Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterbloeier_lonicera_fragrantissima

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 september 2021

Plant in de kijker: Lonicera fragrantissima

Hoewel er van echte winters niet veel sprake meer is, kunnen we gelukkig wel nog van winterbloeiende heesters spreken. Viburnum bodnatense 'Dawn' kennen we allemaal en geurt heerlijk op de kale takken tijdens de wintermaanden. Toch is er nog ééntje die het beter doet – winterkamperfoelie – de overtreffende trap als het ware!

Hoe kouder, hoe meer bedwelmend en hoe fabelachtiger de heester. Bij lage temperaturen ontluiken de kleine bloemen namelijk op kale takken. De winterkamperfoelie is een nogal nonchalant groeiende heester die een hoogte van circa 150 cm bereikt. Half wintergroen dus gezien de plant enkel bij een langere periode van vorst zijn volledige blad verliest.

lonicera fragrantissima kopen, winterkamperfoelie

Eind december begin januari, bij de start van de bloei, verschijnen er groepjes kleine ivoorwitte bloempjes vanuit de oksels van de takken. Ze zijn slechts één cm groot maar verspreiden overdag een geweldig zoete citroengeur. Bovendien bloeit de plant tot en met april en is het dus meteen ook een geweldige eerste voedingsbron voor ontwakende hommels, bijen en andere nectarminnende insecten.
Lonicera fragrantissima doet het zowel in de zon als op een plekje half in de schaduw en houdt van een goed doorlatende voedingsbodem. Na de bloei stelt de plant niet zo heel erg veel voor tot er in de zomermaanden mat rode bessen verschijnen die dan weer erg geliefd zijn bij tuinvogels.


 

Deze traag groeiende struik biedt eigenlijk niets dan voordelen. De winterkamperfoelie heeft niet veel snoei nodig, bloeit uitzonderlijk tijdens de winter – soms al vanaf november – en verspreidt een heerlijke geur. 

winterkamperfoelie bessen, lonicera fragrantissimaDe bloei heeft een geweldige aantrekkingskracht op insecten terwijl de bessen in de zomer en voedingsbron zijn voor onze tuinvogels. Die laatste groep maakt trouwens maar al te graag gebruik van deze warrig groeiende heester voor het bouwen van een nest. Geef deze topper wat ruimte en laat hem vrolijk met rust. Hou er rekening mee dat de winterkamperfoelie vaak breder wordt dan hoog. Plaats hem achterin de tuin of in een verloren tuinkamer om bezoekers tijdens een wandeling te verrassen. Wil je er de winter door van genieten dan moet hij uiteraard dichter bij de leeftuin staan!

Voor de volledigheid nog even dit, in het Engels krijgt deze heester de geweldige naam Shrubby Honeysuckle.

#5504

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p