menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Kiemzaden

Ga naar meest recente reactie

miriam

Miriam

heb iets nieuws
ik wil kiemzaadtjes kweken

Wat ik gedaan heb:
2 plastieken doosjes (1 blauw van champignons met dekel)
1 volledig doorschijnend met deksel

daarin de zaadtjes op keukenrol papier.

ik heb het dekseltje wat opengezet want ik kreeg precies neiging tot schimmelvorming

nu mijn vraag

alle info en hoe jullie het doen?,
vrijdag 11 maart 2011 - 17:11
Detuinenindemen

Detuinenindemen

Ik heb een bakje met daar weer een bakje op waar onderin heel kleine gaatjes zitten en een deksel met gaatjes. Twee keer per dag spoel ik de kiemen en zo voorkom je de schimmels. Deze bakjes zijn voor niet veel geld te koop.
vrijdag 11 maart 2011 - 18:38
Rita1960

Rita1960

Hoi Miriam,

Ik ga er vanuit dat je ze wilt eten..

mijn methode: 2 doorzichtige plastic bakken die op elkaar gezet kunnen worden..
keukenrol papier minimaal twee lagen dik.. afmeten voor de oppervlakte..

nat maken maar zo dat er geen water meer vanaf komt..

zaden redelijk dik zaaien en deksel erop.. zodra er gekiemd is deksel eraf.

dan 1 of 2 keer per dag water toevoegen.. laten uitlekken - er mag geen water meer afdruipen- denk er wel om dat de zaden dan niet wegspoelen..

en met een dag of 7 lekker eten..

groetjes,
Rita
vrijdag 11 maart 2011 - 18:46
miriam

Miriam

dus ik moet speciale bakjes kopen?,?
ik heb die ooit al eens zien staan maar daar vroegen ze toch veel geld voor

vrijdag 11 maart 2011 - 19:27
Rita1960

Rita1960

Nee..
ik gebruik de bakken ervoor, die waar het vlees heeft ingezeten..
geel is meestal kip..en anders zijn ze doorzichtig.. ( hergebruik hé)



vrijdag 11 maart 2011 - 21:35
bfunfun

Bfunfun

ze verkopen die bakjes met het zaad bij in de gamma ik denk dat het maar 8 euro was of zo iets

vrijdag 11 maart 2011 - 21:37
miriam

Miriam

ha rita maar zo doe ik dat ook he
vrijdag 11 maart 2011 - 21:49
miriam

Miriam

he dfunfun dank je kan daar ook eens gaan kijken

ik heb er ook al zien staan dacht ook 8 euro (vond ik wel veel)
vrijdag 11 maart 2011 - 21:50
Matabish

Matabish

plastic bakjes waar je vers fruit, zoals kerstomaatjes, blauwe bessen of aardbeien, in koopt zijn daar ideaal voor.
zaterdag 12 maart 2011 - 01:55
annemiek123

Annemiek123

hebben jullie het over bv tuinkers enzo?

zaterdag 12 maart 2011 - 04:04
miriam

Miriam

nee annemiek over echte speciale kiem zaden
die ken je wel hoor
geven ze vaak in restaurants als versiering

ik heb daikon(of zoiets) en zonnebloem
zaterdag 12 maart 2011 - 04:06
miriam

Miriam

ben dan maar naar de gamma gegaan
vond het wel duur
12 euro incluis 2 zakjes kiemzaad van 1,75 eu.

maar vind dat het wel mooi oogt.


ik had er ook in plastiek bakjes he al gezaaid (paar dagen geleden)
de daikon die gaat in orde komen
de zonnebloem heeft neiging tot schimmel en uitdroging .

vandaar ik maar een "echt" bakje ben gaan kopen.


zaterdag 12 maart 2011 - 16:41
miriam

Miriam

tuinfairy ja ik ben eerst gaan googelen op het net
zaterdag 12 maart 2011 - 16:42
printemps

Printemps

Kijk ook eens bij http://http://www.denieuwetuin.be/index.php
daar staat beschreven om het in een bokaal te doen

mvg
zaterdag 12 maart 2011 - 16:45
miriam

Miriam

ja dat had ik gisteren gedaan
bokalen afgesloten met een doekje

maar ik heb ze maar in mijn nieuw bakje gelegd
voordeel ze zijn al één dag gekiemd.

zal het nu afwachten he
heb maar één bakje ,lijkt me weinig dus

heb nu
daikon
zonnebloem
radijs
en lentemix zaad
zaterdag 12 maart 2011 - 18:17
Calliope

Calliope

Er is een verschil tussen microgroente en kiemgroente. Microgroente zijn groente waarvan je het eetbare deel afknipt. Deze teel je op een klein laagje aarde of natte watten, bijvoorbeeld tuinkers.

Kiemgroente zijn groente waarvan je alles eet. Je teelt ze in een bokaal of glas. Goede info over kiemgroente vind je op hier]http://bustani.webs.com/kiemenspruitgroente.htm]hier
zondag 13 maart 2011 - 10:04
miriam

Miriam

kon deze pagina niet vinden

maar het ging mij inderdaad over kiemzaden he
en die heb je nu al in verschillende soorten
vooral bio

en ze zouden heel veel vitaminen bevatten
dus aardig om bij een gerechtje te geven.


zondag 13 maart 2011 - 12:30
miriam

Miriam

glas was het niet ,maar 2 bakjes van harde plastiek met gaatjesvanonder

bovenop een uitdrupbakje
en gesloten met een deksel met gaatjes.


zondag 13 maart 2011 - 21:09
Calliope

Calliope

Een site over alle soorten kiemgroente en hun voedingswaarde: http://www.kiemgroenten.nl/alle-soorten-kiemen
dinsdag 15 maart 2011 - 12:30
miriam

Miriam

he tof
dank u callipo
woensdag 16 maart 2011 - 16:30
vinifera

Vinifera

Ik heb ook zo'n bakje aangeschaft omdat het bij mij ook
schimmel op kwam
Eénmaal dat de kiemen blaadjes vormen, moeten ze dan nog 2 maal
gespoeld worden
Ik vrees weer voor schimmel ???

dinsdag 22 maart 2011 - 18:57
miriam

Miriam

ik heb hier nu toch al twee hele lekkere oogsten gehad

zonnebloem iets fletser (nadeel de kiem blijft plakken)
daikon ittig ,beetje radijs achtig

nu heb ik hier de lentemix :is wel heel fijn dus ik ben benieuwd

ik spoel die elke dag 1x
allé spoelen ,laat er goed water overlopen
en dan goed uitdruipen.

heb het bakje wel gewoon op mijn keukenblad staan ,dus niet op de vensterbank
(denk te zonnig)

dit is een eerste ervaring he dus ben hier zelf nog een groentje



woensdag 23 maart 2011 - 23:54
vinifera

Vinifera

Miriam,


Het is weer een ramp zelf in de kiembakjes
Ik denk dat ik een andere soort moet proberen
Het ruikt weer naar rot

donderdag 31 maart 2011 - 18:07
miriam

Miriam

mijn ervaring
de kleinste zaadtjes doen het best
de grotere bv de zonnebloem duurt langer en het pitje blijft steken .
En dat is niet zo leuk
vrijdag 1 april 2011 - 19:13
Calliope

Calliope

Verander van methode: Neem een jampotje, stukje kaasdoek en een elastiek. Bij 3x daags spoelen is er niks aan de hand. Geen schimmel, geen vastzittende worteltjes/pitjes of noem maar op. Ik heb ook met bakjes geprobeerd, maar ik had van hetzelfde last als jullie.
zaterdag 2 april 2011 - 10:18
mazzel

Mazzel

ik doe het altijd in een bokaal met een haas er boven. altijd al gelukt zaden 1 nacht weken en dan 2 x per dag afspoelen
zaterdag 2 april 2011 - 13:39
miriam

Miriam

denk dat het heel belangrijk is dat je goed spoelt en verlucht
zondag 3 april 2011 - 14:19
Claudia69

Claudia69

Lijkt me leuk om eens te proberen, kiemgroenten kweken in een bokaal.
Zet je die dan in het donker, of ergens op het aanrecht, of goed in het licht?
zondag 10 april 2011 - 15:49
miriam

Miriam

ergens tussenin staan die bij mij
gewoon op mijn aanrecht.

dus niet op de vensterbank of in de donkere.

geen idee of dat ok is hoor.

zondag 10 april 2011 - 16:01
Eniavaswen

Eniavaswen

Heb gisteren ook zo'n zakje gekocht met Luzerne. Op de gebruiksaanwijzing stond ook om een bokaal te gebruiken. Ben eens benieuwd wat ik ervan ga bakken.
maandag 11 april 2011 - 09:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon