Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterse_voordelen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 25 januari 2022

De voordelen van de winter

De afwezigheid van Koning winter doet ons even stilstaan bij zijn belang. Niet iedereen houdt van de winter. De dagen zijn kort, de wegen kunnen verraderlijk glad zijn en het weer durft al eens tegen te vallen. Toch heeft elk seizoen zo zijn voordelen. Een normaal en op de eerste plaats constant winterseizoen is noodzakelijk voor de rust en dus ook de gezondheid van onze tuinen en alles wat erin leeft. 

Plaagdieren enzo

Een stevige winterprik is een ideaal bestrijdingsmiddel. Ideaal omdat het niets kost en absoluut ecologisch is. Langdurige vriestemperaturen zorgen ervoor dat tal van plaagdieren, hun larven of de eitjes het koude seizoen niet overleven. Neem nu slakken bijvoorbeeld...slakken zetten gedurende hun actieve seizoen duizenden eitjes af waarvan een groot deel slechts in het volgende voorjaar tot ontwikkeling komt. Bij enkele strenge vriesdagen gaan deze eitjes stuk, dit resulteert in een aanzienlijke terugval van slakken in het voorjaar! Ook heel wat andere plaagdieren worden teruggedrongen na een langdurige koude periode. Terwijl muizen bij een zachte winter gewoon rustig doorkweken zullen ze het tijdens een langere periode van vorst heel wat rustiger aan doen.

Sneeuw als hulpmiddel

Ook de moestuinier is gebaat bij een stevige winterprik. Het onkruid vriest nu goed kapot en ook de plaagdieren die nog in de spleten en de kieren van de kas zijn verstopt krijgen het moeilijk! Maar als er voldoende sneeuw valt, wordt het pas echt interessant, die kan namelijk in de tuinkas worden gebruikt.

Na een groenteseizoen of twee kan de teeltgrond in de serre verzadigd zijn met een teveel aan ongebruikte mineralen en zouten waardoor je er goed aan doet de bovenste teeltlaag te vervangen. Dit is echter een arbeidsintensieve klus dus als alternatief, en bij de aanwezigheid van voldoende sneeuw, kan een dikke laag sneeuw die langzaam smelt, wonderen doen. Het smeltwater spoelt de grond in de tuinkas mooi en langzaam uit om het nieuwe moestuinseizoen met een gereinigde teeltgrond aan te vatten. Nog eventjes meegeven dat, indien er geen sneeuw te bespeuren valt, je de tuinkas ook enkele keren uitvoerig onder water kan zetten om deze verzilting tegen te gaan.
Sneeuw is bovendien een uitstekende bescherming tegen de vorst en dan vooral tegen de gure wind waarmee deze dagen veelal gepaard gaan.

Goed voor winterslapers en trekvogels

Eén van de belangrijkste winterslapers in onze tuinen is de egel en wij hebben er alle baat bij dat deze stekelige tuinvriend in het voorjaar goed is uitgeslapen. Hij is namelijk een uitstekende hulp in de tuin bij het bestrijden van slakken en bovendien een aangename tuingast.

Bij een constante winter met normale temperaturen gaan de dieren vroeg en dus op tijd in winterslaap en blijven ze in rust tot dat de omgevingstemperatuur in het voorjaar langzaam opwarmt. Indien de temperaturen teveel schommelen of het blijft te lang zacht dreigt er voor hen een voedselschaarste tijdens of voor de winterslaap waardoor ze de winter mogelijks niet overleven.

Trekvogels verlaten ons land als de temperaturen dalen en hebben nood aan duidelijke wintersignalen. Ze twijfelen liever niet aan het feit of ze nu moeten vertrekken of blijven.

Ook reptielen, amfibieën en vissen houden niet van grote temperatuurschommelingen tijdens de wintermaanden. Deze koudbloedige dieren nemen de temperatuur aan van de omgeving waardoor salamanders bijvoorbeeld in een soort 'schijndood' toestand geraken. Bij te zachte temperaturen worden ze opnieuw actiever waarna zo door de volgende winterprik kunnen worden overvallen!

Rust voor de tuin

Tot slot hebben ook de planten het gazon en de bomen nood aan rust. Een langdurige periode van temperaturen rond het vriespunt zorgt ervoor dat bomen heesters en kruidachtigen hun groei tijdelijk stopzetten of tot een minimum beperken. Ook hier zorgen constante lage temperaturen voor een zeer trage en geleidelijke ontwikkeling van de nieuwe botten voor de lente. Indien de temperaturen plots te zacht zouden worden, begint de sapstroom opnieuw te pompen en dreigt het nieuwe leven te vroeg te komen met als gevaar dat een daarop volgende winterprik voor heel wat schade kan zorgen. En wist je dat...vele soorten bloembollen en knollen het enkele goed doen in het voorjaar als ze tijdens de winter voldoende vorst hebben gehad!

 

Alles en iedereen heeft dus baat bij de winter. Al was het maar om gewoon te genieten van de witte tuintaferelen en van de aan- en af vliegende tuinvogels die van al het lekkers op de voedertafel komen smullen. 
Dit allemaal in combinatie met een heerlijke kom dampende pompoensoep of een pittige gemberthee. 

 

Uiteraard heeft de winter ook zijn nadelen maar we houden het positief en genieten, als het even kan, van elk seizoen. Want vergeet niet...dat na de winter, de lente komt. De mooiste metamorfose van het jaar, nog eventjes en dan, het nieuwe leven!

 

#5269

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p