Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zuiderse_plantentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 18 april 2021

Zuiderse planten in de tuin zorgen voor een vakantiesfeer

Een zinderende zomer, zingende krekels, zalig luieren en heel veel lange dagen buiten leven. Dat wordt werkelijkheid voor steeds meer mensen. In eigen tuin! Vreemde talen horen? Stap even buiten de deur. Exotisch uit eten? Bijna om de hoek. En net als in Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland, kunt u ook thuis gewoon met euro’s betalen. Haal het zuiden naar u toe. Verrukkelijke lavendel, steil groeiende, supersmalle coniferen, uitbundig bloeiende klimplanten. U kunt ze zo in het tuincentrum kopen. Het is er allemaal!! Schilder er zelf even de kleuren van Toscane bij of maak het Grieks blauw/wit. Ga lekker loungen onder uw eigen schaduwdoek, vraag uw partner om een heerlijk verkoelend drankje, maar omring u in ieder geval met de geuren, vormen en kleuren van weelderige, zuidelijke, zinnenprikkelende planten.


De trompetbloeier of Campsis is een klimmer die maandenlang magnifieke bloemtrossen geeft.

We noemen vier zuiderse planten:

 • Campsis
  Dit is de betoverende, klimmende, metershoge trompetbloeier die zichzelf vasthecht aan iedere steun die u hem geeft. Laat hem muren bedekken of over schuurtjes klimmen. Geniet van de grote, prachtig groene, geveerde bladeren en de massale trossen magnifieke trompetbloemen die maandenlang (tot in de herfst) verschijnen. Een paar suggesties: ‘Atropurpurea’ bloeit donkerrood, ‘Flamenco’ en ‘Florida’ in oranjerode tinten, ‘Flava’ verbluffend geel, ‘Mme Galen’ zalmkleurig rood en ‘Indian Summer’ zalmoranje.
   

 • Vitis
  Wat u misschien niet weet is dat er, behalve rijk vruchtdragende wijndruiven of wijnstokken (Vitis vinifera) ook uiterst decoratieve druivensoorten zijn. Zoals Vitis amurensis en Vitis coignetiae, waarvan het blad in de herfst naar allerlei tinten karmijn, scharlaken en karmozijn verkleurt. Maar verwacht daarvan geen trossen druiven die aan de pergola boven uw hoofd zullen rijpen. Dan moet u echt een wijndruif hebben.
   

 • Passiflora
  Een (ook weer klimmende) passiebloem geeft misschien wel de meest exotische bloemen die er zijn. En ze zijn er behalve blauw (Passiflora caerulea) ook in paars (‘Purple Haze’), ivoorwit (‘Constance Elliott’), violet (‘Eynsford Gem’) en nog veel meer tinten.
   

 • Yucca
  Palmlelies hebben blijvende groene bladrozetten. In de zomer vormen ze tot soms wel 1,5 m hoge pluimen vol roomwitte klokjesbloemen. Majestueus!

Moeten ze van de winter niet binnen staan?

Nee, alle genoemde soorten redden zich prima buiten. Aan de Vlaamse Méditerranée mag het ’s winters best een beetje vriezen. Dat doet het in Kroatië en Athene ook. Dat kunnen die planten wel hebben. Het enige dat wel eens een probleem wordt, is te langdurige nattigheid bij de wortels. Plant grote exoten daarom altijd iets verhoogd. Op een heuveltje of in een iets verhoogde border. Dan zakt het teveel aan water makkelijker weg en komen uw planten fluitend de winter door.

Tuintips voor juli

#1566

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl