Ik vermoed sterk dat het daaraan ligt dat de crème witte paprika's in principe nog niet rijp zijn.
Op de site van Diana's mooie moestuin kan je het volgende lezen:
In het onrijpe stadium is de paprika ook eetbaar, ze is dan minder zoet en eerder kruidig met een klein bittertje. Onrijp is ze altijd: groen (rijpe groene paprika's bestaan niet!!) of paars, chocoladebruin of cremewit
Je kunt dus ook geen zaden van groene paprika's kopen (hoewel ik ze op internet toch vaak tegen kom
niet rijpe zaden zijn niet kiemkrachtig, en zaden die wel kiemkrachtig zijn zullen dus uiteindelijk altijd na het groene onrijpe stadium naar een andere kleur afrijpen.
De "truuk" zou dan ook zijn: als je een crème witte paprika hebt, laat een aantal vruchten staan totdat ze de kleur krijgen die erop duidt dat ze rijp zijn (geen idee welke kleur dat dan zou moeten worden, geef ik toe). Als je paprika dan rijp is, kan je het zaad winnen en dat zou dan wel kiemkracht moeten hebben.
Inderdaad heb ik zelf dit seizoen diverse zaadjes geplant. Zaden van rode paprika's kiemden over het algemeen wel. Zaadjes van witte en groene paprika zijn helemaal niet uitgekomen.
Ik lees op andere sites dat het wel voorkomt, maar dat de kans erg klein is.
Volgens diverse sites is het natuurlijk ook niet enkel een kwestie van goed zaad te hebben, gewonnen uit rijpe paprika's, maar ook een kwestie van optimale omstandigheden voor het kiemen, waarbij dan hoofdzakelijk de temperatuur bedoeld wordt.
Al doende leert men. Volgend seizoen beter