Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zuurtegraad_van_uw_bodem

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 19 oktober 2020

De zuurtegraad (pH) van uw bodem

De bodemvruchtbaarheid wordt grotendeels bepaald door de zuurtegraad of pH van de bodem. Deze beïnvloedt de opname van voedingselementen via de bodem, bepaalt mee de bodemstructuur en heeft een grote invloed op de micro-organismen die een bodem gezond en vruchtbaar maken.

Een scheikundige intro

Puur scheikundig bekeken is de zuurtegraad een maat voor de concentratie aan vrije waterstofionen (H+). Hoe meer van deze ionen, hoe zuurder iets is en hoe lager de pH-waarde. Daartegenover staat hoe minder waterstofionen, hoe minder zuur iets is en hoe hoger de pH-waarde zal zijn. De pH-waarde varieert van 0 tot 14. De pH van zuiver water is 7, wat men neutraal noemt. Een pH lager dan 7 noemt men zuur en een pH hoger dan 7 noemt met basisch of alkalisch.

Toegepast op uw tuin

De zuurtegraad of pH van uw bodem bepaalt voor een groot deel hoe de voedingselementen die in de grond zitten zich zullen gedragen. Bij een bepaalde zuurtegraad vormen sommige elementen andere verbindingen die niet opneembaar zijn voor de plantenwortels. Dit wil zeggen dat de voedingselementen wel nog in de bodem aanwezig zijn, maar niet meer beschikbaar zijn voor de planten. Dat leidt dan tot gebreksverschijnselen, zoals geelverkleuring van de bladeren, gestoorde groei of sterk verminderde bloei.

Bovendien hangt de ideale zuurtegraad voor uw tuin af van de grondsoort en plantensoort. Lichtere zandgronden zijn van nature zuurder en reeds vruchtbaar bij een pH tussen 5,5 en 6,5. Zwaardere kleigronden daarentegen vragen een hogere zuurtegraad, rond pH 7,0.

Volgens de gewenste bodem-pH kunnen planten ingedeeld worden in drie categorieën:

De zuurtegraad of pH

Plantensoort

pH tussen 4,5 en 5,5

Zuurminnende planten

pH tussen 5,5 en 6,5

Normaal kalkbehoeftige planten

pH tussen 6,5 en 7,8

Kalkminnende planten

De meeste planten in uw siertuin en moestuin, net zoals uw gazon, zijn normaal kalkbehoeftige planten.
De pH van de bodem hangt af van verschillende factoren, waaronder de minerale samenstelling van de grond, de mate van humusvorming uit afgestorven plantmateriaal, omzettings- en uitspoelingsprocessen van minerale zouten, het gebruik van chemische meststoffen en zure regen. Aangezien allerlei natuurlijke processen uw bodem verzuren, is het voor alle normaal kalkbehoeftige en kalkminnende planten noodzakelijk om jaarlijks de pH van de grond te verhogen door te bekalken.

Elke plant heeft zo zijn lievelingsgrond

Op onze website hebben we een handige en overzichtelijke plantenlijst waarin u kunt zoeken of een bepaalde plant kalkminnend, neutraal of zuurminnend is.

De volledige plantenlijst bekijk je hier

DCM Groen-Kalk®

DCM Groen-Kalk® is een gekorrelde magnesiumkalk speciaal ontwikkeld om de zuurtegraad van uw bodem snel op peil te brengen.
DCM Groen-Kalk® is verkrijgbaar in verpakkingen van 2, 4, 10, 20 en 40 kg.

 

Waarom "groen-kalken"?
  • Om naast calcium ook extra magnesium aan de planten te bezorgen, noodzakelijk voor mooie, frisgroene planten
  • Voor een betere opname van de voedingsstoffen
  • Tegen grondverzuring en dus indirect tegen mosgroei
  • Voor een luchtige en beter bewerkbare grond
  • Ter stimulering van het bodemleven
  • Om gebreksziekten te voorkomen
Bekalk nooit uw zuurminnende planten.
Hoe gebruiken?

Strooi DCM Groen-Kalk® bij vochtig weer, in het voorjaar en/of het najaar. Een bekalking in het voorjaar zorgt voor een optimale zuurtegraad van de bodem en een ideale groei gedurende het hele groeiseizoen. Een extra bekalking in het najaar voorkomt overmatige verzuring en mosvorming tijdens de winter.
Dosis:

  • Jaarlijkse kalkbeurt: 1 - 1,5 kg/10 m2
  • Zure gronden: najaar: 2,5 kg/10 m2 + voorjaar: 1,5 kg/10 m2
#3236

Bron: DCM
www.dcm-info.be