Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zwemvijver_natuurlijke_zwembaden?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 26 januari 2022

Natuurlijke zwembaden: genieten van water

Een zwemvijver is net als een zwembad een kunstmatig aangelegde waterpartij, maar integreert zich doorgaans beter in een tuin die op een natuurlijke manier is aangelegd.

Genieten van water

de tuinbijbel grégory meesOm het helemaal natuurlijk te houden zorg je voor een reiniging en filtering zonder toevoeging van chemische producten. Een natuurlijk moerasgedeelte zuivert dan het water, eventueel in combinatie met een pompinstallatie om de watercirculatie te bevorderen.

Een zwemvijver bestaat dus steeds uit twee delen: het zwemgedeelte en het moerasgedeelte dat instaat voor de filtering. Dat tweede deel beslaat bij voorkeur een derde tot de helft van het totale vijveroppervlakte. Een poreus gesteente, in vele gevallen lava, wordt gebruikt als filtersubstraat. Hierin worden waterplanten geplaatst die zuurtsof aan maken en het te veel aan voedingsstoffen in het water opnemen. De overgang van het zwembadgedeelte naar het zuiveringsgedeelte wordt in de meeste gevallen voorzien van borduren waartussen kleine kanaaltjes gelaten worden. Die zorgen voor een stroomversnelling van het wateroppervlak, zodat alle vuildeeltjes sneller naar de filter drijven. Onderaan het moerasgedeelte liggen drainageslangen, aangesloten op een pomp, die zorgt voor watercirculatie tussen beide delen.

Het grote voordeel van zwemvijvers en natuurlijke zwembaden is het zeer beperkt onderhoud. Buiten het snoeien van de beplanting in het zuiveringsgedeelte is er geen verplicht onderhoud, al is een stofzuigbeurt ten gepaste tijde wel aan te raden. Zeker na de winter kan er zich een sliblaagje op de bodem gevormd hebben.

De opbouw

Voor de bouw bestaan er verschillende mogelijkheden. Voor strakke natuurlijke baden is een betonnen constructie de meest voorkomende bouwwijze. De wanden worden gemetst of gegoten op een betonnen grondplaat, waarna een zwarte folie van EPDM of polyester tegen de wanden gelijmd wordt. In het zwemgedeelte is dit noodzakelijk, in het filtergedeelte niet. Bij zwemvijvers met een natuurlijkevorm kan in de plaats van betongeopteerd worden voor wanden in gestabiliseerd zand. Daarop plaats je eerst een beschermend vlies waarop je dan de folie van bijvoorbeeld 1 mm dik synthetisch rubber aanbrengt. 

Op zwemvijvers en natuurlijke zwembaden staan geen beperkingen qua grootte, diepte en vorm. Wel kan je de beplante oppervlakte het best beperken tot ongeveer een derde van het totale oppervlak. Om leven in je vijver te krijgen plant je in het begin snelgroeiende waterplanten. Die kun je later nog verwijderen. Ook voor de afwerking bestaan er geen grenzen. Misiek onder water, massagejets en eenjetstream...ze behoren allemaal tot de mogelijkheden. Al is het vijvergehalte dan wel verzoek.

Voor wie zelf aan de slag wil, bestaan er goede doe-het-zelf- paketten in standaardmaten en op maat samengesteld. Meestal zijn zwemvijver goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan zwembaden. Maar die laatste kun je door afdekking en verwarming doorgaans gedurende een angere periode gebruiken.

Zet geen grote vissen in jouw zwemvijver. Ze produceren te veel afvalstoffen. Een beprekt aantal kleine vissen kan wel.

Uit het interessante boek: De tuinbijbel, van ontwerp tot onderhoud.

#5591

Bron: Lannoo Uitgeverij