
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wist_je_datjes_over_patatjes
Aardappelen, in België ook wel patatjes genaamd, zijn zeer lekker en veelzijdig te gebruiken in de keuken. Het is niet voor niks dat het één van de belangrijkste ingrediënten is in de keuken. Bij heel wat gezinnen maken ze dan ook deel uit van het dagelijks menu.
De knol, die aanvankelijk aanzien werd als voedsel voor de varkens, ziet er op zich niet zo aantrekkelijk uit maar zijn smaak kan je met weinig andere ingrediënten vergelijken. Het zijn de Fransen die de aardappel in de keuken hebben geïntroduceerd en nu vormen ze wereldwijd de basis van ontelbare gerechten. Ze laten zich moeiteloos combineren met de meest uiteenlopende ingrediënten. Als je de aardappelen nu bakt, kookt, koud verwerkt, pureert of frituurt, ze smaken altijd bijzonder.
Er zijn duizenden soorten aardappelen: vastkokend, bloemig, bio-aardappelen, rode krieltjes en truffelaardappelen,… Ze zijn zo ingeburgerd in onze eetcultuur dat we ze niet meer kunnen wegdenken. De aardappel is bovendien een volwaardige culinaire lekkernij boordevol mineralen en vitaminen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat de knol minder calorieën dan pasta of rijst. Hij bevat geen vetten en is op zich dus zeker geen dikmaker. Dat geldt uiteraard niet voor frietjes met mayonaise zoals wij Belgen ze graag lusten!
Niks gaat boven aardappelen van eigen oogst en goed nieuws voor de mensen die ze zelf willen kweken. Je hebt er geen grote tuin voor nodig. Aardappelen kan je ook op het terras of balkon kweken. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte zak, emmer of bloempot, moestuingrond, voorgekiemde knollen en wat geduld tot ze volgroeid zijn. Na een 100 tal dagen oogst je jouw eigen aardappelen. En geloof me, ze bevatten veel meer smaak dan de aardappelen uit de supermarkt! Kies jouw geliefde ras en laat er een aantal kiemen. Dit kan makkelijk in een eiderdoos op een lichte, koele plaats. Na een aantal weken verschijnen de eerste kiemen en vanaf eind maart kunnen de knollen al de grond in.
Elke soort heeft zijn eigen smaak en textuur en de ene aardappel is al meer geschikt voor een bepaald gerecht dan de andere. Kies de juiste aardappel voor elk gerecht met deze tips.
Intussen zijn van de meeste soorten aardappelen ook een biologische variant te verkrijgen.
Aardappelen bewaar je best op een koele (tussen 2 en 10°C), donkere en goed verluchte plaats. Laat de aardappelen van jouw eigen oogst eerst drogen en leg ze dan in luchtdoorlatende bakken. Controleer de eerste maanden op rotte aardappelen want die steken ook de andere aan. Vermijd licht want dan kunnen de knollen het giftige solanine ontwikkelen en groen worden.
Ontdek hier de lekkerste aardappelgerechten
Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies