Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wereld_bijendag_20_mei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 september 2021

Een blije BIJ in de tuin

Morgen vieren we wereldwijd Wereld Bijendag en stellen we bijen en hommels in het daglicht. Deze insecten hebben het hard te verduren en verdienen wel wat extra aandacht. We roepen iedereen op om samen te zorgen voor deze BIJzondere dieren. Ze zijn onmisbaar in ons leefmilieu en ze spelen een cruciale rol in de landbouw als bestuiver van gewassen maar ook van wilde planten in de vrije natuur. Door steeds meer verstedelijking en het verdwijnen van groene zones maar ook door het gebruik van insecticiden, krijgen ze het steeds moeilijker. Heel wat soorten in ons land zijn intussen met uitsterven bedreigd.

hommels

Waarom vieren we dit op 20 mei? Voor heel veel bijensoorten is het een belangrijke maand alsook het hoogtepunt van het seizoen. De kolonies zijn dan zeer actief, op zoek naar stuifmeel om de voorjaarshoning te produceren. We vieren het op 20 mei, want dan is het ook de geboortedag van Anton Jansa (1734), ook bekend als pionier in de imkerij.

Door een bijenvriendelijke tuin aan te leggen trek je naast bijen en hommels ook nog heel wat andere bijzondere insecten aan. Je zal versteld staan van wat er allemaal leeft in jouw tuin als je de dieren begint te observeren en te determineren. Het is een boeiend verhaal.

We nemen er alvast een paar onder de loep:


Kleine knotswesp

Knotswespen zijn te herkennen aan hun smal cilindrisch lichaam en knotsvormige verdikte voelsprieten. Ze leven in dood hout en oude muren en nemen bestaande nesten van solitaire bijen in beslag om daar hun eitjes in te leggen. Vrouwtjes met stuifmeel aan het uiteinde van hun lichaam hebben net eitjes gelegd in het nest van de gastvrouw.Gehoornde metselbij

gehoornde metselbijEen vrij algemene soort die je vaak in bijenhotels aantreft, ook in stedelijke gebieden. Reeds in het vroege voorjaar, wanneer het iets warmer wordt, beginnen ze zich te nestelen. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de donker zwarte beharing en het rood, rossige achterlijf. Het is een zuidelijke soort die door de opwarming van de aarde meer naar het noorden oprukt. Ze zijn ongeveer 10 à 15 mm groot. De vrouwtjes hebben opvallende hoorntjes op de voorkant van de kop, wat ontbreekt bij de mannetjes. Zij hebben in de plaats hiervan opvallende witte haren op hun kop. Ze nestelen zich in allerlei holle ruimtes met een diameter van 6 tot 10 mm. Goed om weten bij het inrichten van een insectenhotel.


grote narcisvliegGrote narcisvlieg

Een zweefvlieg die lijkt op een hommel. Zijn beharing heeft er in elk geval veel van weg. In de tuin kan hij echter wel schade aanrichten aan bloembollen, vooral narcissen die op een beschutte, warme plaats staan maken een grote kans om aangetast te worden als de zweefvlieg in de buurt is. Aan het einde van de lente legt deze 13 mm grote zweefvlieg haar eitjes aan de basis van de plant. Als de eieren na een tiental dagen uitkomen, dan zoeken de larven zich een weg naar de bloembol en zullen ze de bol leegvreten tot ze het volgend voorjaar tevoorschijn komen.Grote bladsnijder

grote bladsnijderEén van de algemeenste en grootste behangersbijen van België en Nederland. Hij komt vooral voor in stedelijke gebieden. Hij houdt van vlinderbloemigen maar je kan hem ook op andere planten aantreffen. Hij nestelt zich in verweerd hout en voor het inrichten van het nest heeft hij wel een heel aparte gewoonte. Zijn naam laat al iets vermoeden. Nadat ze een gang hebben gemaakt, vliegen ze af op een boom, een struik of een vaste plant met wat grotere bladeren zoals Epimedium of Persicaria. Uit deze bladeren bijt hij grote cirkelvormige of ovale stukken waarmee hij vervolgens naar het nest vliegt. De bladeren gebruikt hij om de holle ruimte te bekleden. Zie je deze opvallende uitsneden bij planten in jouw tuin, dan weet je dat de grote bladsnijder in de buurt is.
Foto's: Wim Acke#5760

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies