Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterklaar_maken_tuin_november

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 21 september 2020

Column: de tuin winterklaar maken in november

Winterklaar

Twee keer deze week kreeg ik van mensen te horen dat ze erg druk zijn om hun tuin winterklaar te maken. Twee keer zei ik dat het inderdaad veel werk is. Dus niet. Geen enkel idee wat deze mensen bedoelen. Mijn geraniums bloeien nog steeds want er was nog niet echt nachtvorst. Mijn tuintafeltje is bijna helemaal overwoekerd met de nog steeds bloeiende Oost-Indische kers. Prachtig rood bloeit de ananassalie.

Salvia rutilans bloeit in het najaar
Ananassalie of Salvia rutilans

Vooruit dan de tere Brugmansia zette ik met pot binnen, want die oogde wat treurig. De oleanders kunnen in de volle grond blijven tot het eenmaal goed gaat vriezen en dan nog probeer ik er eentje daar te laten, bedekt met wat varens en/of stro. Tot eind december is het herfst en tot die tijd is alles in de tuin redelijk veilig, zeker met wat aangeharkt blad in de borders voor de teerste planten. Mijn tuin maakt zichzelf klaar voor de winter. De kleine Albizzia liet al zijn blad vallen en de hosta’s kropen lekker weg onder de grond. De bloemen van de hortensia’s drogen vanzelf. Samen met de uitgebloeide phlomis zijn die prachtig om te zien. Zij vormen natuurlijke droogboeketten in mijn wintertuin. Het bijeenharken van de bladeren op het gazon is op zonnige dagen meer ontspanning dan werk, en bovendien goed voor de luie spieren. Vorige winter liet ik de begonia’s gewoon in de tuin staan, diep weggestopt onder het gevallen blad, (een lekker kweekbed voor slakken.) Dit jaar kwamen alle begonia’s terug, groter dan vorig jaar, helaas ook enorme aantallen huisjesslakken.


Indisch bloemriet of Canna indica

 

Ik zie de druk dan ook niet om de tuin winterklaar te maken. De voorjaarsbollen zijn al lang geplant. De canna’s bloeien nu, eind november nog steeds, terwijl de hemerocallis zich langzaam terugtrekt om tijdelijk helemaal te verdwijnen als ze het koud krijgen. Twee ervan wil ik op een andere plaats hebben, maar die kan ik later ook nog verplanten, zelfs tot ver in het voorjaar. In de border van de spoorbloemen en nepeta’s komt overal akelei op. Die border ‘doet’ ook alles zelf. Pas wanneer de eenjarige Oost-Indische kers zichzelf opruimt evenals het grote aantal amaranthus, zal ik dat tuintafeltje kunnen opruimen en dan zal ik de bakken geraniums binnen zetten. Die ene fuchsia zal ik trouwens straks even naar binnen halen.


Oostindische kers / Capucien - Tropaeolum majus

Is mijn tuin dan winterkaar? Ik ben bang van alles over het hoofd te zien, zodat ik volgend jaar een rampentuin zal hebben, maar ik weet echt niet wat er meer gedaan moet worden. Ofschoon ik iedere dag wel in mijn tuin bezig ben met duizend-en-een-ding, kost het winterklaar maken van mijn tuin wel een heel uur.

Druk dat ik daarmee ben…

 

#1762

Auteur: Jeanine Leytens