Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wintergroente_gezond_en_afslankend_koken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 22 juni 2021

Wintergroente: Gezond en afslankend koken

wintergroente
Kolen zijn echte wintergroenten

Typische wintergroente
Kolen worden nog altijd uitsluitend in volle grond geteeld, maar het gure winterweer heeft geen invloed meer op de kwaliteit van deze groente. Rode en witte kolen worden immers vóór de vorst geoogst en in optimale omstandigheden in koelcellen bewaard. Spruiten en savooikolen blijven langer op het veld staan maar zijn goed bestand tegen lage temperaturen en sneeuw.

Het belangrijkste seizoen voor kolen blijft de winter. Vandaar dat ze ook meestal nadrukkelijk aanwezig zijn in de groentenrayon in de winkels. De ruime keuze en de topkwaliteit van kolen zullen vele mensen zeker overtuigen om voor deze seizoensgroenten te kiezen. De aanvoer van rodekool, wittekool, savooikool, Chinese kool en spruitjes is in de volgende weken nog zeer groot. Dit is dus een héél geschikte periode voor de winkelier om promotieacties te voeren.

spruitjes in de winter
Niet door alle kinderen even lekker bevonden... Spruitjes als wintergroente

Uiterst geschikt voor winterse stoofpotjes
Kolen zijn al eeuwenlang een van de belangrijkste menselijke voedingsbronnen. Toch zijn ze niet zo populair. Misschien komt dat door de uitgesproken smaak, maar ook hun slechte reputatie dat ze moeilijk verteerbaar en gasverwekkend zijn, zit daar voor iets tussen. Goed bereid hoeft dat echter niet zo te zijn. Een gouden kookregel hiervoor is de kool eerst blancheren en dan pas stoven.

Savooikool vertoont een héél speciale bladtextuur. Het leerachtige, geribbelde blad is niet meteen de meest geschikte appetizer bij feestelijke aangelegenheden, maar verwerkt in een stevig stoofpotje is het een verrassend lekkere groente. Savooikool is ook perfect combineerbaar met die andere, typische wintergroente, raapjes.
Een kooktip voor savooikool: stamppot van spruitjes met aardappelpuree en spekjes. Natuurlijk blijft kool uitstekend geschikt voor lekkere stoofpotjes, maar beter is om rauwe kool fijn gesneden in een gezond winterslaatje te verwerken. Thuis worden kolen best in een frisse ruimte bewaard, niet boven 10 °C.

Gezond en slank door de winter
Voor de consument zijn de gezondheidsvoordelen goede redenen om kolen op het wintermenu te plaatsen. Vooral door hun hoge concentraties aan vezelstoffen, mineralen en vitamines A, B en C zijn kolen onmisbare steuntjes om de koude te trotseren. Spruitjes zijn net als boerenkool een van de wintergroenten met de meeste vitamines en mineralen. Met 150 mg vitamine C per 100 g helpen spruiten een goede weerstand op te bouwen. Ook groenekool is rijk aan vitamine A en vezelstoffen. Interessant dus om gezond de winter door te komen. In tegenstelling tot wat men soms denkt, maken kolen beslist niet dik. Zo bevat witte kool slechts 11 kcal per 100 g en is daarmee de slankste wintergroente.

Wintergroente kolen kopen
Kolen worden in groentenwinkels extra aangeboden gedurende de winter.
Maak er gebruik van !

Promoties in de groentenwinkels
In de wintermaanden zijn kolen zeker in trek. De handel kan er vrij goed mee werken. Ook in populaire kookprogramma’s krijgen kolen als typische seizoensgroenten van bij ons een vaste plaats, een bijkomende stimulans voor de consument om kolen op het menu te plaatsen. Aantrekkelijke promotieacties krijg je in deze periode meer en meer te zien in de groentenwinkels. Er is nog grote aanvoer van kolen in februari en maart.

#2857

Bron: Flandria