Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/weetjes_over_kalebassen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 23 januari 2021

Weetjes over kalebassen

Kalebassen geven ons een typisch herfstgevoel. Het zomers kleurenpallet dooft in het najaar langzaam uit terwijl de kleuren van de sierpompoenen er nog uitspringen. Ze zijn heel decoratief in een schaal op de tuintafel of in een vaas in het interieur.

kalebassen

Kalebassen zijn een verzamelnaam van onder andere pompoenen, fleskalebassen en courgettes. Ze behoren tot de familie van de komkommerachtigen. De manier van kweken is vergelijkbaar. Het zijn éénjarige planten die enkel voldoende water en een plaats in de volle zon vragen. Ook een klimhulp kan handig zijn bij het kweken van deze uitbundig groeiende planten die tot wel 3 meter hoog kunnen klimmen of tot wel 10 meter lang kunnen worden.

Fleskalebassen (Lagenaria siceraria)

De plant draagt in tegenstelling tot pompoenen en kalebassen geen gele maar witte bloemen. Wat leuk is om te weten, is dat de witte bloemen enkel worden bestoven door nachtactieve insecten, namelijk nachtvlinders. Gele bloemen worden enkel bestoven door dagactieve insecten.

De vruchten hebben een harde schil en zijn groen, wit of gespikkeld maar vallen het meest op door hun unieke vorm: peervorm, flesvorm, knotsen, ronde vorm,… De flesvormige variant springt het meest in het oog door zijn lange hals. Als ze hangend worden geteelt dan krijgen ze een lange rechte flessenhals. Als ze liggend op de grond worden gekweekt dan krijgen ze een meer kromme hals.

kalebassen

Fleskalebas als decoratief element

Sommige soorten kalebassen kunnen geconsumeerd worden maar ze zijn voornamelijk in trek als decoratie. Als ze op een correcte manier worden gedroogd en uitgehold dan wordt de schil vrij hard en kunnen ze fraai bewerkt worden. De gedroogde kalebas is daardoor ideaal als recipiënt om te beschilderen, te graveren of te gebruiken bij het bloemschikken. Een kalebas met flessenhals kan bijvoorbeeld heel leuk zijn als basis om er beschilderde eenden van te maken. 

FleskalebasVan kalebassen worden ook originele lampen gemaakt. Met sierlijke perforaties en belegd met kleurrijke parels creëer je met een kalebaslamp een feeërieke sfeer in de huiskamer. Ze tovert een uniek lichtspel op de muren en geeft jouw interieur een Oosterse touch.

Fleskalebas als werktuig

De fleskalabas komt van nature voor in tropisch Afrika waar de vrucht nog steeds gebruikt wordt om er waterkruiken, bekers, potten en allerlei andere werktuigen van te maken. Dit gebeurt al sinds de prehistorie. De kalebas werd lang geleden ook gebruikt door pelgrims als drankfles tijdens hun tochten. De peervormige flessen werden voorzien van een opening om te drinken en werden opgehangen aan een touw die aan hun wandelstok hing. 
Er worden ook heel wat traditionele muziekinstrumenten zoals trommels en snaarinstrumenten van gemaakt. Rammelaars en bellen van kalebas zijn vaak gebruikte instrumenten bij het ondersteunen van Afrikaanse muziek. 


Kortom een veelzijdige vrucht die over de hele wereld wordt gebruikt in de keuken en om allerlei kunst- en ambachtswerken van te maken.

#5710

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies