An, ik heb alleen maar omgespoeld met heet water, anders niks.
Ik heb er wel enkel confituur in gedaan en met peertjes.
Of het met andere groente lukt, dat weet ik niet.
Die peertjes heb ik ook in potten met een schroefdeksel gedaan.
Peertjes overlangs snijden en met water en suiker, wat citroensap langzaamaan aan de kook brengen, evt nog een vanillestokje of gember of wat je ook wil erbij. Ik heb er achteraf nog wat likeur bij gedaan. Zachtjes een half uurtje laten sudderen (totdat de peertjes zacht zijn)
De potten omspoelen en vullen met de peertjes en het sap, evt. likeur erbij, schroefdeksel erop.
Dan heb ik de potten in de oven gezet. De schaal waar de potten opstonden, gevuld met wat water.
De glazen niet tegen elkaar zetten. Zo een paar uur laten steriliseren (dit omdat ik mijn Weckketel nog niet had).
Ik heb ook nog een recept gevonden op:
http://www.smulweb.nl/koken/recepten/detail.php?recept=1110867 Hier stoppen ze nadat het fruit in de potten gedaan is. Volgens mij kan je deze dan maar een paar weken houden.
Als je de groente en fruitbokalen nog eens steriliseert in de oven of Weckketel kan je ze veel langer houden.
Ingrediënten
4 potten 0,5 l ====
1,5 kilo stevige zoete kweeperen == 500 gr suiker == 375 ml water == sap van 1 citroen,gezeefd == rasp van 1 citroen == 1 kaneelstokje == 100 gr geblancheerde amandelen ontveld,grof gekakt == ...
Bereidingswijze
Schil de kweeperen,verwijder het klokhuis en de zaadjes en snijd de vrucht in dunne reepjes..
Doe de reepjes in een roestvrijstalen pan en voeg suiker en water toe..
Laat het ca 2 uur afgedekt staan..
Breng vervolgens het geheel langzaam aan de kook en kook de kweepeerreepjes 25-30 min.tot ze zacht zijn..
Schud de pan tijdens het koken enkele malen zachtjes heen en weer..
Zorg dat de inhoud niet aan de bodem plakt en verbrandt..
Voeg ca 5 min voor het einde van de kooktijd het citroensap-rasp en kaneelstokje toe..
Laat het geheel afkoelen en verdeel de amandel over de compote..
Doe de compote in goed afgesloten glazen potjes..
Serveertips
Traditioneel worden ingemaakte kweeperen geserveerd op een klein bordje(ca 2 theelp per persoon) met een glaasje ijswater..