menu
Tuinadvies

Reacties op planten

Rosa 'Roseraie de l'Haÿ' - Roos

Een heerlijk geurende, oersterke roos!

Populus alba - Witte abeel, Zilverpopulier

De witte blaadjes zijn waardevol als bloemschikmateriaal. De boom kan goed geknot worden.

Clematis 'Multi Blue' - Bosrank

Ook na de bloei zijn de blauwe zaadhoofden nog wekenlang decoratief en met wat geluk bloeien ze daarna enkelbloemig. Een zeer waardevolle en niet zo moeilijke clematis.

Heuchera 'Rachel' - Purperklokje

In tegenstelling tot de meeste andere Heuchera's heeft deze plant niet de neiging om omhoog te" wippen" na de winter en hoeft daarom niet elk jaar terug dieper geplant te worden.

Actinidia kolomikta - Straalstempel

Deze struik, ook wel kattekiwi genoemd, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op katten, en kan best beschermd worden tegen hun klauwen en tanden!

Begonia - Begonia

Planten doet men in het voorjaar (februari-maart). Je plant de bollen met hun holle kant (ingedeukte kant) naar boven in potten of bakken op 15 à 20 cm van elkaar en bedekt ze met een dun laagje potgrond.
Je houdt de bakken in een normaal verwarmde kamer/ruimte (16 à 18°C).
Zodra er blaadjes zichtbaar zijn, plaats je de bakken in het licht. Een vensterbank is een uitstekende plaats. Vermijd in het begin echter te fel zonlicht. Als alle vorstgevaar geweken is, mag je de bakken buiten zetten op hun definitieve plaats. Graaf de bollen in de herfst, voor de eerste nachtvorst weer op. Bewaar ze in turf op een koele en droge plaats om ze het volgende jaar opnieuw te kunnen planten.

Acanthus hungaricus - Stekelige berenklauw

Houdt van lichte, voldoende vochthoudende, maar goed doorlatende kalkrijke grond.

Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt.

Cyperus rotundus - Papyrusplant , rond cypergras

Deze plant laat zich makkelijk stekken; knip een hoofdje(parapluutje) af en leg het gedurende 2 weken omgekeerd in een bordje met water. Al vlug zullen nieuwe plantjes ontstaan die na een jaartje in natte grond zullen uitgroeien tot manshoge planten.

Carex oshimensis 'Everest' - Zegge

Deze zegge vormt opvallende pollen van smal, groen met wit gestreept blad. Doet het goed in droge schaduw en blijft groen in winter. Ook mooi in pot.

Carex morrowii 'Variegata' - Zegge

Eén van de weinige planten die het goed doet in diepe, droge schaduw. Het bonte steepje doet een donker hoekje echt oplichten. Mooi voor vakbeplanting binnen bv. een buxushaagje.

Rosa 'The Fairy' - Roos

Makkelijk bodenbedekkend roosje zonder last van ziekten of plaagdiertjes. In maart afknippen tot op ongeveer 15 cm boven de grond en wat kalk geven. Na een week wat organische mest in korrelvorm en dit herhalen na de langste dag. Uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijderen en ze bloeien door tot oktober!Helaas zonder geur...

Cercis canadensis 'Forest Pansy' - Amerikaanse judasboom

Deze Cercis kan makkelijk tot een boompje opgekweekt worden. Prachtig hartvormig blad. Laat zich door de lange penwortel moeilijk verplanten, dus denk goed na waar je hem plant.

Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans' - Bosrank, Italiaanse clematis

Zeer lang en rijkelijk bloeiende, probleemloze plant.

Rosa 'Alden Biesen' - Roos

Prachtig, lang-en rijkbloeiend roosje! Bovendien probleemloos en weinig last van ongedierte. Dat de roze bloemblaadjes na een regenbui niet afvallen, maar langzaam verkleuren naar zachtgroen is een pluspunt. Laat zich goed combineren met Clematissen in haast elke kleur.

Sedum erythrostictum 'Frosty Morn' - Vetkruid

De sierwaarde van deze Sedum zit hem vooral in de mooie witbonte bladeren. Erg mooi in grote groepen. Wel oppassen voor slakken, want deze zijn ook dol op de blaadjes!

Malus 'Red Sentinel' - Sierappel

De boom heeft prachtige witroze bloesem, die rijkelijk bezocht wordt door allerlei zoemende insecten. De kleine rode appeltjes blijven tot diep in de winter aan de boom. De boom lijkt echter beurtjaren te hebben; het ene jaar buigen de takken haast door onder de vracht vruchtjes, terwijl er in sommige jaren slechts enkele tientallen vruchtjes aan de boom hangen. Net als andere appelbomen houdt deze malus van kalkrijke vruchtbare grond. Verder is het een probleemloze boom, geschikt voor kleine tuinen en met uitstekend bloemschikmateriaal!

Bergenia cordifolia - Schoenlappersplant

Cordifolia betekend zoveel als "met hartvormig blad". Er zijn wel meerdere planten met dit achtervoegsel bij hun naam, denk maar aan Crambe Cordifolia of Tiarella Cordifolia. Bergenia Cordifolia is een zeer dankbare bodembedekker ter vervanging van Hosta's in droge winderige tuinen(geen slak die aan een Bergeniablad wil knabbelen!), maar na enkele jaren durft de plant wel es naar boven te wippen. Dan is het tijd om de plant te rooien en de jonge buitenste planten terug mooi diep te planten. De planten laten zich overigens zeer makkelijk stekken.

Liriodendron tulipifera - Tulpenboom

In mijn tuin staat een 12-jarige boom. Het blad en de bloem zijn inderdaad zeer opvallend. Alhoewel beweerd wordt dat de Liriodendron een probleemloze boom is, kreeg mijn boom in de zomer van 2011 plots toch af te rekenen met een plaagbeest. Het ging om een onooglijk klein boktorretje van nauwelijk 1 mm. Maar het beest boorde wel gangetjes van 15cm diep. Na een tijdje begonnen de bladeren bruin te worden en af te sterven. De boom begon ook verdacht hard te bloeien(!) Waarschijnlijk trachtte de boom te overleven door massaal te bloeien en zaad te zetten. Tevergeefs echter, want in 2012 deed een stormwind de verzwakte stam afbreken. We hebben toen de stam maar op zo'n 30cm afgezaagd en de wonde met wondbalsem toegedekt. Ondertussen hebben we een wortelscheut langs een paal geleid. Deze is ondertussen al 3m. hoog, maar het is nog even afwachten of ze gezond gaat blijven en of ze ooit zal bloeien. Heeft er nog iemand ervaring met dit (blijkbaar) zeldzame kevertje, want ik heb info zitten opzoeken op het internet
en iemand van de bosbiologie om raad gevraagd, maar niemand kan me helpen.

Nymphaea ' Marliacea Carnea ' - Waterlelie

Deze waterlelie bloeit zéér rijk. Bovendien gaan de bloemen open vanaf 11u en sluiten ze pas rond 18u en dat is zo'n 2 uur langer dan de meeste andere waterlelies. Kikkers en libellen vinden het heerlijk om even op de grote bladeren uit te rusten! Waterlelies houden van zonnig en stilstaand water. Waterfonteintjes en schaduw zijn dus uit den boze voor een goede groei en bloei.

Toon meer reacties
Terug naar boven icoon