zeggen de Duitsers.
woensdag 23 december 2015 - 17:28
baloe

Baloe

Heb dan maar net geprobeerd om stekelbes met framboos te combineren in de verhouding (2/1). Goedgekeurd door de kids.
maandag 4 januari 2016 - 08:53
mia_heyl7

Mia_heyl7

ik heb, naar Duits recept,; "lek" of siroop gemaakt van seringen,
de lila seringen geven hele licht siroop, de donker purpere seringen geven dieprode siroop, en goedgekeeurd door onze huisarts haar kinderen
donderdag 2 juni 2016 - 09:32
mia_heyl7

Mia_heyl7

SERINGEN SIROOP
*****************
5 vol opengebloeide seringenbloemen
1 liter water
1 kilo suiker
1 citroen
15 gr citroenzuur of 200 ml citroensap
De bloempjes wassen, en droogdeppen, zorg dat zeker geen groene steeltjes blijven zitten.
Water en suiker in een kookpot laten koken, tot de suiker volledig is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen.
Was de citroen in heel heet water,droog af, en schaaf de schil in fijne streepjes
Bloempjes, citorenzuur of citroensap met de citroenschijfkjes in een kookpot brengen
De afgekoelde suikersiroop erover gieten
Roer goed en stel koud weg voor minstens 1 nacht

De volgende dag door een fijne zeef gieten, en onder voortdurend roeren, tot koken brengen
De siroop tot op 1 cm van de rand in zuiver grazen of flessen brengen
Sluiten met gummiring en klemmen, en inkoken op 90 C° gedurende 30 minuten


donderdag 2 juni 2016 - 09:32
mia_heyl7

Mia_heyl7

hier een seringenbloem recept voor jam
SERING GELEI
**************
40 gr. Vers geplukte seringen
100 ml appelwijn of cider
500 ml water
40 ml limoensap
600 gr. Gelei suiker 1:1
De vers geplukte seringen in koud water wasssen, en alle bloemkes van de groene steeltjes halen.
Appelwijn en water in een ketel doen, de bloemkes erdoor roeren en zolang, zachtjes laten koken, tot de bloemkes hun kleur kwijt zijn.
Alles door een zift roeren
Limoensap en geleisuiker aan het seringwater toevoegen,
Alles tot koken bregen, onder voordurend roeren.
Na de aangegeven tijd op de suikerverpakking, de stollingproef uitvoeren
Direct in zuivere glazen, sluiten
En om draaien
donderdag 2 juni 2016 - 09:34

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon