Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/plantengids/1225/malus-sargentii-tina

menu
Tuinadvies

  

Malus sargentii 'Tina' - Sierappel, dwergappeltje

Ook gekend als: Malus toringo 'Tina, Malus toringo subsp. sargentii 'Tina'
Malus sargentii 'Tina'
Latijnse naamMalus sargentii 'Tina'
PlantennaamSierappel, dwergappeltje
FamilieRosaceae

Soort gewasLoofbomen
Groeihoogte max.2 - 4 m
BloeikleurRoze, Wit
BloeimaandApril, Mei
BladkleurGroen
WintergroenBladverliezend
WinterhardheidGoed winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw
HabitatNormale bodem
PH bodemZuurminnend, Neutraal
Speciale kenmerkenSnijbloem, Bijen aantrekken, Opvallende vruchten, Mooie herfstverkleuring

Info

Malus sargentii 'Tina' is een cultivar van sargentii die veel kleiner is van blad en groeivorm dan de wilde vorm en het bovendien zeer goed doet in een kleine pot. De bloemen zijn donker roze –rode bellen in gesloten toestand tot volledig enkelvoudig wit met gele meeldraden eens de bloemen volledig open staan. Dit betekent een spectaculair contrast van roze -rood tot wit -geel gedurende dezelfde tijd in het voorjaar. Dit boompje bloeit in april - mei zo uitbundig dat er heel wat oranje -rood fruit komt aan te zitten in de herfst. Het fruit, niet groter dan 8 tot 10 mm, blijft tot diep in de winter aan de boom. Na een paar nachten met stevige nachtvorst zijn de kleinere vogels gek op deze bessen want in deze periode van de winter zijn er helemaal geen bessen meer te vinden voor deze beestjes.

Tijdens de zomer is het blad donkergroen met een blinkend laagje erover. Het blad zelf is driehoekig – niemand raadt dat dit een appelboom is.

Deze variëteit is een van de meest geschikte voor kleine bonsais en dus ook als potplant voor op terras.

Malus sargentii ‘Tina’ is bovendien zeer resistent tegen de meeste ziektes die we kennen onder de appels. Witziekte, roest of andere schimmels komen niet voor op deze variëteit. Hierdoor verdient hij des te meer wat extra aandacht.

De voorkeur wat bodemsoort betreft gaat uit naar een goede humeuze, lichtzure vochthoudende grond. Hij wordt best aangeplant op een plaatsje in de volle zon, mits de grond niet te droog is. Hafschaduw gaat ook nog wel.
Het is mogelijk deze heester voor of na de winter te verplanten.

Vermeerdering van Malus sargentii ‘Tina’ d.m.v. enten:

Deze variëteit werd ooit geselecteerd uit duizenden zaailingen. Daarna werd die ene zaailing door de veredelaar gedurende meerdere jaren getest op ziektes, bloeivorm, vermeerderbaarheid e.d.De enige manier om deze boom te vermeerderen is dus dmv enten. In onze kwekerij wordt hij geënt op 1m en levert zo een aantrekkelijk, klein sierlijk boompje op.

Dit boompje groeit van nature eerder breed dan hoog. De uiteindelijke groeihoogte zal niet meer zijn dan 3m ( in volle grond). Hij verdraagt opmerkelijk goed snoei waardoor hij niet zo hoog hoeft te worden en bovendien bossiger zal worden.

De vorm van deze boom samen met al zijn andere eigenschappen maakt van ‘Tina’ een excellent boompje dat zo een serieuze meerwaarde betekent voor uw tuin, balkon of terras.

Snoeien doe je best in het voorjaar na de bloei want het is zonde om takken vol met prachtige bloesems weg te snoeien.

Malus ‘Tina’ verdraagt snoei bijzonder goed. Als jonge boom gekocht, hoeft hij nauwelijks te worden gesnoeid. Verwijder alleen elkaar kruisende scheuten of takken die sterk vanaf de zijtakken in de richting van de stam naar binnen groeien. Zo blijft de kruin luchtig en kan er voldoende zonlicht aan de bladen.

Verjongingssnoei kan je best in het najaar doen als al het blad van de boom is gevallen. Er worden dan in het voorjaar nieuwe scheuten gemaakt waarmee je terug aan de slag kan om vorm aan het boompje te geven. Deze nieuwe scheuten zijn sterk genoeg om een nieuw gestel te vormen.

Malus ‘Tina’ kan ook als struik op stam worden gekweekt voor gebruik in een pot voor terras of balkon. In dat geval wordt de harttak verwijderd, maar snoei die dan boven twee tot drie paar sterke zijtakken weg. In pot zal hij sowieso trager en compacter groeien. Onze winters overwint hij zonder problemen, zelfs in pot!

Synoniemen voor Malus sargentii 'Tina'

  • Malus toringo 'Tina
  • Malus toringo subsp. sargentii 'Tina'

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

289 tuiniers hebben deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.