Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zwemvijver_aanleggen_vijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 21 januari 2022

Een zwemvijver aanleggen met zwem- en filtergedeelte

Een zwemvijver realiseren

Met een zwemvijver kunnen we zelf kiezen uit vorm, diepte en de materialen die we gebruiken. In ieder geval moet een zwemvijver voldoende diep zijn om ongelukken te voorkomen maar hoe dieper en dus hoe groter het watervolume, des te trager zal de opwarming van het water verlopen.
Voor de naadloze integratie geven we de zwemvijver de vorm die samen hoort bij de tuin. Dit kan een rechthoekige vorm, een ronde vorm, niervorm of onregelmatige vorm zijn maar zorg in ieder geval voor een gemakkelijke zwemoppervlakte. Hoe groter het wateroppervlak waarover je kunt beschikken hoe beter. Minimum is 20 m² vereist. 40- 50m² biedt al meer mogelijkheden en bij de 100m² en meer kan men echt een eindje zwemmen.
Het formaat en inhoud van de zwemvijver is niet alleen belangrijk voor waterplezier maar ook voor het biologisch evenwicht. In een grotere vijver kan je vlugger en beter een biologisch evenwicht bekomen.

zwemvijver in de tuin aanleggen

Zwemgedeelte
Het zwemgedeelte maken we liefst zo groot mogelijk in breedte en lengte om veilig en goed te kunnen zwemmen. Een veilige is diepte is 1,5m.

Het gedeelte dat instaat voor de filtering (kiezel - lava - substraatfilter)
Een belangrijk en essentieel deel is het filtergedeelte (het hart) waarin we een gamma van een aantal, liefst zo sterk mogelijk groeiende moerasplanten onderbrengen die zullen instaan voor de filtering. We zetten de moerasplanten bij voorkeur in vijversubstraat. Vijversubstraat is neutraal (hygiëne) en is uitstekend voor de huisvesting van de nuttige bacteriën. Een uitstekend substraat zijn lavasteentjes. De prijs van deze lavasteentjes is ook best betaalbaar en we hebben toch al heel wat van dit materiaal nodig. Ter bevordering van de biologische werking kunnen een aantal luchtstenen in het filtergedeelte voorzien worden.

De bouwmaterialen
We kunnen heel wat materialen gebruiken om een vijver te bouwen maar voor een zwemvijver gaat onze voorkeur uit naar gezellige en warme materialen. Een zwemvijver kunnen we optrekken met gemetselde muren in betonblokken of gewoon door middel van het bezetten van de wanden met een zandcement mengeling (stabilisé) in een verhouding van 150 kg cement op 1 kubieke meter grof zand. Voor het waterdicht maken kunnen we kiezen uit polyester of folie. Folie en dan vooral de rubberfolie is heel geschikt. Bij aanraking voelt het aangenaam aan.
Waarschuwing. Gebruik enkel folie voor toepassing in vijvers. Deze materialen zijn getest en geven geen giftige stoffen af. De twee gescheiden gedeelten (zwem- en filtergedeelte) kunnen gescheiden worden d.m.v. hout of keien, stapstenen enz. In vele gevallen zal een terras naast de zwemvijver worden aangelegd. Een houten terras zal warmer, aangenamer aanvoelen dan een terras in betonklinkers.

Een zwemvijver natuurlijk maken
We kunnen verschillende decoratieve elementen voorzien om de zwemvijver er als een echte vijver te laten uitzien. Naast het filtergedeelte kunnen een waterval, waterbron, molensteen, schuimbron, enz voorzien worden.

Veiligheid
Een zwemvijver is leuk maar kan ook gevaren met zich meebrengen.

  • Gezinnen met kinderen moeten altijd waakzaam zijn. Bouw een zwemvijver met verschillende dieptezones.
  • Maak het zwemgedeelte voldoende diep, breed en voorzie voldoende lengte
  • Laat de rand afwerkingen niet uitsteken in het zwemgedeelte

Onderhoud
Het onderhoud aan een zwemvijver is echt minimaal en in ieder geval veel minder intensief dan bij een klassiek zwembad. Hou vooral de planten groeikrachtig. Regelmatig delen en snoeien doet de planten het water meer zuiveren. In het zwemgedeelte houden we het water zo zuiver mogelijk. Inwaaiende bladeren en organisch afval op de bodem nemen we weg. In de herfst kunnen we een fijnmazig net over de zwemvijver spannen. Een zandfilter en skimmer kunnen helpen het onderhoud te automatiseren en het water te zuiveren. Een naakte vijverbodem is het beste en onderhoud beter.

#2096

Auteur: Ief De Laender