Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/waterlelies_verjongen_beter_nu_dan_later

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijverplanten"

Waterlelies verjongen: beter nu dan later

Wanneer je ziet dat de bladeren van de waterlelies in je vijver boven de waterspiegel geheven worden dan is het hoog tijd om je planten te verdelen en te verjongen. Doe dat gerust nu in de zomer. In principe kan het tot half augustus maar juli is véél beter omdat er nu meer groei in de planten zit. 

Waterlelies verjongenJa het wordt wellicht een grote klus, zeker wanneer het gaat om een (te) grote variëteit (wat vaak het geval is). Raap uw moed en motivatie bij elkaar, eens zal je het moeten doen, dus beter nu. Wapen u met een mes en ga uw vijver in. Wees voorzichtig en kies als het kan voor een lang mes met een afgeronde punt. Zorg ervoor stevig te staan (lieslaarzen of schoenen die voldoende grip hebben). Ga op zoek naar één of een paar uiteinden van wortelstokken met daaraan jonge bladeren en bloemen. Snij die af en bewaar in de schaduw in een container met water of leg er een vochtige doek over.

Ga nu verder met het verwijderen van de oude delen van de waterlelie. Snij ze in stukken en sleur ze uit de vijver. Breng ze naar de composthoop.

Recupereer de oude vijvermand of koop een nieuwe, best groot genoeg dus minstens 28 cm in doormeter of meer. Voorzie u van klei of leem of kleihoudende vijvergrond. Leg jutedoek in de vijvermand.

Gooi het achterste, oude stuk van de bewaarde wortelstok weg. Behoud de krachtige topscheut met een stukje wortelstok van zo'n 10 tot 15 cm. Plaats deze iets naar boven wijzend in de waterleliemand en vul aan met klei of leem. Zet de wortel met zijn snijwonde in een hoek van de mand en laat de spruit diagonaal naar het midden van de korf wijzen. Dan heeft hij de langste afstand af te leggen voor hij weer vastraakt aan de overzijde. Duw een bemestingspastille voor vijverplanten in de bodem als voeding voor de waterlelie. Bovenop de leem of klei komt een laagje Clinopti Plus om opwoelen van de grond door de vissen te vermijden.


#5393

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com