Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wilg_knotten_wilgen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 oktober 2020

Wilgen als mooie en nuttige bomen ook voor in de siertuin

Willige wilg

Grillig van vorm, soms laag bij de grond als kleine mannetjes, dan hoog en groot, knoestig en krom: de knotwilg siert het Nederlandse polderlandschap. Het is er een zodanig vertrouwde verschijning, dat het niet snel in je opkomt, dat deze boom ook in de siertuin goed dienst kan doen.

Voor de kosten hoef je het niet te laten: niets is gemakkelijker te stekken dan een wilg. Steek takken van twee tot drie meter in de grond. De eerste tijd houd je in de gaten, dat de stekken niet uitdrogen. Het kan eigenlijk niet mislukken en je hebt in korte tijd een mooie boom.

 

WILGEN KNOTTEN

Knotwilgen worden geregeld geknot. Dat wil zeggen dat de takken tot aan de kruin worden weg gehaald. Daardoor komt er vanaf dat punt een ontwikkeling van veel wilgentenen tot stand, die voor een verdikking van de kruin zorgen. Dat is de knot.

Het knotten heeft lange tijd economische betekenis gehad. Van wilgenhout werden klompen gemaakt, manden, hekwerken en zelfs wanden van lemen huizen.

Tegenwoordig is het wilgenhout minder hard nodig. Het knotten blijft dan achterwege en op den duur is dat voor de bomen funest. De korte stam kan de steeds hoger en zwaarder wordende takken niet langer torsen en bij een beetje harde wind scheuren de takken af.

 

Om dat te voorkomen, dienen de wilgen elke drie tot vier jaar te worden geknot.

Wij knotten de wilgen om het jaar. Daardoor wordt de schaduwwerking van de bomen beperkt gehouden. Bovendien is het hout dat er na een korte tijd vanaf komt, makkelijker te verwerken. Wilgenhout is zacht en de jonge takken zijn buigzaam waardoor het aantal mogelijkheden om ze te verwerken vrijwel onbeperkt is.


Houtwal

WALLEN EN MUREN MAKEN

Een houtwal is eenvoudig te maken door de takken te stapelen. Een houtwal is van oudsher een afscherming van een stuk land en voorkomt dat dieren in- en uitbreken. Het vormt ook een veilig heenkomen voor allerlei dieren, zoals egels.

Voor een siertuin is een wal enigszins lomp. Meer werk, maar sierlijker, is het vlechten van een wand. Het is een mooie, natuurlijke en goedkope manier om een tuin of een hoekje van een tuin mee af te zetten. De wand kan tot vrijwel elke gewenste hoogte worden gemaakt.

Sla elke anderhalve meter een afrasteringpaaltje van 7 cm doorsnede in de grond. Wanneer je heel dunne takken gebruikt, is het beter om elke meter een paaltje in de grond te slaan. Aan de uiteinden zet je twee paaltjes tegenover elkaar met een afstand ertussen die zo groot is als de dikte van de dikste wilgenteen. Elke tak leg je aan een uiteinde tussen deze twee paaltjes om hem vervolgens rond de andere paaltjes te vlechten. De buigzame tenen laten zich vlot om de paaltjes rijgen. Na een seizoen kunnen de takken wat verzakt zijn en kan het nodig zijn om het geheel bij te werken.

 

Een wilgenmuur kan worden aangekleed met klimmers. Oost-Indische kers weet zich goed te hechten aan de wilgentenen en vormt een fleurige achtergrond.


zitbank gemaakt van wilgentenen in Tuinen in Demen www.detuinenindemen.nl

Je kunt al je creativiteit aanwenden om van de wand iets speciaals en origineels te maken want de vorm is vrij. Maak er een kastwand van of integreer er een zitbank in. Het kan zo gek niet zijn of je kunt het maken van wilgentenen. 

#2332

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl