Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuin/76839/inge-al-colle

menu
Tuinadvies

Tuin van Inge Al Colle

  • Lid sinds maart 2014
  • Heeft 0 berichten in het forum
  • Heeft 315 bloemetjes verdiend
  • 100 personen hebben de tuin van Inge Al Colle bekeken
  • Heeft in de Plantenherkenner
  • Volgt 3 personen
  • Heeft 4 volgers

Woonplaats: Antwerpen

Omschrijving: De tuin bestaat eigenlijk uit een plateau op de top van een heuvel (500m) en afdalend, door boeren geconstrueerde plateaus. Zo heb ik daardoor volwassen olijfbomen (meer dan 100 jaar oud), fruitbomen appel, kers, pruimen, (in slechte staat, maar nog levend), noten- en kastanjebomen, vijgenbomen, een weiland (naast bouwvallige en nog te renoveren schuur) en daarrond een groot stuk bos met eiken, acacia's, kastanjes en lonicera (groeit hier wild).
Verder bezit ik verderop aan de weg nog 3 grote stukken bos, nuttig voor houtkap. Hagen en hekken zijn verboden aangezien het landschap beschermd is en dieren en mensen ten allen tijde vrije doorgang moeten hebben (vooral paddenstoelenzoekers, jagen in onmiddellijke omgeving van woonst is verboden) Best raar. Traditie is dat je fluit of zingt om bewoners niet te doen schrikken.
De families die hier ooit woonden (het zijn 2 huizen, oorspronkelijk eigendom van heer uit Lucca, waarin 4 boerenfamilies gehuisvest waren) hadden geen water en door de rotsstructuur en de diepte van het grondwater, geen water. Dus ik in begin ook niet. Dat is heel hard en moeilijk en een goede les in de waarde en levensnoodzakelijkheid van water. En dat terwijl de omgeving 2 van de meest pure bronnen herbergt, die vanwege hun waterkwaliteit (onrechtmatig) geclaimd zijn door de watermaatschappij. (Echt levend bronwater, op natuurlijke wijze gefilterd door de kalkrotsen).
In 2008 heb ik een petitie georganiseerd, getekend door alle boeren onder aan de heuvel. Na veel discussie heb ik resultaat behaald dat ik zelf leiding mocht graven en leggen en dat watermaatschappij gratis de aansluitingen zou verzorgen. Fiat acqua! Ikzelf en 7 andere bewoners hebben nu bron/leiding-water.
Pas dan kon ik beginnen denken aan aanplantingen. Maar leidraad blijft: wild, natuurlijk en geen verspilling.
Aangezien we zoveel mogelijk alles zelf doen, zoals gezegd, een "work in progress".
Alvast bedankt voor alle positieve reacties en inspiratie!
Inge


Inge Al Colle op Tuinadvies

Bekijk het overzicht


Inge Al Colle op Tuinvrienden

Bekijk het overzicht


Wat vind je van deze tuin?