menu
Tuinadvies

  

Cornus sericea 'Kelseyi' - Kornoelje

Ook gekend als: Cornus 'Kelsey's Dwarf'
Cornus sericea 'Kelseyi'Foto: Gunther vercalsteren
Latijnse naamCornus sericea 'Kelseyi'
PlantennaamKornoelje
FamilieCornaceae

Soort gewasSierheesters - Struiken
Groeihoogte max.70 - 100 cm, 50 - 70 cm
BloeikleurWit
BloeimaandMei
BladkleurGroen
WintergroenBladverliezend
WinterhardheidGoed winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
PH bodemZuurminnend, Neutraal
Speciale kenmerkenBodembedekkers, Opvallende schors, In groep planten, Mooie herfstverkleuring, Bos- en plantgoed
Pinterest Logo

Koop deze plant in de webshop
vanaf € 2,30 / stuk

Info

Cornus sericea ´Kelseyi´ is een laag blijvend struikje met purperrode takken en roomwitte bloemschermen in de lente.
De groene bladeren verkleuren in mooie geel/oranje herfsttinten.

Synoniemen voor Cornus sericea 'Kelseyi'

  • Cornus 'Kelsey's Dwarf'

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Leerling

Staat op de zwarte lijst van invasieve planten in België (zie http://www.provant.be/binaries/Studiedag_Biodiv_GedragscodeInvasievePlanten_Leen_Heemers_tg_tcm7-140073.pdf)

zondag 9 februari 2014 - 02:14

Denis Dujardin

Dat deze plant invasief is, slaat nergens op. Ze is noch stolonifeer, noch zet ze zaad. Men moet deze onzin dringend de wereld uithelpen. Ik heb dertig jaar ervaring met deze plant en - sorry - die studie-bevindingen slaan nergens op.

woensdag 10 februari 2016 - 18:51

Minouke

Volledig eens met Denis!

dinsdag 15 maart 2016 - 15:22

Leerling

De link die ik hierboven poste werkt niet meer.

Voor het invasieve karakter van Cornus Serivea zie:
https://www.eppo.int/INVASIVE_PLANTS/iap_list/Cornus_sericea.htm
(of vraag je favoriete zoekmachine naar info over "Cornus sericea invasive")

Voor meer informatie over invasieve planten, zie http://www.alterias.be/images/stories/downloads/Nederlands/brochure_definitief_nl.pdf
Daar suggereert men als alternatief Cornus sanguinea, die inheems is.

zaterdag 19 maart 2016 - 22:15

Minouke

SOMMIGE planten zijn invasief in hun land van herkomst maar niet hier. Veel cultivars zijn ook steriel bvb Agastache 'Blue Fortune' waar je ook de plant als invasief beschouwde.

zondag 20 maart 2016 - 06:39

Denis Dujardin

Wetenschappers lopen met hun hoofd in theorieën waar ze verdwalen. Nogmaals. Ik werk al dertig jaar met deze plant en deze plant woekert NIET. Ben nog op de kwekerij geweest in Somerset waar de famile woont die de kruising maakte. Ik kan hier fotos tonen van teruggesnoeide planten die er tien jaar staan die geen enkele uitloper gemaakt hebben. Plus. De plant bloeit niet. Ze kan zich niet uitzaaien. En Cornus sanguinea. Veel plezier ermee. Die marcotteert. Het is niet omdat een plant inheems is, dat ze daarom bvb niet zou woekeren. Googelen is één ding. Praktijkervaring lijkt me eerlijker en nuttiger en gebaseerd op ECHTE waarneming. En de link van het PCS werkt niet omdat de persoon die bij het PCS werkte daar al lang weg is en aan een tijdelijk project werkte. Tijdelijk. Invasieve planten kan je pas beoordelen na lange observatie.

zondag 20 maart 2016 - 10:18

Tekst aangepast
Denis Dujardin

Trouwens. Het is niet eens zeker dat er in Cornus Kelseyi "sericea"-bloed zit. Dat zit wellicht wel in Cornus Winter Beauty, die wel zeker gaat woekeren na een tijd.

zondag 20 maart 2016 - 11:26

Leerling

Laat ons even kijken in hoeverre we het met elkaar eens zijn.

1. Cornus sericea komt uit Noord-Amerika, waar het vooral gedijt in waterrijke gebieden.
(o.a. http://www.cabi.org/isc/datasheet/16312)

2. Cornus sericea 'Kelseyi' is een kruising, ook gekend als Cornus stolonifera 'Kelseyi' en als Cornus stolonifera 'Kelsey's Dwarf'.

3. Zowel Cornus sericea als Cornus sericea 'Kelseyi' vormen worteluitlopers en wortelen op takken.
(o.a. http://www.groeninfo.com/plantengids/cornus-stolonifera-kelseyi.html#.Vu8Muh9ytmM)

4. Cornus sericea 'Kelseyi' kan worden vermeerderd door
- de kluit te delen
- stekken van zacht hout
- stekken van hard hout
- afleggen
- 'mound layering' (plant afknippen tot tegen de grond, de jonge scheuten begraven onder een laag van een 15cm aarde, zodat elke scheut wortels vormt en als afzonderlijke plant kan worden geoogst)
(o.a. http://davesgarden.com/guides/pf/go/50014/#b)

5. "Er zijn gemakkelijk meerdere struiken van te maken. Knip in de bladerloze periode wortel schietende takken van de moederplant af en plant ze op de bestemde plaats."
(http://www.groeninfo.com/plantengids/cornus-stolonifera-kelseyi.html#.Vu8Muh9ytmM)

M.i. heeft Cornus sericea 'Kelseyi' daarmee genoeg eigenschappen die overeenstemmen met het woekerende karakter van de Cornus sericea. (Maar hieronder nog meer.)

7. "Invasieve planten kan je pas beoordelen na lange observatie."
Soms hoef je helaas niet lang te wachten, maar in dit geval ben ik het met u eens. Alleen is 30 jaar soms niet lang genoeg.

8. Cornus sericea werd in 1885 via België ingevoerd in Europa. De "European Plant Quarantine Data Retrieval System" heeft de plant in 2008 op de 'alert' lijst geplaatst en in 2012 op de lijst van invasieve exoten.
(o.a. https://www.eppo.int/INVASIVE_PLANTS/iap_list/Cornus_sericea.htm en http://www.cabi.org/isc/datasheet/16312)

En daarmee zijn we gekomen aan de punten waar we het wellicht nooit over eens zullen zijn. Ik voeg ze toe zodat andere lezers er hun eigen conclusies uit kunnen trekken, eventueel na eigen observatie en/of opzoekingswerk.

1. U schrijft dat de plant niet bloeit.
Als de plant niet jaarlijks gesnoeid wordt, kan een plant na 3 tot 4 jaar wel degelijk bloemen en fruit krijgen.
(o.a. https://www.coblands.co.uk/products/1081-cornus-sericea-kelseyi en https://www.eppo.int/INVASIVE_PLANTS/iap_list/Cornus_sericea.htm)
De zaden worden gegeten o.a. door vogels en elders weer uitgepoept.
(o.a. http://ias.biodiversity.be/species/show/106 en https://www.eppo.int/INVASIVE_PLANTS/iap_list/Cornus_sericea.htm)

2. U klinkt schamper over 'het PCS', omdat de werknemer maar tijdelijk aan het project rond invasieve exoten werkte, terwijl u er al 30 jaar ervaring mee hebt.
U klinkt ook schamper over wetenschappers, want die "lopen met hun hoofd in theorieën waar ze verdwalen."
Ik vermoed dat u met 'PCS' naar een studiecentrum van de Provincie Antwerpen verwijst.
Het is niet omdat iemand maar tijdelijk opzoekwerk mag verrichten, dat de resultaten van dat werk niet geldig zouden zijn. Gelukkig kunnen we allemaal leren van wat mensen vóór ons hebben uitgezocht en wat mogelijk anderen dan weer hebben gebundeld in een groter overzicht.
Wetenschappers gaan zelden over 1 nacht ijs en kijken meestal verder en grondiger naar de gegevens dan uw 30 jaar persoonlijke ervaring in een beperkt gebied en met mogelijke ideaal onderhouden planten.
Bv. op een van de Ierse eilanden heeft de soort zich waarschijnlijk kunnen vestigen door aangespoelde plantresten.
(o.a. http://www.cabi.org/isc/datasheet/16312 die verwijst naar Kelly DL, 1990. Cornus sericea L. in Ireland: an incipient weed of wetlands. Watsonia, 18:33-36.) Weet u waar het snoeihout van de planten waar u ervaring mee heeft terecht is gekomen? Zijn er twijgen/takken meegevoerd met vogels? Zijn sommige planten toch in bloei en fruit kunnen komen?

In België en in Zwitserland staat Cornus sericea op de alarm lijst. In Ierland op de 'amber' lijst. In de rest van noordelijk Europa wordt hij beschouwd als een nieuwe invasieve soort.
(o.a. http://www.cabi.org/isc/datasheet/16312 en http://invasivespeciesireland.com/toolkit/risk-assessment/amber-list-recorded-species/)

Van de vele duizenden planten de hier niet inheems zijn, zijn er momenteel 60 planten die op de lijst van invasieve exoten staan. Als we niet zonder die 60 planten (of zelfs zonder 1 van die 60) kunnen, kunnen we dan wel zonder de planten die straks gaan verdwijnen wanneer invasieve exoten het overnemen?

U bent een gloednieuw lid (februari 2016), zonder forumberichten, zonder planten in de digituin, zonder locatie. Uw 'tip' bij deze plant schijnt hier uw enige bijdrage te zijn. Mag ik me ook daar vragen bij stellen?

maandag 21 maart 2016 - 01:22

Leerling

@Minouke
Je schrijft dat ik de Agastache 'Blue Fortune' als invasief beschouwde. Kan je aangeven waar ik dat zou geschreven hebben?
Mw van Oranje schrijft bij http://www.tuinadvies.be/plantengids/66/agastache-blue-fortune dat ze vindt dat die plant zich te sterk uitzaait, maar ik ben Mw van Oranje niet.

maandag 21 maart 2016 - 23:50

Minouke

Sorry, Leerling ik heb me vergist van persoon En ook van plant. Ergens bij een andere plant had ik ook gereageerd omdat je ze invasief beschouwde.

dinsdag 22 maart 2016 - 06:39

Tekst aangepast
Leerling

@Minouke
Sorry, maar ik ben een tijdje offline geweest en vind jouw reactie niet terug. 'een andere plant' is een beetje te vaag om op te reageren, maar let wel dat dit geen informatie is die ik zo maar uit mijn duim zuig. Een beetje zoekwerk op Internet zal bevestigen dat elke plant die ik aanduidde als invasieve exoot wel degelijk als dusdanig erkend is in België en/of Nederland.

Wanneer ik twijfel over een plant gebruik ik zelf graag deze zoekmachine: http://www.alterias.be/alterias_search/?page=search_invasive&lang=nl.

Meer over AlterIAS vind je op http://www.alterias.be/nl/over-ons-het-alterias-project/beschrijving-project. Op site vind je o.a. ook definities van wat invasieve exoten zijn en de impact die ze hebben.

vrijdag 25 maart 2016 - 13:56

Minouke

Lijkt me wel interessant maar sommige planten lijken me toch niet zo gevaarlijk. Ik zie daar de Buddleja davidii, Lupinus polyphyllus, Rosa rugosa en Rhododendron ponticum in de lijst staan, lijkt me toch wel overdreven.

vrijdag 25 maart 2016 - 14:41

Leerling

Wil je ervaring uit eerste hand? Ga dan eens met vakantie naar Snowdonia in Wales waar Rhododendron ponticum heuvel na heuvel veroverd heeft. Op die heuvels groeit helemaal niets anders meer. De bodem onder de struiken is er te donker. Voor insecten valt er niets te beleven en dus zijn er ook geen vogels te zien.
Rhododendron levert waarschijnlijk ook een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van Phytophthora ramorum, een schimmel die verantwoordelijk is voor massale sterfte van eiken in o.a. Californië en die in Ierland en het V.K. lorken aantast. Ook in Nederland wordt die schimmel onmdertussen gevonden en probeert men hem in te perken.
Zie o.a. http://www.vbne.nl/product/praktijkadvies-phytophthora-ramoru-exoot, http://www.eryri-npa.gov.uk/__data/assets/pdf_file/0020/68600/Rhododendron-Strategy-Final.pdf, http://www.telegraph.co.uk/news/earth/3658941/Rhododendrons-should-be-culled-to-save-UK-gardens-National-Trust-warns.html...

Onze buur heeft er een haag van die niet geschoren wordt. Vogels maken er graag hun nest in. Gelukkig vinden die hier ook nog andere planten.
Ik vind elk jaar wel een 5-tal jonge plantjes in onze tuin.

Werkvakanties voor vrijwilligers die mee rhododendrons willen opruimen vind je o.a. op http://www.groundwork.ie/workcamps.htm en https://www.nationaltrust.org.uk/documents/working-holidays-2016-pdf.pdf

Minouke, ik kan voor elk van die planten een gelijkaardig betoog houden, maar ik heb ook nog andere interesses waar ik mijn schaarse vrije tijd wil aan besteden.
Als je je hoofd niet in het zand wil steken, tik dan bv. "Buddleja davidii invasief" zelf eens in in je favoriete zoekmachine.

Zoals hierboven al aangegeven, van de vele duizenden planten de hier niet inheems zijn, zijn er momenteel 60 planten die op de lijst van invasieve exoten staan. Als we niet zonder die 60 planten (of zelfs zonder 1 van die 60) kunnen, kunnen we dan wel zonder de planten die straks gaan verdwijnen wanneer invasieve exoten het overnemen?

vrijdag 25 maart 2016 - 19:41

Denis Dujardin

U blijft maar volharden. Eigenlijk zou ik niet meer moeten reageren door uw laatste opmerking, waarbij u stelt dat ik hier "nieuw" ben. Alsof het feit dat ik hier nu pas deze site ontdek relevant zou zijn om iets over de topic te weten. Ik hoop dat u beseft hoe hilarisch dat is. Ik heb ook last met mensen die anoniem zijn. U ziet mijn naam en u kan zien wat ik doe. U baseert zich op virtuele gegevens van publicaties op internet, dus, dat is een koud kunstje voor u. Laat mij een gezagsargument inbrengen. Ik ben prof landschap aan een universiteit en ik werk al 30 jaar in dit werkveld. Mijn ervaring en bevinding dat Cornus Kelsey nooit woekert - ik kan u tientallen fotos tonen van oudere planten - die telt dus niet. De éénjarige ervaring van de persoon bij het PCS Destelbergen zou dus "de waarheid" zijn volgens u. U gelooft dus publikaties en niet mensen die met hun handen in de grond zitten en de planten al decennia van dichtbij kennen. Ik begin me af te vragen of u zelf wel een tuin heeft. Zoals Bertrand Russel ooit zei "stay put to the facts; only the facts". Ik laat het hierbij en gun u u eigen virtuele gelijk. Volgende maand schrijf ik voor projecten een paar duizend Kelsey voor. Wie mij kan bewijzen dat ze inheemse flora wegwoekeren mag nu opstaan

zaterdag 26 maart 2016 - 09:52

Tekst aangepast
Leerling

Jammer dat iemand die als prof door het leven gaat niet in staat blijkt om een tekst fatsoenlijk te lezen en te begrijpen dat al die planten heus niet op verschillende lijsten van invasieve exoten staan, zowel in binnen- als buitenland, omdat 1 persoon de beschikbare gegevens heeft gebundeld voor 1 organisatie. U blijft namelijk maar hameren op die ene persoon.

Jammer dat iemand die als prof door het leven gaat niet één wetenschappelijk tegenargument kan geven.

Jammer dat iemand die als prof door het leven gaat zijn toevlucht zoekt tot gescheld om zijn gelijk aan te tonen.

Jammer dat iemand die als prof door het leven gaat schermt met een gezagsargument, gebaseerd op eigen bevindingen, en de bevindingen van confraters naast zich neer legt.
Zoals u weet moeten wetenschappelijke argumenten falcifieerbaar zijn. Het is niet omdat u alleen maar witte zwanen gezien heeft, dat er geen zwarte bestaan.
Als u graag weet om welke confraters die er een andere mening op na houden het o.a. gaat, op [urlhttp://ias.biodiversity.be/species/show/106[/url] vindt u onderaan een hele lijst met wetenschappelijke publicaties.

Jammer dat iemand die als 'nomadic consultant on landscaping' door het leven gaat zo weinig van invasieve exoten weet en daar zo weinig interesse voor betoont.
Als ik uw betoog lees mag je volgens u planten pas invasief noemen als ze hier ook oncontroleerbaar zijn gaan woekeren en je er dus weer massa's geld tegenaan moet gooien om ze te bestrijden.

Jammer dat iemand die als 'nomadic consultant on landscaping' door het leven gaat liever een project uitwerkt met invasieve exoten dan met inheemse planten.
De manier waarop u het verwoordt lijkt het haast weerwraak.

Voor wat het waard is, de reden waarom ik volhard is mijn eigen ervaringen met invasieve exoten.
De ravage die Rhododendons aanrichten in Wales heb ik met eigen ogen gezien en voor een - in verhouding - piepklein stukje mee helpen bestrijden.
In eigen tuin is het vechten tegen Robinia pseudoacacia (valse acacia) en Prunus serotina (Amerikaanse vogelkers).
Langs rivieren hier palmt Impatiens glandulifera (reuzebalsemien) niet alleen de oevers maar ook hoe langer hoe meer het land erachter in.
Fallopia japonica (japanse duizendknoop) heeft in de buurt heeldere gebieden verovert.
Die 5 soorten vind ik in mindere of meerdere mate regelmatig terug in onze tuin.

Voor mij is dat persoonlijke ervaring genoeg om mensen te waarschuwen voor planten die op de erkende lijsten van invasieve exoten staan en het voorzichtigheidsprincipe toe te passen, al helemaal als er voldoende documentatie bestaat.

(tekst aangepast om 14:22 om overvloedige spaties en een tikfout te verwijderen)

zaterdag 26 maart 2016 - 14:18

Minouke

Ik vind het vooral vreemd dat je zoveel problemen hebt met sommige planten die ik ook staan heb in de tuin. Ook bij mijn ouders en zus, planten die daar al jaren staan (+30jr) zonder daar iets van te merken.

zaterdag 26 maart 2016 - 17:46

Denis Dujardin

Hahaha. Mijnheer Leerling. Ik kan uw betoog retorisch tot nul herleiden, maar uw neurotisch aanhouden van de topic, overtuigt me dat er tegen uw fixatie geen kruid gewassen is. Veel plezier met uw uitroei-verhaal.

zondag 27 maart 2016 - 10:35

maandag 28 maart 2016 - 17:55

Eigenaars

38 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • C j de k
  • Wimvandess13
  • Raf Oprins
  • EllieG
  • Salien
  • Pta
  • Avic
  • Servaas Pauwels
  • Buys dave
  • Bruno MELIS
  • Coopman Jean-Pierre
  • Lieven Plets
  • Georges G
  • Cvandervelpen
  • Pietergoethals

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon