Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zuiders_met_groenten_van_hier

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 21 september 2019

Zuiders met groenten van hier

Overdaad in alles: van kruiden over sla tot bonen, komkommer, courgette, tomaat, aubergine,... Vanaf juni denken we ook om eropuit trekken naar (nog) zonniger zuiderse oorden. Op de vele markten en marktjes liggen de groenten hoog opgetast en bedwelmen kruiden en specerijen met hun geuren. Eenmaal terug thuis willen we die geuren en smaken bijhouden en het vakantiegevoel langer laten duren. Dit kan, want vele zuiderse groenten worden ook door onze tuinders geteeld en verdeeld over onze groenterekken. Enkele zuiderse gerechten die ook hier heerlijk smaken!

Tajine zuiderse kruiden

Tajine

In een tajine gaan 'warme' kruiden zoals ras-el-hanout, kaneel, komijn, gember, za'atar en knoflook. Natuurlijk is het plezant én mooi de stoofschotel klaar te maken in een echte 'tajine' - gerecht en schaal hebben dezelfde naam - maar een must is het zeker niet. Een ovenschaal met deksel klaart de job even goed. Leuk aan een tajine is dat je er zowat alles kunt in verwerken dat je zelf lust, van vlees over vis tot puur veggie. Smaakvolle extraatjes zijn gekonfijte citroenen, gedroogde abrikozen, kikkererwten en amandelen. De citroenen geven diepte, abrikozen brengen zoetheid, kikkererwten zorgen voor smeuïgheid, amandelen voor de bite. En, ook een tajine wint aan smaak door haar een dag vooraf te maken.

Minestrone

Kun je het best omschrijven als een 'gevulde' zuiderse soep die naast seizoensgroenten - er zijn ook winterse minestrones - kruiden, peulvruchten en pasta, rijst, quinoa, spelt of parelgerst bevat. Bijna elke Italiaanse streek - zelfs elke mama of nonna - heeft een eigen recept voor deze soep. Een zomerse minestrone is het lekkerst lauw of net op kamertemperatuur. Afwerken kan met geraspte parmezaan en of pesto.

Ratatouille

ratatouille met zuiderse groentenRespectievelijk een Zuid-Franse en Siciliaanse groentestoofschotel. Is de groentebasis gelijk, de smaakmakers verschillen lichtjes. Aan de basisrecepten kun je toevoegen of weglaten zoals het je best past, of naargelang het aanbod. Allebei zijn het gerechten waar je alle kanten mee uit kan: warm, koud, puur veggie of als side bij vlees of vis. Je kunt ze  ook perfect in grotere hoeveelheid maken en invriezen. Als het dan snel moet, gewoon enkele merguez erbij bakken en je voelt je zelfs na een drukke werkdag meteen in het zuiden!

Basisgroenten zijn topzuiderlingen aubergine, paprika en courgette, aangevuld met allrounders groen boontjes, wortel en ui. 
Als smaakversterking kunnen knoflook, oregano, tijm, laurier en basilicum, aangevuld met ansjovis, kappertjes, olijven, wijnazijn, olijfolie en passata.

TIP
Maak zowel ratatouille als caponata de dag voordien en zet ze een nachtje in de koelkast zodat alle smaken zich mooi mengen. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen of warm even op en geef samen met brood of als begeleider van gegrild vlees of gebakken vis.

#5125

Bron: Flandria