menu
Tuinadvies

  

Paphiopedilum (algemeen) - Venusschoentje

PaphiopedilumFoto: Gijs André De Beelde
Latijnse naamPaphiopedilum
PlantennaamVenusschoentje
FamilieOrchidaceae (Orchideeën)

Soort gewasKamerplanten , Vaste planten
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsHalfschaduw
HabitatNormale bodem
Speciale kenmerkenOpvallende bloemen
Pinterest Logo

Info

Deze in de grond groeiende (terrestrische) orchidee valt direct op vanwege haar fraaie, doch aparte bloeiwijze. De vergroeide lip van de bloem heeft een “schoenachtige” vorm en het is dan ook niet vreemd dat deze soort in Nederland ook wel Venusschoentje wordt genoemd. Venus (in het Latijn Paphio of Aphrodite) verwijst naar de schoonheid van de bloem die zijn gelijke vindt in deze godin.
Naast Paphiopedilum bestaan er nog twee andere orchideeëngeslachten die een dergelijke karakteristieke vergroeide lip hebben. Deze zijn Phragmipedium en Cypripedium. Paphiopedilum’s zijn voornamelijk afkomstig uit Zuidoost Azië, terwijl Phragmipedium en Cypripedium respectievelijk uit Zuid-Amerika en Europa komen.

Paphiopedilum is ruwweg te verdelen in twee groepen. Planten met gemarmerde bladeren en een iets gedrongen bladrozet en planten met vaak lange fris groene bladeren. Het grote verschil in kweekwijze zit hem in de temperatuur. De gemarmerde hebben doorgaans het gehele jaar door een relatief hoge temperatuur nodig terwijl de andere gematigde tot koele temperaturen op prijs stellen.

Over het algemeen is Paphiopedilum geen bijzonder moeilijke plant, mits U een aantal maatregels in acht neemt. Omdat Paphiopedilum geen pseudo-knollen (bulben) bezit waar water- en voedselvoorraden in kunnen worden opgeslagen is een lange droogte voor deze plant alles behalve gunstig. Net als Phalaenopsis heeft Paphiopedilum geen uitgesproken koele rustperiode nodig (merk op dat beide planten geen bulben bezitten), terwijl een wat lagere nachttemperatuur de knopvorming wel stimuleert.

Dit resulteert er dus vaak in dat de meeste planten midden in de winter in bloei komen. Deze orchidee doet het goed op de vensterbank, maar kan niet tegen direct zonlicht (dus geen raam op het zuiden)! Voor Paphiopedilum is een constant watergeef-beleid belangrijk.

Het is meestal voldoende om eens in de 7-10 dagen water te geven, maar dat is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Het is in ieder geval zeer belangrijk dat de plant nooit te veel water krijgt, zorg er dus voor dat er nooit water onder in de pot blijft staan en geef pas water wanneer de pot licht aanvoelt (in vergelijking met een pas ondergedompelde pot). Bij normale kamertemperaturen (18-20°C) doet de groenbladige Paphiopedilum het prima, terwijl de gemarmerde variant het beter doet bij temperaturen tussen de 20 en 23°C. Voor de nachttemperatuur geldt 16°C als minimum.

Zorg verder voor een luchtig relatief grof bodemsubstraat dat niet al te veel water vasthoudt (een goede kwaliteit bark is dus uitstekend).
Bloemen van Paphiopedilum zijn opvallend lang houdbaar. Een bloem die 2-3 maanden lang houdt is dan ook geen uitzondering, dus dat is extra lang genieten!

Zie ook voor meer foto's http://www.tuinadvies.be/venusschoentje_paphiopedilum.htm

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

3 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • UncleT
  • J.hausel-schallig
  • Jdcoster

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon