Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuin/105885/rik-timperman

menu
Tuinadvies

Tuin van Rik Timperman

  • Lid sinds december 2014
  • Heeft 1 bericht in het forum
  • Heeft 333 bloemetjes verdiend
  • 143 personen hebben de tuin van Rik Timperman bekeken
  • Heeft in de Plantenherkenner
  • Volgt 6 personen
  • Heeft 2 volgers

Woonplaats: Zwalm

Jaar van aanleg: 2000

Oppervlakte: 4100

Omschrijving: In 1998 kocht ik deze tuin met weiland op 41 are. De tuin was niet aangelegd, er stonden T-vormige palen met waslijnen centraal in het gazon. De tuin was bezaaid met plaasteren beeldjes. Het gras was afgeboord met betonnen platen met golvende rand die voor de helft in de grond zaten. Er stond een tuinhuis met aan de zijkant een afvalverbrandingshoek uit betonstenen. Er was een kippenstal met gemetste muurtjes eromheen, ook in het centrale gedeelte van de tuin.
De weide achteraan werd gebruikt voor paarden te laten grazen, een grote paardenstal belemmerde het zicht naar boven.
Ik heb de verhuur gestopt van de weide, afsluitingen gaan vernieuwen of nog bijplaatsen waar er nog geen was rondom het perceel. Betonplaten, palen en afsluitingen in de tuin heb ik verwijderd. Hagen (Crataegus, Taxus, Fagus, Leylandii, Ilex, Eleagnus), verschillende loofbomen en hoogstam fruitbomen geplant, afbreken van paardenstal, afbreken van tuinhuis, propaantank laten wegnemen (vervangen door aardgasaansluiting).
De kippen kregen een plaats op de weide (er zijn weinig kippen die zoveel vrije ruimte krijgen). Het onderste gedeelte van de weide werd omgevormd tot een voetbal- en Badmintonplein.
De oude terassen met witte tegels heb ik uitgebroken, eind jaren '70 zal er nog geen containerpark bestaan hebben want ik heb echt van alles gevonden tijdens het afbreken onder de grond (verfpotten, autodeur, autoglas, flessen, ijzer, betonpalen, tegels ...de dingen waar je nu voor naar het containerpark moet gaan). Met het puin van de oude terrassen heb ik een buffer aangelegd die moet zorgen dat bij hevige regenval er geen water/modder naar beneden kan stromen.
Geleidelijk aan ben ik dan nieuwe terrassen gaan aanleggen, tegen de veranda, op het eerste verhoogde gedeelte, vlak voor de speelruimte een dubbel terras, en een terras naast de serre.
Er is een plantenvijver gekomen. De schapen zitten op het bovenste gedeelte. Bij aanvang heb ik veel planten gekregen van familie en buren om de borders aan te leggen. Geleidelijk aan ben ik dan planten gaan bijkopen om de borders verder te verfraaien.
De laatste jaren probeer ik zoveel mogelijk planten toe te voegen die vlinders en bijen aantrekken (Nepeta, Salvia soorten, Persicaria, Lavendel, Tetradium, Buddleya....). Mede door de vijver en door bovengenoemde planten zijn er veel vlinders, hommels, bijen, zweefvliegen, libellen... terug te vinden in de tuin.
In 2013 heb ik de voortuin deels vervangen door grind-parking, langs beide zijden is een strook overgebleven voor planten en een laagblijvende haag van Lonicera, er is klimop aangeplaat die groeit tegen de betonnen platen.
Begin 2015 heb ik een kas (serre) gekregen van een vriend. Daardoor slaag ik er nu in om het seizoen van de groenten serieus te verlengen.
De kinderen zijn het huis uit sedert 2016 en ben ik terug meer bomen gaan bijplanten : Gleditsia, Tetradium, Acer rubrum, Acer davidii, Liriodendron, Liquidambar, Diospyros, Aralia, Koelreuteria,...dit zou uiteindelijk samen met de reeds geplante bomen een mini-arboretum moeten worden.

Moest de vorige eigenaar ooit nog eens terugkomen hij zou alvast de tuin niet meer herkennen !
.


Rik Timperman op Tuinadvies

Bekijk het overzicht


Rik Timperman op Tuinvrienden

Bekijk het overzicht


Wat vind je van deze tuin?

Joukje Smeding

Dat is een hele onderneming. En zo nu en dan zien we ook het resultaat hiervan. Mooi om dit te volgen.

vrijdag 20 december 2019 - 11:52

Pouketie01

Wat een prachtig werk verricht, maar dit was zeker de moeite!

donderdag 17 augustus 2017 - 10:19