Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
hallo! Elk jaar heb ik een probleem met mijn pootaardappelen ,ik krijg er bijna geen scheuten aan; Waar en bij welke temperatuur moet ik ze zetten om een goede scheutvorming te krijgen? In het licht? of in het donker? Wie weet raad?
Voorkiemen is belangrijk bij de vroege teelt van aardappelen om een voorsprong op te bouwen. Een drietal weken voor het planten wordt het pootgoed opengelegd in bakjes in een plaats met veel licht, bij een temperatuur van 10°C. Dit om de ogen te doen uitlopen en scheuten te vormen die kort en stevig zijn. Om de kieming sneller en gelijkmatiger te laten verlopen kan u het pootgoed bij 18°C en bij veel licht plaatsen. Doe dit alleen als het pootgoed nog geen uitgelopen ogen heeft. Als de ogen uitgelopen zijn worden ze afgehard, door ze terug bij een temperatuur van 6-10°C te plaatsen. Dit kan ook buiten, op een droge plaats. Bij nachtvorst terug binnen zetten. Het is belangrijk dat de kiemen mooi groen zijn en niet te lang. Dit betekent dus voldoende licht en voldoende afharden.
Bron: Groente & Fruitencyclopedie - Luc Dedeene & Guy De Kinder - ISBN 90-215-3845-8
ik heb premiere en rode eerstelingen gekocht en in eidoosjes gezet om voor te kiemen... nu lees ik soms dat je grotere poters doormidden kunt doen en dan zo 2 poters verkrijgt,wat zijn grotere dan want tja....tis de eerste keer en ik zie alleen kleine patatjes.... sommige zijn 3 cm doornsnee ,andere zijn dan weer eerder langwerpig.. ik vroeg me dus af welke groot worden genoemd,pootaardappel zijnde...
Neu.. Is een spreekwoord hier. Als poters gebruik je de kleine aardappelen en NIET de diksten. Die eet je op! Maar voor wat betreft het doorsnijden van de aardappels is dit niet zo goed. Gaan rotten als je ze poot. Neem voor een pootaardappel een kleine i.pv. een grote. Hebben net zoveel opbrengst.
Ik veronderstel dat jullie telkens pooraardappelen aankopen en die zijn geselecteert op dikte en niet bestemd om door te snijden, deze aardappelen krijgen altijd scheuten. Eetaardappelen zijn ongeschikt als pootaardappel vermits deze behandeld zijn met scheutremmers en dus niet zullen uitlopen.