Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zieke_rozen_rosabel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 8 augustus 2020

Ziekten en plagen op rozen

Bestrijding van ziekten en plagen bij rozen

Rozen worden nog steeds aanschouwd als de koninginnen van elke tuin. Toch zijn ze ook onderhevig aan een aantal ziekten en plagen. Bladluizen snoepen graag aan de jonge scheuten terwijl witziekte en sterroetdauw de bladeren aantasten. Witziekte hult de bladeren in een witte waas waardoor deze bladeren later op het seizoen gaan afvallen. Ook de bloemknoppen kunnen worden aangetast door witziekte. Witziekte wordt ook wel eens echte meeldauw genoemd. Dit wil zeggen dat er ook een valse meeldauw bestaat.

Volgens de regel is het zo dat echte witziekte wit schimmelpluis geeft aan de bovenzijde van de bladeren. Bij valse meeldauw zit het wit schimmelpluis aan de onderzijde van de bladeren en toont de ziekte aan de bovenzijde paarse vlekken. Maar voor alle regels zijn er uitzonderingen… Sterroetdauw doet denken aan inktvlekken op vloeipapier en ook deze ziekte zorgt al snel voor bladverlies. Bij al deze ziekten is het zo dat de verspreiding gebeurt door middel van sporen. Zieke afgevallen bladeren kunnen dan ook best verwijderd worden en dat bladafval doen we natuurlijk niet op onze eigen composthoop om herinfectie te voorkomen.

Voor je het weet kom je tot kale planten met enkel wat miezerige bloemen en dat willen we ten allen tijde vermijden. Rosabelis een middel dat zowel de luizen aanpakt als de ziekten. Gemakkelijker kan het niet!

Opkrullende rozenblaadjes in het voorjaar zijn dan weer te wijten aan een aantasting door de rozenzaagwesp. Door het aanprikken en het leggen van een eitje in het blad krult het blad op in de richting van de hoofdnerf. Niet elk ‘rolletje’ huisvest een larve. Behandelen met een contactmiddel heeft hier weinig zin daar de larven echt diep verscholen zitten. Sommige systemische middelen kunnen hier wel een oplossing bieden.

  Rosabel als sproeistof tegen ziekten en ongedierte op rozen

Op regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuin Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen!

#2489

Bron: Edialux
www.edialux.be