Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/witloof_klaarmaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 18 juni 2019

2 gerechten met witloof

witloof klaarmaken : Witloof op Vlaamse wijzeIngrediënten voor 4 personen

  • 12 witloofjes (chiconnettes)
  • 12 sneetjes gedroogde ham
  • 50 g boter
  • 4 eieren
  • 100 g room
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 koffielepel gedroogde kruiden (tijm, laurier, rooibos, gedroogde sjalot en look)
  • zwarte peper van de molen
  • zout
  • gemalen nootmuskaat
  • 2 fijngehakte sjalotjes
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 200 g boter.   
  • reepjes gebakken ei en citroentijm

Bereidingswijze

Kook het witloof klassiek af, laat het even op een handdoek uitlekken en rol de stronkjes in de ham.
Strooi er wat gedroogde kruiden op. Meng de eieren en de room. Doe er peper, muskaatnoot en zout bij. Smelt de boter en voeg er het eierstruif bij. Roer alles met een klopper tot een smeuïg beslag. Bak een omelet. Snijd het omelet in blokjes. Maak een sausje door de sjalotsnippers, 1 dl water en de wijnazijn aan de kook te brengen. Laat tot de helft inkoken en mix er met de staafmixer de rest van de boter bij. Breng op smaak met peper en zout. Versier het geheel met omeletreepjes en citroentijm. 
Dien op met de saus, serveer de gehakte peterselie.


Witloof met ham en kaas

witloof klaarmaken: Witloof met ham en kaasIngrediënten voor 3 personen

  • 6 stronkjes witloof
  • 6 sneetjes gekookte beenham
  • klontje hoeveboter
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 7 dl melk
  • gemalen kaas
  • paneermeel
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze

Stoof de witloof in de boter en kruid met peper zout en nootmuskaat. Plaats de kookpan op de bodem van de bakoven en laat garen gedurende 45 minuutjes. Maak een kaassaus te beginnen met de roux, voeg de melk toe en breng aan de kook. Doe ongeveer 30 g gemalen kaas bij de bechamelsaus. Maak de rolletjes met de ham en de witloof. Deze laatste laat je best wat uitlekken. Schik ze in een ovenschaal en overgiet met de saus. Bestrooi met de gemalen kaas en paneermeel om een stevige korst te verkrijgen. Nu kun je hierbij ook een puree maken en ook in een ovenschotel schikken en bovenop leg je enkele klontjes boter. Dit kun je op voorhand maken en wegzetten tot je het nodig hebt. Heel gemakkelijk als je terug komt van een lange herfstwandeling. Je aga staat klaar om je eten te gratineren en om jezelf op te warmen. Gewoon 20 minuutjes in de braadoven en ondertussen genieten van een goed glaasje wijn.

#4098

Bron: Flandria