Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zelf_paddenstoelen_of_zwammen_kweken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Zelf paddenstoelen of zwammen kweken

Dat paddenstoelen goede vleesvervangers zijn hoeft geen uitleg meer, ze zijn bovendien erg lekker en ook gezond. Paddenstoelen zijn in verschillende soorten te koop, maar zelf kweken is eigenlijk niet zo moeilijk en op die manier heb je de kans om nog andere soorten te eten dan degene die vaak in de winkel voorkomen.
Een paddenstoel groeit niet zoals een gewone plant. Opkweken uit zaad of het nemen van stekken lukt niet bij paddenstoelen. Deze moeten opgekweekt worden uit een paddenstoelenbroed. Die broedpakketten zijn bij speciaalzaken te koop.
Indien je kiest voor een voorbewerkt kant-en-klaar paddenstoelenpakket is de kweek echt niet moeilijk. Volg even mee:

Een kweekpakket bestaat uit hoofdzakelijk zaagsel of stro waarin het Mycelium zit. Dit Mycelium is de basisschimmel om later schimmeldraden te vormen en daarna paddenstoelen op te kweken.  Deze klomp zaagsel zit verpakt in plastic, zodat het geheel op een ideaal vochtigheidsgehalte blijft.
Laat het paddenstoelenpakket eerst en vooral rusten: leg het enkele dagen op een koele plek.

Eenmaal er knopjes zichtbaar worden mag het plastic rond die knoppen verwijderd worden. Daaruit zullen de paddenstoelen zich ontwikkelen.

Zet nu de kweekblok in een tochvrije, koele plaats met een kleine beetje zonlicht. Let op, zet het zeker niet op een plaats waar er direct zonlicht op valt. 

Zodra de plastic opengemaakt is heeft de blok met stro of zaagsel de kans om uit te drogen, afhankelijk van de plaats zal hier dus meer of minder vocht aan toegevoegd moeten worden, dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit.
Eenmaal de paddenstoelen aan alle kanten beginnen komen is de tijd rijp om te oogsten. Snij deze lekkernijen af met een scherp mes, en laat een klein stukje stengel zitten. Wanneer er nog voldoende stro of zaagsel beschikbaar is, zullen hierop nieuwe paddenstoelen komen en is het mogelijk om een tweede of zelfs een derde keer te oogsten.
De geoogste paddenstoelen blijven ruim een week goed in de koelkast, maar ze kunnen ook gedroogd worden. Kleine soorten zoals goudkopjes of in plakjes gesneden grotere soorten kunnen op een draad geregen worden en op een warme plaats worden gedroogd (of in de oven die op een kiertje staat).

Verscheidene broedvormen als voorbeeld:

  1. Oesterzwam : broedsel wordt geënt op gepasteuriseerd stro van tarwe.
  2. Shii-take : wordt geënt op hardhout zaagsel (duurtijd is 1 jaar), oogst loopt op tot 5 jaar lang.
  3. Fluweelpootje : wordt geënt op zaagsel en mout.
  4. Stinkzwam (nog in eivorm): wordt geënt op zaagsel en suikerriet.
#3903