Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zelf_vogelvoeder_kweken?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 8 mei 2021

Vogelvoeder: Grow your own

Tijdens de herfst- en wintermaanden kan je tuinvogels op verschillende manieren helpen. Uiteraard kan je gaan bijvoederen om vele soorten naar de voedertafel te lokken maar door het juiste planten assortiment kan je er ook voor zorgen dat de vogels nog lang na de bloei van bepaalde soorten van de geproduceerde zaden kunnen genieten.

Er zijn tal van planten die gemakkelijk groeien en een overvloed aan zaden produceren waardoor onze tuinvogels weinig moeite moeten doen om voedsel te vinden. Bovendien zal het winterbeeld van je tuin er anders uit gaan zien door attractieve zaaddozen en een grotere van variatie aan tuinvogels en enkele kleine zoogdieren.

Hazelaar (Corylus avellana)
Uiteraard houden vogels van hazelnoten. Vogels met een sterke snavel zoals de boomklever en enkele spechtensoorten hebben de kracht om de harde schaal van deze lekkere noten te kraken.
Ook eekhoorns houden van deze lekkernij en komen jouw tuin misschien wel een bezoekje brengen. Heb je al genoeg ‘groen’ in je tuin dan kan je ook kiezen voor de roodbladige hazelaar (Corylus purpurea ‘Maxima’).

Dieren houden van hazelnoten

distelvink op Grote kaardebolGrote kaardebol (Dipsacus fullonum)
De in het oog springende zadendoos van de kaardebol bevat duizenden langwerpige zaden. Zaai deze plant in februari om in het najaar putters of distelvinken aan te trekken.
Deze zaden zijn iets minder voedzaam maar toch een alternatief voor nigerzaad.

Prachtriet (Miscathus- soorten)
Groenlingen en distelvinken zijn verlekkerd op de opvallende zaadhoofden van het prachtriet. Prachtriet vind je in verschillende kleuren en in verschillende hoogtes en stelt weinig bodemeisen, bovendien laat het zich gemakkelijk delen wanneer de pollen te groot worden. Laat het riet opgedroogd staan tot eind februari zodat de vogels lekker kunnen blijven smullen. Uiteraard heb je ook alternatieven zoals het vingergras waarvan de zaden geliefd zijn bij tuinvogels (Panicum virgatum).

Vederdistel (Cirsium)
De heggenmus en vele vinkensoorten houden van de fluffy zaden van de vederdistel. Deze distelsoort heeft geen stekelige onderdelen en bloeit op lange slanke bloemstelen. Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ is een zeer geliefde borderplant met prachtige donkerrode bloemen. Deze distel maakt echter geen zaaddozen maar ook op de grond zullen de zaden door tuinvogels worden gevonden.

BerkBerk (Betula pendula)
De berk is natuurlijk een bekende boom die het toch wel tegen enkele serieuze contra’s moet opnemen. Deze boom produceert veel pollen en is daardoor niet geliefd bij mensen met allergieën.
De productie van pollen gaat uiteraard samen met de productie van zaden. Daarnaast fungeert de berk ook als steun voor een 300- tal insectensoorten die ook op hun beurt een welgekomen voedselbron vormen voor vele tuinvogels. Een grote pro dus voor het behoud van de berk!

Zonnebloemen
Uiteraard weet iedereen hoeveel zaden zonnebloemen produceren. De olierijke zonnnepitkernen trekken in de herfst vele tuinvogels aan. Zonnebloemen zijn heel makkelijk te kweken en verkiezen uiteraard een zonnige standplaats!

De kogeldistel (Echinops ritro)
De aantrekkelijke bloei en een dito zaaddoos trekken respectievelijk eerst insecten (bijen, hommels en vlinders) en dan tuinvogels, vooral vinken, aan.
Echinops komt van het Grieks waar je het 'als een egel’ kan vertalen wat een duidelijke verwijzing is naar de kogelronde, stekelige bloeiwijze.

 

#4647

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p