Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zonsverduistering_20_maart_2015

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 18 april 2021

Zonsverduistering 20 maart 2015

20 maart 2015 zonsverduisteringWat er allemaal boven ons hoofd ronddraait en beweegt is voor ons soms moeilijk te vatten. We zijn er ons ook niet elke dag van bewust maar op een dag waarop de maan voor de zon schuift en het overdag plots even donker wordt, wordt het stil en staat iedereen naar de hemel te staren.

Dit verschijnsel komt maar heel zeldzaam voor, maar volgende week vrijdag is het zover. Op 20 maart 2015 vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats die in België en Nederland bij goed weer volledig zichtbaar is.

Het is van 1999 geleden dat er bij ons een volledige zonsverduistering te zien was. Het hele land was toen in de ban van dit spektakel.

Wat zal er te zien zijn?

Tijdens een zonsverduistering schuift de maan, vanaf de Aarde gezien precies voor de zon. Aan het begin van de eclips verdwijnt er een klein hapje uit de rechterkant van de zon. Op het hoogtepunt is er enkel nog een sikkel aan de onderkant te zien, net zoals een smiley en op het einde verdwijnt er een hapje uit de linkerkant van de zon. Vanuit Brussel gezien zal er op het hoogtepunt 83% van de diameter van de zon bedekt zijn.
De zonsverduistering vindt plaats tussen 09.28u en 11.48u. Het hoogtepunt is rond 10.35u. In die tijd zal het schemerdonker worden en zal het verschil zeker met het blote oog merkbaar zijn.
Wil je de volledige eclips zien dan moet je naar Spitsbergen trekken. Dit is het enige plekje op Aarde waar de volledige zonsverduistering op vrijdag zal te zien zijn. Alles begint in de Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland. De schaduwkegel trekt vervolgens verder tussen Ijsland en het Verenigd Koningrijk en zo verder naar de Faeröer eilanden. De verduistering eindigt in de Noordelijke Ijszee ten noorden van Rusland.

Verloop van de zonsverduistering:

20 maart 2015 zonsverduistering verloop

Kijk op een veilige manier!

Het waarnemen van dit spektakel met het blote oog kan erg gevaarlijk zijn. Kijk dus enkel naar de zonsverduistering met een speciale eclipsbril. Een lasbril, zonnebril, een belicht stukje film, CD of beroet glas voldoen immers niet en kunnen blijvende oogschade veroorzaken. Kijk ook nooit onbeschermd door een verrekijker, telescoop of fototoestel want ook dit kan het netvlies onherstelbaar beschadigen en tot blindheid leiden!

Wil je de eclips volgen, koop dan een eclipsbrilletje. Je kan het bij heel wat opticiens vinden en sommigen geven ze zelfs gratis weg. Denk ook aan je kinderen want kinderogen zijn extra gevoelig voor zonlicht!
Als we geluk hebben met het weer en we het hele schouwspel kunnen zien, wordt het genieten. Neem vooral tijd om te kijken want voor je het weet is het weer voorbij!

Wil je de zonsverduistering fotograferen zorg dan voor een speciale zonnefilter of Mylar filter voor je lens en controleer die op voorhand op schade zodat het zonlicht niet rechtstreeks in je objectief kan vallen.

Mylar filters zijn goedkoper dan glazen zonnefilters en laten de zon in een koud blauw licht zien. Je kan de filter ook zelf maken maar zorg ervoor dat je Mylar folie koopt die geschikt is voor de zon. Dezelfde folie wordt gebruikt in eclipsbrilletjes. Oefen ook best vooraf met de instellingen van je toestel zodat je op het moment zelf de perfecte opname kan maken.

Voor een volgende zonsverduistering is het wachten tot in 2026.

#4683

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies