Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/witloofsoep_en_recepten_witloof

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 5 augustus 2020

Witloofsoep en witloofgerechten

Witloofsoep met croutons

Ingrediënten voor 1,5 l soep: 1 kg witloof, 2 dunne stengels prei, 1 ui, 2 aardappelen, 1,5 l magere kippenbouillon, takjes kervel, peper, zout, 1 snede bruin- of volkorenbrood voor de croutons, 1 teentje knoflook, 2 sneden bruin- of volkorenbrood.

  • Snijd met een mesje de bittere kern uit de witloofstronkjes en snijd de groente in stukjes. Maak de prei schoon (laat er wat van het groen aan) en snijd de stengels in ringetjes. Snipper de ui. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Verhit de boter in een grote pan. Voeg alle groenten en de aardappelen toe en laat ze even fruiten. Overgiet alles met de bouillon en laat 25 minuten zachtjes koken.
  • Mix de soep vrij grof en kruid ze met peper, zout en de fijngehakte kervel.
  • Pers het knoflook en rooster 1 snede brood. Wrijf het brood in met het knoflook en snijd in vierkantjes.
  • Leg de croutons in een diep bord en overgiet ze met de soep. Eet de soep met de 2 sneden brood. Kan ook gemakkelijk ingevrozen worden.


Pladijsfilets met witloof

Ingrediënten voor 4 personen: 8 stronken witloof, 800 g krielaardappeltjes, 1 dl visbouillon, 3 eetlepels lightroom, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel boter, 4 gefileerde pladijzen (de filets moeten nog aan elkaar hangen), enkele takjes platte peterselie, peper en zout.

  • Verwijder met een scherp mesje de bittere kern uit de witloofstronken. Kruid de ze met peper en zout en laat ze in 25 minuten gaar stomen (slechts 18 minuten als u ze kookt). Laat ze uitlekken en houd ze warm.

  • Kook de krielaardappeltjes 15 minuten in gezouten water.

  • Laat de visbouillon inkoken tot één derde van het volume. Voeg de room toe en laat al roerend nog een minuutje doorkoken om de saus te laten indikken. Proef de saus en kruid ze eventueel bij met peper en een weinig saus. Roer de kappertjes door de saus.

  • Verhit de boter in een koekenpan met een antiaanbaklaag. Kruid de visfilets met peper en zout en bak ze (3 minuten aan elke zijde).

  • Verdeel de vis, het witloof en de aardappeltjes over verwarmde borden. Giet 2 eetlepels saus over en naast de vis en versier met de peterselie.


Prettige feestdagen

Geroosterde reebiefstukjes met witloof

Ingrediënten voor 4 personen: 8 stronken witloof, 12 aardappelen, 1 ui, 1 eetlepel olijfolie, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 theelepel tabasco, 1 eetlepel witte wijn, 1 theelepel jeneverbessen, 1 theelepel zwarte peperbolletjes, 4 reebiefstukjes (elk zo’n 150 g), peper en zout.

  • Haal met een scherp mesje de bittere kern uit de stronken witloof. Kook de stronken gedurende 12 minuten (of stoom ze gedurende 25 minuten). Laat ze uitlekken en houd ze warm.

  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bak ze zonder vetstof en op een zacht vuurtje in een grillpan met antiaanbaklaag (reken ongeveer 20 minuten en keer de aardappelplakjes nu en dan om).

  • Snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie en fruit er de ui in op een zacht vuurtje (ze moet glazig worden maar niet bruin). Voeg de tomatenpuree, de tabasco, witte wijn, peper en zout toe en laat sudderen tot een vrij dikke saus. Mix de saus glad.

  • Stamp de jeneverbessen en de peperbolletjes samen met wat zout fijn in een vijzel. Strooi het mengsel over de reebiefstukjes.

  • Rooster de biefstukjes op een tafelgrill of onder de ovengrill (2 minuten aan elke zijde voor roze vlees).

  • Dien ze op met het witloof en de aardappelplakjes en giet saus over het witloof.

 

#2300

Bron: Flandria