Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterbescherming_van_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 februari 2021

Winterbescherming voor vorstgevoelige planten

Bescherm uw kostbare boom tegen vorstschade
De mediterrane bomen raken steeds meer in zwang.  Logisch, de olijfboom of palm biedt ons een Zuid-Europese sfeer in de tuin.
Groenblijvende bomen zijn wel gevoeliger aan vorst. Daarom zijn er speciale winterbeschermingshoezen en stevigere thermohoezen om uw boom of plant tegen de vorst te beschermen.
Onbeschermde groenblijvende planten zoals de palm en olijfboom kunnen in de winter kapotvriezen.
De winterhoezen bieden bescherming tot -10°C en tegen koude en uitdrogende wind.

Mogelijke schade bij gebrek aan winterbescherming:
De watertoevoer vanuit de wortels staat in de winter zo goed als stil. Wanneer de zon en de wind vrij spel hebben op de bladeren, drogen deze uit en vallen af.  De speciale beschermingshoezen zorgen ervoor dat de bladeren beschermd blijven tegen zon en wind en dus tegen uitdroging. Onder de hoes heerst als het ware een micro-klimaat.
Kijk tussen perioden met vorst even naar de plant om te zien of deze nog wat water kan gebruiken. Indien nodig kan er water toegevoegd worden, dit voorkomt onnodig bladuitval en houdt de plant in betere conditie.

Tip bij het gebruik van winterbeschermende hoezen
Het is goed om op windstille dagen (vooral bij gematigde temperaturen) de hoes voor een paar uur even te openen, zodat de boom weer frisse lucht en licht krijgt. Handig hierbij zijn thermohoezen met ritssluiting. Dankzij de rits zit de plant in een handomdraai stevig en veilig ingepakt. Het zorgt er voor dat het geen lastig werkje wordt om de boom even te verlichten en te verluchten.


Er zijn tal van verschillende formaten in de aanbieding. Kies een hoes die zo nauw mogelijk aansluit bij de afmetingen van de plant. Een te kleine hoes kan gebroken of gescheurde takken opleveren.
Om een goede verluchting te garanderen zijn de winterhoezen uitgerust in licht- en luchtdoorlatend fleece materiaal. Daarnaast zijn er ook gekleurde hoezen of hoezen met lelieprint in bruin of beige. Zo kijkt u niet steeds aan tegen een afstekende winterbescherming.

 


Planten die niet of niet voldoende beschermd worden zullen serieus afzien komende winter, vaak met afsterven tot gevolg.

Dit kunt u nu nog voorkomen door tijdig een beschermende winterhoes te voorzien.

#3186