Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zitmaaier_kopen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Zitmaaier kopen: Keuze van een zitmaaier

keuze van een zitmaaier

Meer en meer mensen kiezen tegenwoordig voor een zitmaaier wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe grasmaaier. De keuze bij het al dan niet aankopen van een zitmaaier is afhankelijk van enkele factoren.
Sommige mindervalide mensen hebben uiteraard een voordeel bij een zitmaaier. Ze hoeven op die manier geen uren achter hun grasmaaier aanlopen.  Andere tuineigenaars hebben dan weer baat bij een zitmaaier omdat het gazon erg uitgestrekt is.
Bedenk dat een zitmaaier in aankoop een flik pak duurder is dan een grasmaaier van een ander type.

Daarnaast zijn ook andere factoren van belang.
Een belangrijke vraag die moet gesteld worden is of de tuin wel groot genoeg is. Bij gazons die kleiner zijn dan 300m² is de keuze voor een zitmaaier eigenlijk niet te verantwoorden. En is het bovendien eenvoudig opgedeeld of is het bezaaid met uitstekende perkjes, onderbrekingen van bomen, struiken of tegelwerken? Ook die zaken kunnen neigen naar de aankoop van een kleiner model.
Vaak wordt tijdswinst aangehaald bij keuze van een zitmaaier. Voor grotere gazons zal dat inderdaad een tijdswinst opleveren.  Misschien heeft u nog niet nagedacht over de grootste tijdswinst  die kan verkregen worden, wanneer het maaien van het gazon wordt uitbesteedt aan een tuinman?
Bovendien heeft een zitmaaier een grotere stelplaats nodig dan zijn kleinere broertjes. Een droge schutting is absoluut noodzakelijk wanneer u de zitmaaier in goede conditie wil houden.
Ook het onderhoud is belangrijk. Regelmatige controle van de zitmaaier is ook van belang.

Verder zijn de beschikbare accessoires of mogelijkheden van het toestel een reden om te kiezen voor een bepaald type zitmaaier.
Een eerste punt is de afmeting van het toestel. Zorg ervoor dat de zitmaaier door alle paden heen kan. Onnodige te zeggen dat er niet moet gekozen worden voor het grootste en breedste model wanneer de tuin bezaaid ligt met smalle wandelpaden.
Soms kan de maaihoogte van belang zijn. Bij iedere zitmaaier zijn de verschillende hoogtestanden instelbaar, maar wanneer dit echt een kritiek punt is komen sommige maaiers beter naar voren dan andere.
Andere accessoires zijn ook interessant: wordt het grasmaaisel opgevangen, of bestaat de mogelijkheid erin om het terug naar het gazon te blazen?

zitmaaier kopen

Weetjes over zitmaaiers:

Zitmaaiers bestaan in verschillende modellen. Sommige hebben de messen direct onder het toestel, andere hebben de messen aan de zijkanten of voorkanten. Een zitmaaier met messen vooraan is bedoeld voor gazons met moeilijker bereikbare kantjes of wanneer er veel kwetsbare bloemen staan. Op die manier kunt u naar de moeilijke plekjes toe rijden en om de kwetsbare planten manouvreren.
Verplaats je je met de zitmaaier soms over de openbare weg? Bedenk dan dat dit toestel door de wet wordt aanzien als zelfrijdend voertuig, waardoor het voor- en achterverlichting nodig zal hebben. Eveneens is een kenteken nodig wanneer men de openbare weg op gaat. (Bovendien moet de zitmaaier wettelijk gezien een APK-keuring ondergaan wanneer het bedoeld is om op de openbare weg komt)
Verder zegt de wet ook dat het niet verplicht is om een rijbewijs te bezitten, maar moet men wel de minimumleeftijd van 16 jaar bereikt hebben om over de openbare weg te mogen rijden.
Heeft u vragen over de wettelijke bepalingen van uw zitmaaier? Vraag dit dan zeker na bij uw lokale professionele dealer.

Veiligheid

Veiligheid blijft een belangrijk aspect wanneer u werkt met deze machines. Volg dan ook altijd de veiligheidsvoorschriften die meegeleverd worden bij uw toestel. Lees dit deel van de handleiding zeker goed door, daarin worden vaak zeer interessante en praktische tips gegeven bij eventuele haperingen of defecten.
Zo zijn enkele belangrijke punten voor iedere zitmaaier geldig: Blijf uit de buurt van draaiende en snijdende onderelen. Hou ook kinderen uit de buurt van de zitmaaier. Omzeil de veiligheden niet en draag beschermdende kledij (gesloten schoeisel, en lange broek).  De zitmaaier is een éénpersoonstoestel, gebruik deze dus niet als taxi.

#3107