Splijtkool (Brassica oleracea var. acephala) kenden mijn ouders als 'eeuwige moes'. 'k Heb van mijn vader jaren geleden een plantje gekregen en daar zelf alweer verder van doorgegeven. Het groeit hier probleemloos in een vierkantemeterbak gevuld met een mengeling van potgrond, compost en bentoniet.
Ik heb het een paar keer klaargemaakt in stampot, maar dat was eerder een matig succes.
Ik las ergens dat die kool vroeger gebruikt werd als veevoeder. Een volksnaam als 'armeluisgroente' roept ook vragen op.
Is dit een groente die je moet leren eten (een 'acquired taste')? Heb ik op het verkeerde moment geoogst? Kent iemand - uit eigen ervaring - recepten die deze groente recht aan doen? Of is dit een terecht vergeten groente?
Oerprei is hier momenteel niet zo'n succes, maar ik heb die waarschijnlijk op het verkeerd moment geplant. Volgens
https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/oerprei-kweken-in-de-moestuin-groentetuin/ doe je dat best in september-oktober.
Ik weet niet waar je woont, maar Ecohoeve 'Den Oude Kastanje' is gespecialiseerd in o.a. dergelijke groenten. Zie
https://www.denoudekastanje.be/. Ze staan ook op markten.
Ik moestuinier hier in vierkantemeterbakken en heb er nu twee gereserveerd voor doorlevende groenten. Mijn uiterst beperkte ervaring doet vermoeden dat de opbrengst een pak minder zal zijn dan bij 'traditionele' groenten. Maar permacultuur boeit me, en ik experimenteer graag.