Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zwoele_weersomstandigheden

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijvertips"

Zwoele weersomstandigheden

Water bevat veel minder zuurstof dan lucht en hoe warmer het water, hoe lager het zuurstofgehalte. En dan is er ook nog de invloed van de atmosferische druk. Die daalt tijdens onweer, en dat betekent weer minder zuurstof in het vijverwater. Vooral net voor een onweersbui, kan de opgeloste zuurstof in het water sterk terug lopen.

Het zuurstofgehalte hangt ook af van de hoeveelheid planten in de vijver. Die maken door fotosynthese zuurstof aan overdag... maar verbruiken deze ’s nachts voor de celademhaling. Het is daarom dat veel zuurstofbehoeftige vissen, zoals steur en winde, vaak het loodje leggen in volle zomer. Vijvers waar deze soorten vissen in huizen moet zeker voorzien zijn van een luchtpomp.

Een luchtpomp is een zegen voor elke vijver. De luchtpomp is erg nuttig in de zomer. Tijdens zwoele warme dagen wordt het water van zuurstof voorzien. En… we gebruiken de luchtpomp ook in de winter. Bij kou en vriesweer zorgen de opstijgende luchtbelletjes er voor dat er altijd een wak blijft waarlangs schadelijk gassen uit de vijver kunnen ontsnappen, ook wanneer het vriest dat het kraakt.

Per 1000 liter vijverinhoud voorziet men best een luchtdebiet van 200 liter/uur.

Beluchtingspompen worden altijd op een droge plaats ondergebracht en liefst beschermd tegen de regen. Luchtpompen worden best boven het waterniveau opgesteld. Indien dit niet mogelijk is worden zeker anti-terugloopventieltjes gebruikt en leggen we een lus in de slang.

Kleinere en medium luchtpompen worden meestal geleverd inclusief accessoires zoals luchtstenen. Bij grotere luchtpompen moeten die vaak apart aangekocht worden.

De allerbeste luchtpompen zijn de Nitto Kohki blowers. Dit zijn pompen zonder membranen maar wel met pistons die lang meegaan en nooit plots kunnen defect gaan. Ze worden al vele jaren gebruikt in laboratoria, industrie en waterzuiveringssystemen omwille van hoge betrouwbaarheid. Nu staan ze ook ter beschikking van de vijverliefhebber en worden meer en meer gebruikt voor zwemvijvers en vooral voor koivijvers.

AquaStabil als noodhulp

 

Dit product, dat zuurstof afgeeft, heeft een legendarische reputatie verworven als 'poeder voor noodgevallen' bij zuurstofgebrek. Bij gebrek aan een netaansluiting bij de vijver biedt dit preparaat soelaas. AquaStabil verhindert dat er in ernstige problemen optreden. Het is aanbevolen het te gebruiken bij onweer, zeker als er zuurstofbehoeftige vissen zoals steur, winde of forel aanwezig zijn.


#4866

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com