Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
ben een beetje nieuwsgierig of jullie de sla plant" cicoria-asparago" kennen of ook wel genoemd"cicoria di catalogna" hier heet ie" Puntarelle"
na het planten duurt het nog al wat maandjes voor ie volledig is gegroeid in't midden v.d.plant groeien op asperges lijkende stelen op punt uitlopend die worden (na draden er afgehaald) fijn gesneden, een poosje in water beginnen ze wat te krullen,laten uitlekken , dan gaat er olie,zout knoflook en wat stuljes ansjovis er door is speciaal lekker
Hoi Verbena, deze plant zegt mij helemaal niets, zelfs de afbeeldingen op 't net zeggen mij niets. Waar smaakt de plant na? en je eet hem rauw net als sla?
Rita, waar vindt je zo snel een foto van deze plant? ik ben geen grote expert met de computer als je de plant niet herkent zal ie ook niet gekweekt worden in ned/be je eet deze " sla" rauw en wordt op smaak gemaakt door die bovengenoemde ingred. wordt hier veel geconsumeerd
Heb gegoogled op "Puntarelle" gaf de beste foto. Google opzoeken. intikken Puntarelle, afbeeldingen laten tonen. heb de site even opgezocht voor je. Is dus wel in Engeland bekend. Site werkt niet van uit forum
Deze krijg ik bij een zoekopdracht in Google naar 'puntarelle'. Is dit de slasoort die je bedoeld Verbena?
[afbeelding verwijderd niet-https]
Een zaadleverancier in Nederland geeft de volgende beschrijving:
'Zeer langwerpig dun blad, diep ingesneden met puntig uiteinde en witte bladnerf. Niet te verwarren met molsla, waar de plant wel op lijkt. Binnen- en buitenblad worden afzonderlijk geoogst wegens verschil in malsheid. Gestoofd gegeten lijkt de smaak op die van andijvie, maar wel pittiger. Rauw in salades komt de smaak goed tot zijn recht: de stengels hebben iets an venkel, het blad is peperig en enigszins bitter, vandaar dat een stevige dressing een “must” is...! De jonge scheuten zijn knisperig als bleekselderie en worden als asperges gegeten, de nootachtige smaak is onmiskenbaar. Dit is typisch een plant die onder de bleekpot kan!'
Ik had er overigens nog nooit van gehoord. Ook nog niet in de supermarkt gezien.
Thanja, Jij bent al verder gekomen met gooogelen dan ik. Welke zaadleverancier in Nl heb je gevonden? want het lijkt mij wel wat.. een wat pittiger slassoort, afgezien dan van de rucola dat toch een koolsoort is.
Eén van mijn favoriete pagina's om regelmatig langs te gaan voor beschrijvingen van rassen is Vreeken (Dordrecht). Deze beschrijving kwam van zijn site.
Thanx Thanja, 'k had al zo'n donkerbruin vermoeden dat het Vreeken zou zijn. Staat bij mij al sinds een paar jaar bij de favorieten maar had er nog niet gezocht. 'k ga nog eens verder kijken of deze plant ook geschikt is voor de amateur teelt hier. 't is nog niet te laat om nog wat bij te bestellen. groetjes,
jullie zijn bravissimi ! ja de foto van Thanja is de "sla" die ik bedoel de bladeren worden hier ook soms gekookt maar omdat er altijd wel cicoria is hier doe ik dat niet, wij eten de "puntarelle" die in't midden v.d plant groeien Rita ik weet niet of het te laat is om deze nog te zaaien want denk dat ie tijdens de winter moet groeien en dat gaat heel langzaam ik plant ze in de vroege herfst al en zie dat er nu pas een bijna klaar is
Rita, sorry, zit fout met m'n advies wat zaaien betreft zaaiperiode is vanaf mei-zelfs tot aug. de plant wordt dan tijdens de winter geconsumeerd mocht je geen zaad vinden stuur ik je wel wat
heb nog even verder gekeken. Soort zou niet echt geschikt geschikt zijn voor de zwaardere gronden wel voor lichtere gronden. Normale voedingsbehoefte, de plant heeft een groeitijd nodig van 100-200 dagen (dus nog best lang) Over standplaats, zon/halfschaduw ben ik niets tegengekomen. Ook niet of 't ie winterhard is. (heb een paar engelstalige sites bekeken)
Verbena, mag ik op jou aanbod ingaan voor een paar zaden, ik wil de gok wel eens nemen. Wat wil je ervoor in ruil?
o das toch de kapucijnerbaard,heb je ook verschillende soorten van,ik eet die gewoon als rauwkost. is vaak ook in turkse winkels gewoon te koop,heb ze zelf vorig jaar ook gezet,maar de mijne waren niet zo groot gegroeid(het feit dat ik regelmatig van oogstte zonder de plant af te snijden,dus blaadjes oogsten heeft daar veel mee te maken. is ergens verwant aan witloof en zo lekker krokant en bitter,de binnenste "stelen" zijn lichtgekleurd en crunchy!! lekker als sla,of gestoofd.... bij een normale winter overleeft ie wel hoor,maar gaat natuurlijk wel in bloei komen daarna,mooie blauwe bloemen!
Ja, zo wordt die hier ook genoemd. Vanmiddag gelezen op de site van Vreeken maar als je hier op googled heb je te maken met een plant waarvan je net als witlof eerst de wortels gaat oogsten en daarna de wortels net als bij de witlof gaat zetten. En.. wat is een gewone winter? Mijn andijvie (ook een cichoreisoort) heeft - 5 overleefd maar niet de min 10.
groetjes,
Rita
PS: Hoe bevalt je nieuwe woning?? Laat het ons weten please.. (nieuwe topic )
je zal ze ook kunnen bleken en dan zijn ze minder bitter natuurlijk ze zullen 2 toepassingen hebben denk ik
denk dat Cetinel haar woning haar zeer goed bevalt mij bevalt ze ook hoor maarja ieders het zijne hé maar steeds is ze druk bezig en dus niet veel tijd om te forummen