
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zelf_gras_zaaien_gazon
Zelf uw gazon zaaien is niet zo moeilijk zolang je enkele regels volgt. Zoals bij vele werken is ook bij het zaaien van gras de voorbereiding van groot belang en kruipt daar dan ook de meeste tijd in.
Wanneer gras zaaien?:
In principe kun je het hele jaar door gras zaaien, maar de beste zaaiperiodes zijn toch deze in het voorjaar vanaf half april tot half juni en in de nazomer vanaf half augustus tot eind oktober.
In het voorjaar vanaf april (grasmaand) is het vaak groeizaam, vochtig weer. Daarenboven is de kans op nachtvorst al stukken kleiner waardoor de kieming veel sneller zal plaatsvinden. In het voorjaar zal niet enkel het graszaad goed kiemen, maar is er ook concurrentie van onkruid die zich in het jonge gazon zal nestelen. Dit is niet zo erg aangezien dit na enkele maaibeurten al snel verdwijnt.
Als je gras zaait vanaf half augustus tot eind oktober, dan is de bodem voldoende opgewarmd en kiemt het graszaad snel. Onkruidzaden zijn in die periode minder actief waardoor dit eigenlijk de beste zaaiperiode is voor uw gazon.
Wanneer je ook uw gazon wil zaaien, het is steeds van zeer groot belang vooraf naar de weersvoorspellingen te kijken. Het beste is als je kan zaaien in een ietwat vochtige bodem en als er daarna toch ook nog enkele buien volgen die de bodem gedurende enkele weken vochtig houden. Zo kan het graszaad voorspoedig kiemen en zie bij temperaturen van boven de tien graden na een week de eerste grassprietjes verschijnen. Dag na dag zie je vervolgens het bruine perceel toch groener en groener worden. Zaaien als de grond te droog is en met een hete, droge periode in het vooruitzicht is zonde van het werk en het geld dat je er hebt ingestoken.
Welk graszaad kiezen?:
Het soort gazon en de keuze van het type graszaad zal afhangen van hoe intensief u het gazon wil betreden.
De zaden van alle gazontypes bestaan uit een mengsel van verschillende soorten grassen. Hoe fijner het graszaadmengsel, hoe duurder de kostprijs.
Deze gazons hebben eerder een decoratieve functie en dienen niet om op te spelen of druk te belopen. Deze gazonmengeling bestaat uit fijne grassoorten (struis- en zwenkgrassen)
Dit gazontype wordt het meest gebruikt omdat men het veelvuldig mag belopen en er mag ook op gespeeld worden. Het is een mengeling van fijne en grovere grassoorten (zwenkgras, struisgras, beemdgras en raaigras)
Dit gazontype verdraagt zeer goed zwaar beloop en intensieve sportactiviteiten zoals voetbal. Hier bestaat de grasmengeling hoofdzakelijk uit grovere grassoorten (raaigras en timotee). Veel minder gekend is dat er ook grassoorten bestaan die goed gedijen in de schaduw en bestand zijn tegen droogte; er wordt dan vooral bosbeemdgras gebruikt. Ook voor vochtige plaatsen en zware gronden is er een alternatief: hiervoor wordt meestal ruwbeemdgras aangewend.
Wat heb je allemaal nodig om gras te kunnen zaaien?
3 kg graszaad / 100m²
meststoffen: bv. gedroogde koemestkorrels
Een spade om de grond om te spitten of indien het om grotere oppervlakten gaat ploegen.
De grond goed fijnmalen en de meststoffen ondermengen kan met een frees.
De grond goed aandrukken gebeurt met een gazonrol.
Om de grond effen te leggen en om het graszaad in te werken hebben we een grashark nodig.
Om meststoffen te strooien en tevens het zaad op regelmatige afstand te zaaien hebben we tenslotte een strooiwagen nodig.
Zelf gras zaaien stap voor stap werkwijze met foto's:
|
Auteur: Wilfried Van Hecke
Zoeken op...: serre - regenton - potgrond - plantenbak - lavendel - bloempot - folie - bloembollen - tomaten - bloempotten - meststof - zonnebloem - compost - boomschors - aster