menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Maak dan een verpletterende indruk met een heerlijke ondersteboven-appeltaart.

Ingeroosje

Ingeroosje

Tarte Tatin

Een uurtje over?
Maak dan een verpletterende indruk met een heerlijke ondersteboven-appeltaart. Warm is ‘ie het lekkerst, dus meteen soldaat maken deze Tartte Tatin.

Zoet * Voor 6 personen * 45 min voorbereiding * 25 min bakken

BENODIGDHEDEN:
> 1½ kilo goudrenetten

> 200 g tarwebloem

> 210 g poedersuiker

> 110 g zachte boter

> 100 ml room

> Extra: twee bakvormen

BEREIDING:
Of het nu de appels zijn die nog net niet smelten in de oven, of de zoete laag goudbruine karamel: niets verslaat de tartte tatin als het op culinaire troost aankomt.


Stap 1
Verwarm de oven voor op 240ºC. Doe de bloem in een hittebestendige beslagkom. Verwarm 100 ml water in een steelpan met 100 g boter en een snuf zout. Giet het mengsel zodra het begint te koken bij de bloem. Roer het mengsel net zolang met een houten lepel tot er een samenhangende, gelijkmatige deegbal ontstaat. Wikkel die in folie en leg hem 30 min in de koelkast.


Stap 2
Schil de appels en snijd ze in vieren. Leg de appelstukken in een bakvorm en bestuif ze licht met suiker. Zet 10 min in de hete oven en laat afkoelen, verlaag hierna de oventemperatuur tot 180ºC.


Stap 3
Breng in een steelpan 100 ml water en 200 g van de suiker aan de kook, net zolang tot er een karamel ontstaat, te herkennen aan de amberkleur. Haal de pan dan direct van het vuur en voeg de room en de overgebleven boter in klontjes aan de karamel toe, onder voortdurend kloppen.


Stap 4
Schenk de warme karamel in een bakvorm van 18 cm Ø en draai de vorm rond zodat de karamel goed langs de randen en over de bodem is verdeeld. Laat afkoelen.


Stap 5
Leg de appelstukken in de bakvorm met de karamel, met hun bolle kant naar beneden, tot ze de hele bodem bedekken.


Stap 6
Rol het gekoelde deeg uit tot een dunne lap van 24 cm Ø, rol deze losjes om de deegroller en weer uit over de bovenkant van de appels. Prik het deeg in met een vork en stop de randen in langs de appels, zodat die goed bedekt zijn. Zet de vorm 15 min in de oven, of net zolang tot het deeg goudbruin is. Keer de tartte tattin op een schaal en serveer met een flinke schep losgeklopte crème fraîche.

TIPS:
> Geen goudrenetten voorhanden? Het kan ook met Golden Delicious of Granny Smiths – zolang ze maar niet te snel tot moes koken.
> Voor een tartte tatin kun je het best een anti-aanbakvorm kiezen met een hoge rand, zeker 5 cm.
> Pas op als je de room en boter door de karamel klopt, het kan spatten doordat de karamel zo heet is. Draag ovenhandschoenen.
> Tartte tatin kan niet worden opgewarmd in de magnetron omdat het deeg dan hard wordt. Voor wie hem warm het lekkerst vindt, zit er dus maar één ding op…

TRUC VAN DE CHEF:

> Een siliconenvorm maakt het makkelijker om het deeg rond de appels te vouwen zonder ze te verschuiven (Blokker).
woensdag 26 maart 2008 - 20:15
kerstkind

Kerstkind

Hoi Ingeroosje,

wanneer kunnen we aankomen???
Dit lijkt me inderdaad super lekker... kwijl kwijl
[afbeelding verwijderd niet-https][afbeelding verwijderd niet-https]

Maar weet je...ik ga het zelf uitproberen.
Bedankt, José
woensdag 26 maart 2008 - 22:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon