menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Slakken - tips

phyton

Tekst aangepast

Phyton

Liever geen slakken in de tuin!?

[afbeelding verwijderd niet-https]

Alhoewel slakken sommige planten aanvreten en daarmee het aangezicht van de tuin er niet mooier op maken, hebben ze ook een goede functie. Lang niet alle planten worden door de slakken aangetast en ze zorgen voor het opruimen van bladeren. Maar belangrijker nog ze zijn een prooi voor vogels en egels. Dus als u slakken bestrijdt verdwijnen deze dieren uit uw tuin.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Meeste schade door de naaktslak
Wist u trouwens dat de meeste schade aangericht wordt door naaktslakken en niet door huisslakken. Huisslakken eten vooral algen en zelfs de eitjes van de naaktslak. De huisslak kunt u dus beter niet bestijden. Maar eventueel verplaatsen naar plekken waar ze geen schade kunnen aanrichten.

Maar als u tocht te veel last heeft van slakken zijn hier een paar tips om overlast te voorkomen:


Tips om slakkenoverlast te voorkomen

Slakken zijn vooral snacht's actief (als het donker word effe met lampje tuin rondwandelen)

Aangezien slakken van bier en melk houden kunt u ze hiermee in "slakkenvallen" lokken.

Slakken houden van een vochtige omgeving. Dus als u droge grondsoorten gebruikt, zoals grind, zaagsel of schelpen dan zullen ze minder snel de planten aantasten.

Slakken houden niet van bepaalde sterk geurende gewassen zoals thijn, knoflook en salie. Door deze kruiden te planten tussen de andere planten voorkomt slakkenoverlast.

De composthoop kan een slakkenparadijs zijn. Het gevaar is dat met de compost ook slakken(eieren) over de tuin worden verspreid. Voorkom dit door slakkenvallen te maken in de buurt van de composthoop.

natuurlijke vijanden: egels, vogels


vogels in je tuin? handleiding nestkastje bouwen
http://users.skynet.be/de.eigenwijze.tuin/tuinhtm/nestkast%20handleiding.htm

Slakkenval?
Graaf een kommetje in de grond of een bokaal doe hier wat melk of bier in, drinken zich te pletter


Hoe bouw ik een egelhuisje?

Het bouwen van een egelhuisje. Egels in de tuin: nuttig!
In Vlaanderen wordt er met veel tederheid naar egeltjes gekeken. Al was het maar omdat we medelijden heb-ben met de onfortuinlijke egeltjes die platgereden als een stekelige pannenkoek op het asfalt liggen. Of misschien is het wel hun grappig wiebelgangetje of dat spitse zwarte neusje waarboven twee karbonkels van oogjes, dat hen zo vertederend maakt, of hun gewoonte om zich tot een stekelige bal op te rollen als ze zich bedreigd voelen. Ik wou dat ik dat soms ook kon! Als tuinier moet je wel goed beseffen dat de egel jouw beste bondgenoot is omdat hij verzot is op slakken!

De egel een zoogdier en is familie van de mol.
Gedurende hun winterslaap (van half oktober tot eind maart) verliezen ze maar liefst een derde van hun lichaamsgewicht. (Ik denk dat ik volgende winter ook maar eens een winterslaap ga houden!) Maar de helft van de jongen overleeft hun eerste winterslaap niet. Daarom is het goed dat we in de tuinen aan de egels een goed interslaaphotelletje aanbieden. Het zijn nachtdieren, goed zien doen ze zeker niet, maar ze horen en ze ruiken des te beter. Ze kunnen goed zwemmen, maar als je een tuinvijver hebt zorg je best voor een makkelijke uitstapplek (demo aan zwem-vijverrand)

Je kunt ze naar je tuin lokken:
Laat een stuk van de tuin enigzins verwilderen. Groot hoeft dat niet te zijn, 4 bij 4 meter is al meer dan voldoende. Gooi er enkele hopen verdord blad in, dat is al voldoende voor een egel om zich in te graven. Maar een echt egelhuisje wordt nog meer op prijs gesteld!
Dat kan je kopen (laten zien, model van Freddy Sparenberg, Ecoflora) , maar uiteraard ook zelf maken.
Maak met planken twee rechthoeken en maak die aan elkaar vast. Maak de bovenzijde dicht met plastiek bv. zwarte landbouwplastiek of overschot van vijverfolie. Belangrijk is wel dat er voldoende verluchtingsgaatjes gemaakt worden, zodat er geen condens binnen in het egelhuisje komt. Daarna maak je alle kanten dicht met enkele oude planken.Een opening van ongeveer 20 bij 20 cm is de ingang.Een inloopgang (een halve meter lang ongeveer) kan je maken met enkele oude nokpannen. Binnenin komt dor, droog blad, bijvoorbeeld van beuk, plataan of eik, dat zin de beste soorten omdat ze hard en droog blijven. Daarna gaat het huisje onder een hoopje natuurlijke materialen zoals stenen, bladeren of houtblokken.

Onthoud wel dat je zo'n egelhuisje met rust moet laten, in de zomer wordt het gebruikt door moeder-egel met haar jongen, en te veel verstoring zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van het achterlaten van de jongen door de moeder. Ook in de winter mag je de egels zeker niet wakker maken, want dan zouden ze al hun vetreserves meteen verbranden en sterven door uitputting omdat ze niet meteen slakken vinden: die zijn er in de winter niet!

Heb je ergens een houtstapel die je in de winter aanspreekt voor de kachel, let dan goed op of je onder die stapel geen overwinterende egels stoort. Ook onder houten terrassen of tuinhuisjes overwinteren vaak egeltjes.

Het is belangrijk om je tuin vrij te houden van allerlei menselijke rommel, maar als het op natuurlijke rommel aankomt hoef je echt niet zo proper te zijn. In een tuin met hier en daar wat hoopjes naturlijke rommel als hout, stenen, hooi, enz. heb je veel meer nuttig dierlijk leven!
zondag 26 augustus 2007 - 16:38
Helianthus

Helianthus

Nog zo'n prima topic, doe zo voort !

Groetjes, Gert.
zondag 26 augustus 2007 - 20:30
annd6

Annd6

Die had perfect gepast bij Biologisch tuinieren!
Uitgebreide uitleg, knap.

Groetjes
Ann
zondag 26 augustus 2007 - 20:31
phyton

Tekst aangepast

Phyton

Bedankt
Heb vandaag ook een leuke vlinder pagina geplaatst

http://groups.msn.com/wahahahaaaaa/vlindersindetuin.msnw

Die beestjes begint ge schrikwekkend minder en minder te zien !!
Elk levend wezen heeft zijn nut in de natuur.
(Dagelijks verdwijnen enkele diersoorten .. HOE KAN DIT GEBEUREN ??)

Al eens van Noorse eco-dorpen gehoort? www.noorwegen.info/ecodorp.htm
(geweldig initiatief)

Phyton [
zondag 26 augustus 2007 - 21:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon