menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bramen jam maken

Ga naar meest recente reactie

verbena46

Verbena46

vanmorgen in alle vroegte ( ! ) met m'n buurvrouw bramen
wezen zoeken
na vele km lopen had ik 6 kg
maak ze schoon en dan alles door een zeef (alle pitjes er uit)
kook het dan met 500 gr suiker/ 1 kg. fruit (paar uurtjes)
eerlijk gezegd een heeeel karwei maar het eindresultaat " geweldig lekker"

groet Verbena

zaterdag 23 augustus 2008 - 21:17
Rita1960

Rita1960

Hallo Verbena,

normaal kook je de vruchten maar maximaal 5 minuten, waarom kook jij ze een paar uur??
en de pitjes van de bramen kun je rustig laten zitten die horen erbij en storen net zo min als de pitten van de kruisbes of de aalbes.

groetjes,

Rita
zaterdag 23 augustus 2008 - 21:25
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

ja verbena, jij hebt er héél lang werk van gemaakt!

Ik laat het fruit eerst één keer opkoken, dan pers ik het door een zeefdoek of fijne zeef omdat wij hier allemaal véél liever gelei eten dan confituur (jam) met pitjes die voortdurend tussen je tanden blijven steken.
Daarna pas doe ik speciale geleisuiker bij het vruchtensap en laat opnieuw een paar minuutjes koken. Zodra de gelei aan de houten lepel blijft plakken is het klaar!! En lèkker!!!!!!!!
Als je de speciale pectine-suiker gebruikt vind je de makkelijke uitleg op diens verpakking.
Mijn aardbeiengelei behoudt zelfs zijn smaak van versgeplukte aardbeien. Véél lekkerder dan die doorgekookte aardbeienjam die je koopt!!
'k Wens je in ieder geval veel genot met je lekkere potjes braambessenjam!!

Hartelijke groetjes,
Matabish.
zaterdag 23 augustus 2008 - 21:28
lentemode

Tekst aangepast

Lentemode

Haha, dikke merci voor 't recept, Matabish !

'k Zal eens direct beginnen, zie ...
't Is al een feest voor mij om de leukste potjes in de kelder uit te zoeken...

Eerlijk gezegd, 'k was eigenlijk niet van plan om te brouwen dit jaar want we hadden de merels, voor de eerste keer in twintig jaar, zien springen naar en snoepen van de rijpe bramen...
Maar de hele oogst krijgen ze natuurlijk niet achter hun kiezen...
De witte, rode en zwarte bessen zagen we met lede ogen al enkele jaren verdwijnen in vogelmaagjes...

Enne... vorige jaren maakten mijn man en ik er een sport van om de bestgelukte bramen- of aardbeienconfituur te maken...
Enne... ik verloor meestal omdat die van mij steeds lopende blubber bleef...
Maar in een mooie fles was hij wel heerlijk om over de pannenkoeken te gieten

Dus duimen voor mij ...

Groetjes,
Mia, keukenprinses

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 24 augustus 2008 - 13:18
lentemode

Lentemode

Hallo forumliefhebbers,

Dat bramengeleirecept van Matabish werkt formidabel !!!
Een dikke (lekkere) aanrader dus ...

@ Matabish,
Ik beging wel een foutje...
Ik liet die gloeiende brij een tiental minuten afkoelen want ik durfde die niet zo heet in de glazen potten storten ...
Dus zat ik al met een vervelend velletje over de gelei in de kookpot...
Hoe pak jij dit aan ?

Groetjes,
Mia
zondag 24 augustus 2008 - 15:48
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

Al je jampotten even uitspoelen onder de kraan, beetje afschudden en dan op een vochtige doek zetten.
Zéker níet afdrogen en ze dan zó gebruiken om de jam erin te doen.
Het feit dat die glazen potten nat zijn belet hen kapot te springen door de hitte!!
Dat velletje op je confituur kan geen kwaad hoor, dat is gewoon al opgestijfde jam!
Schep dat er maar gewoon bij in, dat zie of voel je niet meer als alles opgestijfd is.
Je mag dus alles gerust effe laten afkoelen.

Blij dat ik je van dienst kon zijn!!

Groetjes,
Matabish.
zondag 24 augustus 2008 - 15:55
printemps

Printemps

hallo

wat ook zeer lekker is bramen met rabarber
maar dan moet je de rabarber vooraf invriezen
omdat de bramen veel later rijp zijn
en de rabarber na de langste dag oogsten zou niet goed zijn wegens teveel zuren(slecht voor botontkalking)en uitputting van de plant

deze combinatie moet ook niet zolang koken met alleen maar suiker

mvg
an
zondag 24 augustus 2008 - 16:04
lentemode

Lentemode

Bedankt voor de tips, Matabish en An !


Hoe vries je rabarber dan in die bij in de gelei moet ?
Rabarbermoes ging hier al dikwijls de vriezer in. Dat lukt dus bijzonder goed...
Mag het dus ook zo'n moes zijn ?
't Lijkt me een goede combinatie, nooit eerder geprobeerd...

Groetjes,
Mia
zondag 24 augustus 2008 - 16:14
Matabish

Matabish

ja hoor, lentemode, dat mag gerust.
Maar als dat afgewerkte moes is, dus mèt suiker, doe je wel wat minder suiker in je confituur.
Je kan ook je rabarber in blokjes snijden, beetje suiker overstrooien en dan zó invriezen,
want het is duivels lekker zo'n rabarberblokje in je confituur!!
Wanneer een confituur eens een keertje niet goed opstijft, doe je er het sap van een halve of hele citroen bij.
Je laat dan je bereidsel nog één keertje opkoken en klaar is kees!

Groetjes,
Matabish.

zondag 24 augustus 2008 - 17:09
Rita1960

Rita1960

Hallo dames,

Bedankt voor de verdere recepten ( en ook voor de oplossing als er iets niet echt lukt)

groetjes,

Rita

zondag 24 augustus 2008 - 19:57
printemps

Printemps

hallo

bij deze combinatie is het niet nodig om er citroen,pec of geleisuiker te nemen
gewone suiker is voldoende
niet te lang laten koken,anders te hard

mvg
an
zondag 24 augustus 2008 - 21:30
lentemode

Lentemode

We worden hier met z'n allen nog echte keukenprinsessen ...

Blijven roeren ...

Groetjes,
Mia
zondag 24 augustus 2008 - 21:48
kurt

Kurt

Leuke topic over een actueel onderwerp.
Ik heb er dan ook maar eens een artikel over geschreven voor op de site:

http://tuinadvies.be/bramenjam-maken-confituur.htm

Mvg,
Kurt
woensdag 27 augustus 2008 - 09:26
lentemode

Lentemode

Hallo Kurt,

Wat een geslaagd recept !

Alle vragen worden erin beantwoord ! Erg duidelijk !
Je hebt er prachtige foto's bij gekozen !

[afbeelding verwijderd niet-https]

Groetjes,
Mia
woensdag 27 augustus 2008 - 09:58
Fons

Fons

De helft bramensap en de andere helft verse appelsap is ook een lekkernij,citroensap van halve citroen bij appelsap voegen om oxidatie te voorkomen.
woensdag 27 augustus 2008 - 20:21
verbena46

Verbena46

wat een leuke reacties op mijn bramen-jam
erg bedankt
moet wel even melden dat ik niet van "recept" ga veranderen
want de jam is eindeloos lekker
volgende maand de aardbei druiven met wat appels
met drie maanden zon is het fruit zo zoet als honing !


V.





woensdag 27 augustus 2008 - 20:43

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon