Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Beste leden, Graag had ik een oproep gedaan om deze winter het forum aan te vullen met héél wat lekkere recepten "allerhande". Graag had ik nu wat ideeen gehad over pastagerechtjes, groentetaarten en speciale broodjes (die je ook in de broodmachine kunt klaarmaken). Dank bij voorbaat hiervoor en laat het "kokkerellen" in ons boven komen ! Kwaakje
Tagliatelle met kippenborstreepjes en champignons in roomsaus nationaal recept Ingrediënten Voor 4 personen: 400 ml Lacroix gevogeltefond 400 g kippenborst in reepjes gesneden 250 g champignons, in schijfjes gesneden 1 fijngehakte ui fijngehakte peterselie 1 dl droge witte wijn 150 ml slagroom 2 el olijfolie 1 el bloem zout & vers gemalen zwarte peper 500 g tagliatelli Parmezaanse kaas, in schilfers Stappen
De kippenborstreepjes met bloem bestuiven, ongeveer 3 minuten in hete olijfolie bakken, uit de pan nemen en opzij leggen. De ui kort fruiten, de champignons toevoegen en kruiden met peper & zout. Ongeveer 5 min. laten sudderen. Daarna het geheel afkoelen met witte wijn, de Lacroix gevogeltefond erbij gieten, slagroom toevoegen en 15 min. laten koken. De tagliatelli koken zoals vermeld op de verpakking, met de kippenborstreepjes en saus vermengen en opnieuw eventjes opwarmen. Peterselie en Parmezaanse kaas toevoegen.
200 g tarwebloem 200 g meergranenbloem 30 g gist 2 dl lauw water 10 g boter 15 g broodverbeteraar 8 g zout 180 g notenmengeling : vooraf de noten roosteren, voor de smaak
Werkwijze :
- hak de geroosterde notenmengeling fijn - bereid een brooddeeg, rekening houden met de vochtigheid van het deeg, er worden noten aan toegevoegd, absorberen vocht - laat rijzen gedurende 15’ - kneed met de hand de gehakte noten gelijkmatig onder het deeg - geef een tweede rijs van 10’ - duw de lucht uit het deeg - weeg stukjes deeg af van ca 60 g - opbollen - doreer de bovenzijde met lauw water en bestrooi met meel - leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier - laat de broodjes rijzen - bak ze af in ene voorverwarmde oven van 200°C gedurende ca 20’ Groetjes Ingeroosje
Zoet amandelbrood Personen12 Ingrediënten 1 Citroen 1 Sinaasappel ½ Pakje amandelspijs 1 Pak mix voor wit brood 2 zakjes mameeramandelen grof gehakt 25 g boter
Bereidingswijze Bereiden ca. 10 minuten Wachtijd ca. 3 uur en 30 minuten Citroen schoonboenen, schil fijnraspen en vrucht uitpersen Sinaasappel uitpersen. In maatbeker citroensap en sinaasappelsap aanvullen met water tot 300 ml. Citroenrasp erdoor roeren In diep bord armandelspijs met vork heel fijn maken Bakblik vullen met achtereenvolgens aangelengd sap, broodmix, amandelen, amandespijs en boter.
ik heb zelf boterkoeken of koffiekoeken gemaakt. Het recept heb ik ook gevonden op het net. ik deel het graag mee.
900 gr bloem 100 gr suiker 2 eieren 16 gr zout 100 gr boter voor in het deeg te draaien 50 cl melk 60gr verse gist
200 gr boter om in te toeren.
ik heb alles in de pot van de keuken robot gedaan. alles van elkaar zodat er geen contact mogelijk was.
De lauwe melk er bij gedaan en op de hoogste snelheid 12 min laten kneden.
Als het deeg klaar was heb ik het op de tafel gedaan met bloem er op om niet te kleven.
Met de hand heb ik er een rechthoek van gemaakt en verder uitgerold tot het zo 1 cm dik was.
Met mijn vinger heb ik de rechthoek in drie gedeeld (om een beetje zicht te hebben dat gelijke delen zijn)
Van de 200gr rest boter heb ik de helft genomen en op het midden deel gedaan. Het rechtse deel er op geplooid. Daar de rest van de boter er op gedaan. De linkerkant over de boter gelegd.
De recht hoek is nu met de langste zijde naar boven we brengen die horizontaal. Dat noemen we 1 toer van 3.
Zodat we 4 toeren van 3 bekomen.
Als we nu boter koeken met rozijnen willen dan doen we de laatste keer dat we plooien er de rozijnen tussen op de zelfde manier als de boter.
Je doet er een 300 gr rozijnen tussen. We rollen uit tot 1 cm dikte en in een rechthoek.
Nu snijden we met een goed snijdend mes. eerst een band af zodat de rand van het deeg mooi recht is en dat je de lagen ziet.
Nu banden snijden van een 5 cm breed. We gaan die band versnijden in ruiten. Eerst de top er schuin afsnijden en zo ruiten maken van een 6 cm lang.
We nemen nu de ruit in de hand met de punt naar voor. We nemen nu de punt die van ons weg is en plooien die naar het midden. De punt die naar ons wijst plooien we daar over. en leggen de koek op een bakplaat met het slot naar onder.
Laten rijzen en afbakken in een oven van 220° C gedurende 20 min.
Voor de boter om te toeren gebruik ik solo.Dat is een boter die traag smelt en bekom je de bladering van het deeg.
Reken op een 20 tal stuks
Als je nu geen rozijnen lust. Geen probleem dan maar briochen zonder rozijnen.
De zelfde deeg en de zelfde bewerkingen. Nu gaan we ze verdelen
Terug de zijkant recht zetten en we nijden nu :
1) vierkanten van 5x5 cm bakken af en vullen die met gele room en bloemsker er op
2) we snijden nu rechthoeken van 4cm p 6 cm en plooien nu het deeg in twee en drukken aan. met een mes snijden we aan de kant waar de 2 samen zijn gedrukt om de cm een snee zo'n cm diep. Als ze afgebakken zijn door snijdenen confituur tussen doen en poedersuiker.
3 ) We snijden banden van 3 breed en 10 cm lang. in het midden maken we een in snijding van +- 3 cm en en we draaien er een kant door en leggen het stuk deeg terug in een rechthoek op de plaat. als het deeg gerezen is klaar om in de oven te gaan spuiten we er een streep gele room in. We werken af eerste gekookte confituur er op en dan glazuur. Voor de glazuur nemen we ^poeder suiker met wat water en maken het vloeibaar mensel op lichaams temperatuur
4) We kunnen ook vierkanten van 5 x 5 snijden dan van het midden naar de hoek snijden en de toppen naar het midden plooien. Dan heeft men een molen . als de molentjes gerezen zijn met ei in strijken wat fijn kristall suiker in het midden doen . En afbakken als ze uit de oven komen direct suiker water er over.
5) We kunne ook het deeg uitrollen tot ongeveer een 0,5 cm en vierkanten van 10 op10 en vullen met appelcompotte. Af met frangipanne. We strijken de koeken in met ei en voor de koeken met appelcompot als ze uit de oven komen direct suikerwater over strijken met een borstel. Met frangipanne confituur en glazuur.
DE BOTER KOEKEN OOK EERST MET EIEREN INSTRIJKEN EN AL ZE UIT DE OVEN KOMEN MET SUIKERWATER