Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zantedeschia_mozart

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Zantedeschia Mozart

Zantedeschia ‘Mozart’
Zantedeschia ‘Mozart’ voegt een bijzondere kleur toe aan het assortiment kleinbloemige calla’s. Pluspunten zijn de lengte en de uniformiteit.

De stelen en de kelk van Zantedeschia ‘Mozart’ zijn sterk en lang, waardoor ze prima passen in bruidswerk en exclusieve boeketten. De gemiddelde lengte is 60 tot 70 centimeter. De houdbaarheid bedraagt minimaal twee weken.

Familie 
Araceae

Soorten 
Het assortiment bestaat uit twee groepen: 

 • Ruim driekwart van de aanvoer op de Nederlandse veilingen wordt verhandeld onder de aanduiding "Zantedeschia overig". Dit zijn zomerbloeiende soorten dan wel kruisingen (Z. rehmanni, Z. jucunda, Z. elliottiana, Z. Pentlandii en Z. Albomaculata) die hun aanvoer piek hebben van april tot en met december. Kenmerkend zijn de vele kleuren in het assortiment.
 • Zo'n 20% van de aanvoer bestaat uit Zantedeschia aethiopica. Dit zijn winter/voorjaarbloeiende soorten die van oktober tot en met juni verkrijgbaar zijn. Deze bloemen zijn veelal wit van kleur.    

Verzorgingstips in de huiskamer

 • De houdbaarheid van de Zantedeschia is afhankelijk van de temperatuur waarin hij staat tussen de 10 en 14 dagen.
 • Schone vaas en schoon leidingwater gebruiken.
 • Vazen en andere houders moeten grondig worden gereinigd.
 • Ververs het water (eventueel met snijbloemenvoedsel) om de drie dagen.
 • Hoe schoner het water, hoe langer ze staan. Door vervuild water verslijmen de stelen en gaan de bloemen rotten. 
 • Stelen aansnijden.
 • De bloemen kunnen van de plant worden getrokken en gesneden. Wanneer de bloemen zijn getrokken is het onderste van de stengel wit, dit was het ondergrondse stengeldeel. Snij niet het gehele witte deel van de stengel, dit om te voorkomen dat de steel om gaat krullen of gaat scheuren. De houdbaarheid en wateropname zijn beter als er nog een stukje wit aan onderaan de stengel blijft zitten. Wanneer het uiteinde van de steel groen is kan de handel en/of consument het beste 30 gram keukensuiker per liter water laten oplossen, dit voorkomt ook het scheuren en bevordert de wateropname. Er dient dan ook regelmatig een stukje van de steel te worden gesneden. Eventueel kan een chloorpil aan het water worden toegevoegd. 
 • Snijbloemenvoedsel is eigenlijk niet noodzakelijk. Het helpt, evenals de suikeroplossing, wel tegen het omkrullen van de stengel bij het groene deel van de stengel.
 • Houd de bloemen uit de buurt van direct zonlicht en andere warmtebronnen.  

Top 10   

 1. ‘Chrystal Blush’
 2. ’Mango’
 3. ’Black Eyed Beauty’
 4. ’Black Magic’
 5. ’Schwarzwalder’
 6. ‘Florex Gold’
 7. ’Majestic Red’
 8. ’Treasure’
 9. ’Pink Persuasion’
 10. ‘Captain Romance’    

Verklaring van de naam 
Het geslacht Zantedeschia is vernoemd naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846). Aethiopiacis is Grieks voor 'Groeiend in het Morenland' of 'Door de zon geblakerd'.Zantedeschia wordt ook wel Calla of Aronskelk genoemd.

Belangrijkste kleuren 
Bij de ‘Zantedeschia overig’ zijn dit de belangrijkste kleuren: 

 1. Geel
 2. Paars
 3. Wit
 4. Bruin
 5. Rose
 6. Oranje
 7. Tweekleurig.  

Bekend van
Van oorsprong een bloem die veel in rouwwerk wordt gebruikt. Tegenwoordig echter zijn de toepassingen in monoboeketten of 1 bloem in een vaas. Maar ook gemengde boeketten kunnen heel goed. Verder worden ze nog steeds veel gebruikt bij rouwwerk en in kerken. In o.a. het Verenigd Koninkrijk wordt Zantedeschia ook bij huwelijksboeketten gebruikt.

#1066