menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Oerprei, splijtkool & andere vaste planten

Zomas

Zomas

Dag allen,

Ik zou graag in mijn moestuin enkele vaste planten zetten, nu zijn deze niet zo gemakkelijk te vinden. Kan iemand mij hier aan helpen?
Wat ik zeker zou willen zetten is Oerprei & splijtkool.

Verder heb ik interesse in:
Crosne
Brave Hendrik
Zwartmoeskervel

Hebben jullie tips voor andere vaste groenten?
dinsdag 11 februari 2020 - 11:04
LT
dinsdag 11 februari 2020 - 19:32
leerling

Tekst aangepast

Leerling

Splijtkool (Brassica oleracea var. acephala) kenden mijn ouders als 'eeuwige moes'. 'k Heb van mijn vader jaren geleden een plantje gekregen en daar zelf alweer verder van doorgegeven. Het groeit hier probleemloos in een vierkantemeterbak gevuld met een mengeling van potgrond, compost en bentoniet.

Ik heb het een paar keer klaargemaakt in stampot, maar dat was eerder een matig succes.
Ik las ergens dat die kool vroeger gebruikt werd als veevoeder. Een volksnaam als 'armeluisgroente' roept ook vragen op.
Is dit een groente die je moet leren eten (een 'acquired taste')? Heb ik op het verkeerde moment geoogst? Kent iemand - uit eigen ervaring - recepten die deze groente recht aan doen? Of is dit een terecht vergeten groente?

Oerprei is hier momenteel niet zo'n succes, maar ik heb die waarschijnlijk op het verkeerd moment geplant. Volgens https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/oerprei-kweken-in-de-moestuin-groentetuin/ doe je dat best in september-oktober.

Ik weet niet waar je woont, maar Ecohoeve 'Den Oude Kastanje' is gespecialiseerd in o.a. dergelijke groenten. Zie https://www.denoudekastanje.be/. Ze staan ook op markten.

Ik moestuinier hier in vierkantemeterbakken en heb er nu twee gereserveerd voor doorlevende groenten. Mijn uiterst beperkte ervaring doet vermoeden dat de opbrengst een pak minder zal zijn dan bij 'traditionele' groenten. Maar permacultuur boeit me, en ik experimenteer graag.
zondag 16 februari 2020 - 00:42

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon