menu
Tuinadvies

  

Aesculus pavia var. discolor 'Koehnei' - Dwergpaardekastanje

Aesculus pavia var. discolor 'Koehnei'Foto: Sophora
Aesculus pavia var. discolor 'Koehnei'Foto: Rozannie
Latijnse naamAesculus pavia var. discolor 'Koehnei'
PlantennaamDwergpaardekastanje
FamilieSapindaceae

Soort gewasSierheesters - Struiken
Groeihoogte max.2 - 4 m
BloeikleurRoze
BloeimaandApril, Mei
BladkleurGroen
WintergroenBladverliezend
WinterhardheidGoed winterhard
StandplaatsHalfschaduw, Zon
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
PH bodemZuurminnend, Neutraal
Speciale kenmerkenBijen aantrekken, Kuipplanten, Opvallende bloemen, Mooie herfstverkleuring
Pinterest Logo

Info

Deze rode dwergpaardekastanje wordt meestal als struik gekweekt en is daardoor dan meestal meerstammig of op stam waardoor hij zeer compact groeit met een bolvormige kroon.

Het is een dwergje (zaailing) van de Aesculus pavia ‘Discolor’. ‘Discolor’ van Latijn dis, dat scheiding uitdrukt en color , kleur: van verschillende kleur. Het woord wordt voornamelijk gebruikt voor planten waarvan de bladeren onderaan opvallend anders gekleurd of getint zijn dan bovenaan, soms ook voor planten waarvan de oude bladeren in kleur verschillend zijn van de jonge.

In de lente ontspruiten de bladeren uit de dikke knoppen en deze hebben een mooi dof purper bladkleur! In tegenstelling tot de gewone paardekastanje kleven de knoppen niet. Een belangrijk determinatiemiddel! Bij de gewone paardekastanjes zijn de bladknoppen bedekt met een kleverige stroop; dwergvormen hebben deze eigenschap niet.

Dwergpaardekastanjes staan bekend om hun schitterende bloeiwijze. De variëteit Koehnei heeft roze – gele bloemen die lijken op kaarsen die staan op het eind van de tak en op de gesteltakken. Kastanjes laten, als een van de eerste bomen die in het voorjaar uitlopen, al vroeg hun blad zien. Het uitlopen van het kastanjeblad is, klimatologisch gezien, de bode van de lente.

De var. Koehnei bloeit eveneens als de andere kastanjes in april, begin mei met opvallend roze – gele bloemen. Daarvoor is de bloemknop opgesloten in een dikke, bruine knop. De bloem staat eindstandig op de hoofd- en zijtakken. Uit de tegenover elkaar staande knoppen komt het blad te voorschijn. Het blad ontwikkelt zich aan lange bladstelen en is vijftallig van structuur.

Ik heb deze prachtige, traag groeiende dwergvorm ook op stam geënt. Het vijftallige blad verkleurt van rood naar purper en later groen. In het voorjaar verschijnen er roodachtige bloempluimen, in het najaar de schitterende vruchten. Die vruchten hebben in tegenstelling met de gewone paardekastanje geen stekelige bast.

De bovenvermelde cultivar groeit amper 10 tot 15 cm per jaar. Geënt op een hoogstam levert dit een zeer mooie boom op die in kleine tuinen perfect toegepast kan worden.

4. Verzorging

Deze cultivar is eveneens als de gewone paardekastanjes bladverliezend. Hij is winterhard en vorstbestendig. Hoogstammige bomen moeten worden aangebonden aan een paal. Er is niet veel ruimte nodig voor deze dwerg, plant de boom het liefste als solitair (= alleenstaand). Snoeien hoeft al evenmin, maar wenst u dat wel te doen dan is de beste snoeitijd wanneer al het blad is afgevallen. Snoeien mag ook in de zomer. Beperk de snoei aan een volwassen boom tot een minimum. Waterloten, die zich aan de onderstam ontwikkelen, moeten worden verwijderd. Deze bolvorm hoeft, wanneer hij eenmaal de karakteristieke vorm heeft, zelden te worden gesnoeid.

Paardekastanjes stellen weinig eisen, maar op een kleiige of leemhoudende grond groeien ze in ieder geval het beste. Andere grondsoorten, zoals humeuze zandgronden, worden ook gesmaakt. Op een warme en beschutte plaats komen ze pas goed aan hun trekken. Een mooi groen blad, een goede bloei en mooie herfstkleur zijn de beloning voor een warme zonnige standplaats.

Opmerkelijk is ook dat deze dwergpaardekastanjes vrij vroeg in herfsttooi gaan. Eind oktober hebben de meeste hun blad al verloren.

De paardekastanjemineermot (Cameraria ohridella) laat deze dwergvorm en andere pavia cultivars ongemoeid en prefereert de gewone paardekastanje. Nog een paar andere dwerg- soorten hebben absoluut geen schade van deze mot!
Uit http://www.tuinadvies.be/artikels/kleine_paardekastanje.htm

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

3 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • Shaoty
  • Rozannie
  • Sophora

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon