Puf, eindelijk tijd om neer te zitten en te antwoorden! Sorry dat het zo lang duurde!
Het is echt wel interessant om te horen wat anderen doen met de verschillende stukken vlees. Ik heb er efkens een vertalen woordenboek Nederlands - Vlaams bij moeten halen - hij doet ook dienst als echtgenoot
. Volgens mijn echtgenoot zijn karbonades (NL) = chops (E) = kotelletten (VL), maar hij heeft geen flauw idee wat kaantjes zijn...
Onze varkens hadden een goeie 5cm rugvet, en nog heel veel vet in de buik etc. Blijkbaar is dat erg veel, maar wij zijn daar ferm content mee - veel betere sossiessen / worsten!
Onze rotverwende schatten zijn Gloucester Old Spots: witte varkens met zwarte vlekken. De oude volksverklaring is dat GOS varkens vroeger in boomgaarden gehouden werden, en de zwarte vlekken werden veroorzaakt door de appels die op die beestjes vielen en beurse plekken maakten...
GOS varkens zijn van alle rassen in Engeland diegenen die het meeste vet aanmaken, en dat hebben de onze broerkes ook bewezen! Plus ze zijn erg goed gegroeid: Valentijn (die had een vlek in de vorm van een hart op zijn bil staan!) woog 91 kilo, Spot iets minder, en dat aan bijna 6.5 maanden oud. Het zijn traditionele Britse varkens die nu zeldzaam zijn. Maar op het continent worden ze misschien pas later geslacht? En daar zijn wellicht ook andere rassen? De onzen waren de meest vriendelijke dieren ooit, die niets liever deden dan op de schoot komen liggen om gestreeld te worden. Wel, niets liever afgezien van eten, natuurlijk!
Ik heb geen flauw idee hoe ze zullen smaken. Zal ik het verschil wel smaken? Ze kregen eerst korrel-eten, maar ik ben daarvan afgestapt. Mijn schatjes hebben van alles en nog wat gegeten, en heel erg veel fruit - daar maak ik mijn een beetje zorgen om, want ze hebben vele tientallen kilo's aan bananen binnen en naar het schijnt kunt ge smaken wat het dier gegeten heeft. Ik hoop maar dat de zakken met appels een beetje een tegengewicht is, smaaksgewijze! Een van de lekkerste maaltijden is geroosterd varkensvlees met appelsaus in een zacht bolleke! Goh, dat smaakt!!!
Omdat onze lieve jongens zo erg vet zijn, ging de beenhouwer een deel van het vet van de buik ervantussen halen en een stuk buik zonder vel doen. En ik wil zeker al het vel ook, waarvan "pork scratchings" gemaakt worden - wordt dat in Nederland ook gedaan? Het is het vel van een stuk gebraad dat heel erg krokant gebakken wordt (dat heet dan "crackling", Engelsen zijn er zot op en als het vel niet goed genoeg crackled dan heeft de kok gefaald, het is het belangrijkste deel van een varkensgebraad). Maar van het vel alleen, zonder vlees eronder, kan dat ook, dan zijn het "scratchings".
Ik moest dat eerst niet hebben want het is vel, he, niet vlees, en daar kunt ge nog wat haren in zien, maar het is eigenlijk wel erg smakelijk. De Amerikanen noemen het "pork rind".
En hoe bewaart ge het vet? Als ik het juist heb, dan kunnen die plakken van de buik op een rek de oven in, erg lage temperatuur, vet opvangen in een plateau eronder (en dan pork scratchings van het vel maken). Ander vet op een heel zacht vuurke in een pan, wat lepels water erbij, en dan zorgen dat het niet te warm wordt. Maar hoe bewaart ge dan dan? Kan dat als frituurvet gebruikt worden?
Hoofdkaas... ik denk dat ik weet wat ermee bedoeld wordt! Mijn oma at vroeger iets wat in het plat Gents "huuflakke" genoemd werd, en nu, als ik het juist heb, hoofvlees heet. Het wordt verkocht in plakken, komt uit een ronde vorm zoals commerciele pates, en er zit gelei tussen de verschillende stukskes vlees. Erg lekker, maar in zeker 25 jaar niet gegeten! (En ik ben maar 35
) Maar ik wist niet dat dat van varkensvlees gemaakt werd - als iemand weet hoe dan moet dan probeer ik het graag uit! Is dat dan echt van het hoofd alleen? Want onze beenhouwer gaat dat in het gehakt doen, dus misschien zal ik rap moeten zijn.
En soep? Ik heb nog nooit soep getrokken van varkensbotten, alleen maar van kip. Wat wel, wat niet, hoe lang?
De harten zijn naar de hond van vrienden gegaan, en de lever hebben we ook weggegeven want ik vind lever vreselijk. Die levers waren ook erg groot, dat konden we bijna niet geloven!
Een been blijft heel om er rauwe hesp van de maken.
Het maakt niet uit hoeveel Engelse kookboeken ik heb, ik ga toch altijd terug naar de Benelux als het om eten gaat! Alle advies welkom!!
Groetjes!!