menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 3 december 2024

Weetjes over rozen

Hoe wordt een roos een kwaliteitsroos?

Voor je op zoek gaat naar een rozenverkoper, moet je eerst iets heel belangrijks in je hoofd steken.  je kunt namelijk kiezen voor gewone rozen en daarmee is niets mis.  OF je kunt gaan voor het neusje van de rozenzalm: rozen met een predikaat.  Dat zijn rozen die doen wat ze beloven.  Om er zeker van te zijn dat jouw gekochte rozen echt de moeite waar zijn, moeten ze gekeurd zijn door specialisten.  Die keurders controleren een hele lijst parameters waaraan de rozen moeten voldoen om als kwaliteitsrozen op de markt te mogen komen.  
En als deze toppers uit de rozencollectie de test overleven, worden ze TOP-rozen.  Zo noemen ze voor kort deze geselecteerd rozen in Nederland.  Ondertussen zijn de kwaliteitsnormen nog verstrengd.  Om duidelijk te maken dat ze echt tot de hoogste kwaliteit horen, krijgen de rozen in Nederland nu het predikaat excellence-roos.
De Vaste Keuring Commissie (VKC) controleert de rozen vier keer per groeiseizoen.  De controleurs gaan naar vier verschillende Nederlandse rozentuinen (rosaria) en drie Belgische keuringstuinen, om te zien of de geselecteerde rozen de verwachtingen ook waarmaken.  Zijn de bloemen zo groot als verwacht?  Bloeien ze voldoen? zijn ze gezond?  Hoe groeien ze in zanderige grond en hoe in leemgrond? Zo zijn er nog een hele reeks voorwaarden waaraan de rozen, drie jaar lang, moeten voldoen om een excellence-roos te worden.  Deze rozen zijn uiterst geschikt voor in de keuken, want drie jaar lang mogen de telers in hun omgeving geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.  Daarop is de controle echt heel streng.  De rozenwereld gebruikt geen of zo weinig mogelijk sproeistoffen.

Om te zien of deze roos met predikaat excellenceroos een topper blijft, wordt ze ook de jaren nadien gecontroleerd.  Als ze na 4 jaar ongewenst gedrag vertoont, vliegt ze van de viplijst.  Dus zodra het excellence-rooslabel behaald, heb je nog geen garantie dat je dit certificaat voor eeuwig in je rozenvaandel mag dragen.  Elk jar zijn er internationale rozenwedstrijden.  Daarop moet je je telkens opnieuw waarmaken.  het zijn musts voor rozenminnaars!

In Duitsland krijgen deze kwaliteitsrozen de naam ADR-roos (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung). In 2014 stelde de World Federation of Rose Societies WFRS een nieuw keuringsmodel op dat nu wereldwijd geldt.

Hoe groot mag een rozenstruik zijn?

Hoe groot mag een rozenstruik zijn? 

Er is keuze tussen treur-, stam-, klim-, dwerg- en bodembedekkende rozen.  Voor elke tuin wat wils.  De gecultiveerde rozenstruiken zijn meestal kleiner dan de wilde.  maar de ramblers groeien zo hard, dat de buren er snel mee van kunnen genieten, als ze ook rozenfans zijn.

En als je niet van plant bent om na de plantage nog een hand naar je rozen uit te steken, dan worden gewone rozenstruiken ook wel eens héél hoog. Ik heb in mijn tuin roserai de l'Hay staan.  Als ik die niet om de drie jaar snoei, dan heb ik binnen een tiental jaren een struik van meer dan twee meter.  Met onderaan dan allemaal kale takken en bovenaan geurige rozen die ik alleen kan ruiken als ik op mijn tenen of op een ladder ga staan.


Hoe overwinter je rozen?

Ik kies een stuk grond met goed doorlatende, humusrijke leem of klei.  Ik zet mijn rozen niet in te vochtige grond, want daar komt in de winter hommeles van.  Ik leg voor de winter koeien- of paardenmest op de wortels.  Die zorgt voor voeding en voorkomt dat mijn rozen bevriezen.  Rozen- of koemestkorrels zijn te koop in de handel, maar die beschermen de bodem niet voldoende tegen vorst.  houtsnippers beschermen de bodem, maar late wordt het dan niet zo handig om tussen die houtstukjes te wieden.  

Hoe verwen je rozen zonder chemische stoffen? 

Ik doe elke herfst een laag compost over de rozenwortels.  Rozenmest, bitterzout en koeienkorrels doen wonderen.  Maar rozen lusten ook keukafvalsnoepjes.  

ziekten op rozen

Ik hou koffiedik, zonder filter, apart en strooi dat over de rozenwortels.  ik verwerk stukjes bananenschillen in de rozenondergrond.  Ook goed zijn knoflookteentjes die je rond de rozenstruik tussen de wortels steekt.  Zo hou ik mijn rozen sterk.  Gezonde rozen zijn niet zo vlug vatbaar voor ongewenste kriebelbeestjes zoals bladluizen en witte vlieg.  In de handel koop ik kruidencapsules en -granulaten die spint, luizen, witte vlieg en andere vervelende beestjes verjagen.  Mochten er toch nog enkele minibeestjes het wagen mijn rozen te belagen ... dan knijp ik er enkele stuk.  De geur van de dode beestjes doet de andere de pootjes nemen.

Rozen houden van plantengier.  Voor een voedzaam aftreksel doe ik brandnetels en heermoes in een emmer.  Ik overgiet die met water.  De emmer laat ik drie dagen zo staan.  Inderdaad, dat gaat stinken na een tijd, dus ik zet de emmer ver genoeg van ons huis.  Ik neem een tiende van het aftreksel, doe er 9/10 water bij en spuit dit mengsel over de rozen.  heel goed tegen bladluizen en witziekte!
Overvallen ondanks alle de bladluizen toch mijn rozen, dan maak ik een oplossing met een liter water, tien gram groene zeep en tien cc spiritus.  herhaal dit om de tien dagen tot ze weg zijn.  Blaadjes die aangetast zijn, doe ik weg. De ongewenst kruidjes probeer ik in toom te houden door bodembedekkers tussen de rozen te planten: kattenkruid, bosaardbeitjes, maartse viooltjes, salie, tijm, rozemarijn, lavendel.  Ze elimineren niet alleen heel wat niet-gewenste kruiden (onkruid dus), ze laten ook mijn rozen ook nog beter uitkomen.  ze zaaien zichzelf uit en ik moet er echt een pak minder wieden.  De enige bedenking die je hier terecht kunt maken is dat rozemarijn, lavendel en tijm geen voeding nodig hebben.  Het zijn echte montignaccers, terwijl de rozen wel meststoffen nodig hebben.  Als ik kruiden tussen mijn rozen plant, zorg ik ervoor dat de rozenvoeten vrij blijven.  De wind moet het hart van de rozenstruik vlug kunnen opdrogen, om ziekten te voorkomen.

 

Meer weten over rozen en verzorging? Lees dan het boek 

#5480
Terug naar boven icoon