Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zomerse_gerechten_groenten_fruit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 21 september 2019

Zomerse gerechten met groenten en fruit: voorgerechten, hoofdgerechten en desserts

Koken als een keukenprins(es) en toch genieten van de zon

Verrassend uit de hoek komen met smakelijke gerechten is niet zo gemakkelijk. Want inventief koken neemt dikwijls veel tijd in beslag. We hebben een fijn menu voor je ontworpen met keuze uit zes originele gerechten waarin groenten en fruit een belangrijke rol spelen. Wat ze zo speciaal maakt is hun eenvoud. Ze zijn vrij vlotjes te maken, de basisbereidingen zelfs op voorhand, en ze zien er bijzonder feestelijk uit. Je kunt familie en vrienden vergasten op een zomers feest en toch houd je nog tijd over om te zonnen in de tuin of op het terras.

Voorgerecht: Bavarois van bloemkool met gerookte zalm
Voor 6 personen

  • Een kleine  bloemkool
  • 1  preistengel, enkel het wit
  • 1 l kippenbouillon
  • 2 dl room
  • 5 gelatineblaadjes
  • 1  lollo bionda
  • 4 sneetjes gemarineerde zalm (kant en klare gravlax uit de supermarkt)

Snijd de bloemkool in roosjes en het preiwit in schijfjes. Breng de kippenbouillon met alle ingrediënten aan de kook tot de groenten gaar zijn. Giet er dan de room bij en laat afkoelen. Mix de soep fijn. Meng er vervolgens de gelatineblaadjes onder en giet de soep in 6 vormpjes en laat ze opstijven in de koelkast. Was en pluk de sla. Snijd de gemarineerde zalm in reepjes. Ontvorm de bavarois op een bord. Serveer er de sla en de gemarineerde zalm bij. Sprenkel wat fijne olijfolie over de sla.

Voorgerecht: Salsa met kort gebakken tonijn
Voor 6 personen

  • 500 g tonijn
  • 1  komkommer
  • 3  tomaten
  • 1 ui
  • 1 mango
  • 1 papaja
  • ½ koffielepel chilipeper, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse korianderblaadjes, fijngehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Witte en zwarte peper

Schil komkommer, ui, mango en papaja. Snijd ze samen met de tomaten in fijne blokjes. Meng er de gehakte chilipeper, de olijfolie, de bruine suiker en koriander onder. Laat een nacht rusten in de koelkast. Verdeel de tonijn in 6 gelijke delen. Kruid ze met witte en zwarte peper. Verhit een aanbakvrije pan zonder olie op een hoog vuur en bak daarin de tonijn aan beide kanten even aan. Alleen de buitenzijde mag dichtschroeien, de binnenkant moet nog rauw blijven. Snijd elk stukje tonijn in plakjes en serveer er wat salsa bij.

Hoofdgerecht: Gegrilde kip met tomatensalade
Voor 6 personen

  • 6 kipfilets

Voor de marinade

  • 4 eetlepels limoensap
  • 1 koffielepel gedroogde tijm
  • 1 koffielepel rozemarijnblaadjes, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels graantjesmosterd
  • Zout en peper

Voor de tomatensalade

  • 500 g  Baron tomaten
  • 250 g  Ministar
  • 250 g  Mini San Marzano
  • 250 g feta
  • 25 basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel verse majoraan, fijngehakt
  • Peper van de molen
  • Grof zeezout

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg de stukken kip in de marinade en laat 10 minuutjes marineren. Snijd de tomaten in stukken, laat de kerstomaatjes desgewenst heel. Verkruimel er de feta over en bestrooi met de basilicumblaadjes en majoraan. Giet er nog wat olijfolie over en kruid met peper en eventueel wat grof zeezout. Grill de stukken kip op de barbecue of in een grillpan. Serveer met de tomatensalade.

Hoofdgerecht: Pasta met broccoli, kerstomaatjes en gemarineerde zalm

  • 600 g zalmfilet zonder vel
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kg  broccoli, in roosjes gesneden
  • 300 g  Ministar
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
  • 2 rode chilipepertjes, zonder zaadjes en in fijne stukjes gesneden
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Vers gemalen parmezaan
  • 400 g oortjespasta of strikjes

Snijd de zalmfilet in 6 gelijke delen. Marineer ze in het mengsel van citroensap en olijfolie. Kook of stoom de roosjes broccoli tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken. Verhit wat olie in een pan, voeg er de helft van de knoflook aan toe en bak daarin al roerende de kerstomaatjes tot ze zacht zijn. Verhit ondertussen wat olie in een andere pan, doe er de resterende knoflook bij, de chilipepertjes en de broccoli en laat 2 tot 3 minuten opwarmen. Schep de ingrediënten regelmatig om. Kruid met peper van de molen. Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Meng alle ingrediënten onder de pasta. Bestrooi met parmezaan.

Dessert: Fruitige brioches
Voor 6 personen

  • 100 g  rode bessen
  • 100 g  zwarte bessen
  • 100 g  frambozen
  • 100 g  braambessen
  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g aardbeien
  • 6 eetlepels kristalsuiker
  • 6 brioches (van de bakker)
  • Vanille-ijs

Snijd het hoedje van de brioches en haal voorzichtig met een mes het kruim uit de brioche. Verwarm de bessen, frambozen en aardbeien samen met de kristalsuiker in een pannetje tot alle suiker is opgelost. Lepel het fruit in de brioches en zet het deksel erop. Laat 3 tot 4 uur afkoelen in de koelkast. Serveer er een bolletje vanille-ijs bij.

Dessert Granité: van rode bessen en frambozen
oor 6 personen

  • 250 g rode bessen
  • 250 g frambozen
  • 20 cl water
  • 150 g kristalsuiker
  • 40 cl mousserende wijn (Crémant, Cava, Spumante….)

Rits de rode bessen van de steeltjes. Breng water met de suiker aan de kook. Voeg de bessen en de frambozen toe en laat afkoelen. Roer de mousserende wijn door het fruitmengsel. Giet dat mengsel over in een metalen kom en zet deze in de diepvriezer. Roer het mengsel elk half uur met een vorm los tot het volledig door ijskristallen is gevormd. Serveer in hoge glazen en versier elk glas met een takje rode bessen.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke zomerse maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1598

Bron: Lava