Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/weetjes_en_soorten_kolen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 28 februari 2021

Weetjes over kolen

Kolen hebben geen al te beste reputatie: ze smaken flets en je kan er weinig mee aanvangen. Jammer, want kolen verdienen beter. Het zijn onmisbare ingrediënten in een veelvoud aan winterse stoofgerechten en ze kunnen bijzonder goed helpen om de feestkilootjes te counteren want ze bevatten nauwelijks calorieën.

rode koolAlle kolen, groot en klein

Rode kool, savooikool (ofte groene kool), witte kool, spruitjes. De familie kool is vandaag zeer uitgebreid, maar toch stammen alle kolen, van de grootste tot de kleinste, van dezelfde oerkool af. In gebieden waar de grond schraal en het klimaat bar was, wist de familie kool zich uitstekend staande te houden en te groeien als ... inderdaad, kool.

De kolen hebben met elkaar gemeen dat ze een 'bladbol' vormen. De bladeren sluiten zich rond een kern en zorgen er zo voor dat het hart van de bol de meest kille weersomstandigheden kan weerstaan. Kool kan dan ook zelfs hartje winter vers van het veld geoogst worden

Behalve op het vlak van veel en lekker scoren kolen ook hoog op de gezondsheidsladder. Alle kolen zijn rijk aan vitamine-C en dus een welgekomen boost in winterse dagen. Naast een resem andere vitamines en mineralen  als magnesium, calcium en fosfor bevatten kolen ook glucosinolaten, een stofje dat een positieve invloed heeft op huid, haar en nagels. Kolen verdienen dus zeker de titel van 'beauty-food'.

spruitjesDe jongste spruit

Spruitjes zijn ondanks hun miniformaat 'echte' kolen. Ze groeien in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. Spruitjes werden voor het eerst geteeld in 1821 in de omgeving van Brussel, vandaar de naam 'choux de Bruxelles'.  Het zijn pure vitaminebommetjes: vier stuks bevatten evenveel vitamine C als een robuuste sinaasappel.  

Winterhard
Sterker nog. Spruitjes worden lekkerder als 'de vorst er is over geweest'. Ze worden dan ietsje zoeter omdat een deel van het zetmeel zich heeft omgezet in suiker. Hetzelfde geldt ook voor diepvriesspruitjes.

Kopen en bewaren
Spruitjes moeten bij aankoop donkergroen zijn en stevig aanvoelen. Na aankoop kunnen ze in een papieren zak ongeveer een week in de koelkast bewaren. Verwijder voor gebruik de buitenste blaadjes tot er een mooi frisgroen bolletje overblijft.

Bah... spruitjes
Als je aan kinderen vraagt wat ze niet lusten dan staan spruitjes met stip op nummer een. Je kan je kleine 'spruiten' overtuigen om de kleine kooltjes te eten door ze te pureren en te mengen met aardappelpuree of ze als pastagerechtje te geven.

Al dente
Spruitjes kan je op verschillende manieren klaarmaken, alleen rauw zijn ze niet lekker. Kook ze zeker niet te lang want ze moeten knapperig blijven. Te lang gekookt of gebakken worden ze 'papperig'. In stoofschotels voeg je spruitjes pas op het laatste moment toe zodat hun frisgroene kleur het gerecht opfleurt.

Onze tip:  De bereidingstijd van spruitjes kan verkort worden door de onderkant van de spruit in te kerven.

savooiLekker frivool: savooi

Savooi of groene kool is zowat in alles de tegenhanger van spruitjes. De bladeren krullen frivool en de nuances van groen doen verlangen naar de lente. Het is een van de oudste leden van de koolfamilie en al eeuwen een belangrijke voedingsbron van de mens.

Goed in vorm
Een verse savooikool moet donkergroene buitenbladeren hebben en lichter groen hart. De buitenbladeren staan altijd losser en waaieren uit. Het binnenste moet stevig en compact zijn.

Vezelkampioen
Groene kool is een uitstekende bron van voedingsvezels, die de darmtransit bevorderen en constipatie actief bestrijden. Een portie van 200 g groene kool levert op zich al meer dan 20 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels op.

Keuken
Savooi smaakt heerlijk gestoofd of gevuld met pittig gehakt. Het is een van de onontbeerlijke ingrediënten in een goede hutsepot en je kan er heerlijke winterse soep mee maken.

Onze tip:  Goed ingepakt in plasticfolie kan savooi zonder smaakverlies minstens een week in de koelkast bewaren.

witte koolRode en witte zwaargewichten

Love them or hate them! Om duistere reden zijn er veel mensen, ook chefs, die niet van rode kool houden, er zelfs ronduit een hekel aan hebben. Toch is deze zwaargewicht onder de groenten - net als zijn witte broertje - een winterse topper. Mooi meegenomen is dat zowel rood als wit budgetvriendelijke groenten zijn waarbij je veel krijgt voor weinig geld.

Decoratief
Met zijn roodpaarse kleur en witte nerven is de rode kool een zeer decoratieve groente. Ze was reeds een favoriet van de Romeinen die de fijne smaak opwaardeerden met kruidnagel, laurier en kaneel. Wil je de diepe rode kleur behouden, dan volstaat het om er een scheutje azijn aan toe te voegen.

Overvloed
Rode en witte kolen zijn zware jongens en dat mag je letterlijk nemen. Vers bewaren ze makkelijk een tweetal weken op voorwaarde dat ze op een donkere en koele plaats liggen. Rode kool maak je schoon door de buitenste bladeren te verwijderen. Daarna kan je de kool in vier snijden en in plasticfolie gewikkeld in de koelkast bewaren. Een andere methode om het teveel aan rode kool te bewaren, is de kool half klaarmaken - eventueel in een snelkoker - en invriezen.

Keuken
Traditioneel wordt rode kool gestoofd met stukjes appel om de groente wat zoeter te laten smaken. Minder klassieke is de rode kool zeer fijn snijden en marineren in een vinaigrette van frambozenazijn en notenolie.Wit wordt zuur
Ook de witte kool, het broertje van de rode,  is een stevige jongen. Echt populair is witte kool niet, tenzij verwerkt tot zuurkool. Al sinds de 19de eeuw wordt er in Duitsland enthousiast 'Sauerkraut' gegeten. Door de fijngesneden bladeren van de witte kool lichtgezouten en afgesloten van zuurstof te bewaren, gaat de kool 'verzuren'. Na drie tot acht weken heb je zuurkool, die veel lichter verteerbaar is dan de gewone witte kool.

Onze tip: het snijden van witte of rode kool is een lastige klus. Gebruik steeds een groot  en stevig groentemes en zorg ervoor dat de snijplank niet kan verschuiven door er een vochtige handdoek onder te leggen.

#4194

Bron: Lava