Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zomer_pompoen_bloemschikken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 mei 2019

Zomers gevulde pompoen

(zomerse) Gevulde pompoen
Te vroeg voor Halloween, maar vers uit de moestuin en toch de moeite om nu al eens op te vullen!

Materiaal

  • grote pompoen
  • mes, lepel
  • paraffine of oude kaarsen
  • oude pan en vuurtje
  • steekschuim
  • plastiek
  • satéstokjes
  • amaranthus (groen, hang)=> kattenstaart
  • alchemilla mollis => vrouwenmantel
  • carthamus tinctorius=> saffloer
  • rozen akito
  • krammen van pookdraad

Werkwijze
Voor de pompoen

  • snij een groot deksel van de pompoen
  • hol hem uit => pitten en vlees apart
  • smelt oude kaarsen (houd rekening met de kleur) en giet dit matig in de pompoen
  • draad de pompoen rond =>zo bedek je de binnenkant terwijl het kaarsenvet stolt
  • doe dit meerdere keren om een dikke laag te bekomen, door deze laag blijft de pompoen langer goed
  • de buitenkant en het deksel overgiet je met een lepel, ook hier meerdere lagen
  • dit is een werkje waar je enige tijd mee bezig bent omdat je steeds opnieuw het kaarsvet moet smelten

De vulling

  • vul de pompoen met oud (droog)steekschuim of piepschuim
  • leg hierop een plastiek waar dan het natte steekschuim op komt

  • de dikte van het natte steekschuim bepaald de op te vullen rand (dit kies je zelf)
  • met satéstokjes maak je het deksel vast
  • de amaranthus en alchemilla gebruik je als basisgroen
  • de amaranthus steek je in het steekschuim en de hangende staarten steek je vast met krammen
  • daarboven steek je bundeltjes van de alchemilla
  • vul de rand goed op met het basisgroen zodat het steekschuim niet meer zichtbaar is
  • houd er rekening mee dat alles krimpt bij indrogen
  • tot slot verdeel je de rozen en de carthamus
  • al deze materialen drogen in, je kunt hier dus lang van genieten!

Enkele tips

  • houd de pitten en het vlees apart
  • van het vlees kan je pompoensoep maken
  • het is geen “must” om de pompoen te behandelen, je kan ook zonder beschermlaag aan de slag=>de pompoen gaat dan wel vlugger rot worden

Veel plezier hiermee

#2142

Auteur: Linda De Bruyne
Floriste - www.hetgroenhoekje.be