Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/10/groenten/70195/tomaten-in-pot

menu
Tuinadvies
0

Tomaten in pot

HappyDeez

Ik heb diverse tomaten gezaaid. Datterino Sweet Bite Marmande Sungold. Nu zou ik er ook een paar in potten willen planten. Maar hoe grote bak per plant? En hoeveel tomatenvoedig doe ik dan per plant en hoe vaak herhaal ik dit?

dinsdag 4 mei 2021 - 08:01

Leerling

Ik heb vroeger tomaten in potten proberen te kweken, zonder al te veel succes. Misschien heb je wat aan mijn ervaring en weet je alvast wat valkuilen te vermijden.

De planten deden het prima, maar eens de tomaten begonnen te rijpen, kwam er altijd wel een of andere ziekte aan.

De tomaten stonden buiten in potten ter grootte van een emmer, vergelijkbaar met deze: https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/4469/kweekpotten-10-liter. Die potten had ik deels ingegraven, om te vermijden dat de planten bij felle wind zouden omwaaien. Ze stonden op zo'n meter van een zuidermuur.
In de pot stond een gietpot (https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/2145/plant-en-gietpot) met 3 stokken van zo'n 1,5m. Daarover had ik een tomatenhoes getrokken (https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/408/tomatenhoezen-10-x-065-m).
Bedoeling was om die hoezen op droge en hete dagen omhoog te binden (gaat wat gemakkelijker als de stokken lang zijn), zodat bestuivers bij de bloemen konden en het eronder niet te warm werd.
Dat is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom het mis ging: ik vergat de hoezen wel eens naar beneden te doen wanneer regen werd voorspeld, zodat de planten alsnog nat werden, en dan was het kiezen tussen natte planten opsluiten in een warmere omgeving (een prima manier om het schimmels naar hun zin te geven) of ze mogelijk nog natter te laten worden (wat ook ziektes in de hand werkt).

De potten waren meer dan ruim genoeg. Planten die regelmatig water krijgen (regelmatig is niet hetzelfde als te veel) en genoeg voedsel vinden, hebben geen behoefte om een flink wortelgestel uit te bouwen. Als je wat rondzoekt, vind je artikels waar ze 3 planten rechtstreeks in een zak teelaarde planten. (Zie bv. https://www.pelckmans.net/nl/blog/zo-kweek-je-tomaten-in-een-pot/details#:~:text=Tomaten%20in%20een%20(potgrond)zak&text=Reken%20op%2020%20liter%20potgrond,handen%20en%20plant%20je%20tomaat.) Gebaseerd op de wortels die ik vond bij het rooien van de plant, lijkt me dat geloofwaardig.

De grond die ik gebruikte was het type potgrond waarop staat dat ze voeding bevat voor 100 dagen. Dat leek me wel voldoende, zodat ik nooit heb bijgemest. Ik gebruikte elk jaar nieuwe potgrond, om te vermijden dat de schimmels van het vorige jaar vat zouden krijgen op de nieuwe plantjes. (Om die reden werd ook alles wat in aanraking kwam met de nieuwe plantjes grondig schoon gemaakt. Plantenresten zijn afgevoerd met het restafval.)

Na de zoveelste mislukte oogst heb ik opgeteld hoeveel geld en tijd die paar tomaten die eetbare waren me hadden gekost.
't Zijn dure tomaten geweest.

Mijn moeder teelt jaar na jaar prachtige tomaten in haar serre. Ze giet ze regelmatig, maar bemest ze verder ook niet. En spuiten doet ze gelukkig ook al jaren niet meer.
In de herfst gaat er wel een flinke hoop compost de serre in.

Misschien dat ik ook ooit een serre zet en dan nog eens probeer.

Ondanks al dat gerationaliseer heb ik me dit jaar laten verleiden om een "Tiny Tim" plantje te kopen. Klein genoeg om in een kleine container te kweken en binnen te zetten als het regent.
Als het wat wordt, probeer ik volgend jaar misschien onder een lage serreboog.
zondag 9 mei 2021 - 23:58

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken